Julpyssel och läkarbesök

I veckan var vi till läkaren med Linnea och följde upp akutbesöket den 29 oktober.
Det var en bra läkare som vi kunde prata bra med och som vi fick förtroende för, som så att säga tog oss på allvar. Vi fick veta att man kan ta ett prov till angående glutenintolerans som visar om det finns en speciell arvsmassa hos Linnea eller inte. Läs här om du vill veta lite mer.
Eftersom hennes pappa inte är glutenintolerant men jag, så är den risken 50%. Så, har hon den inte kan vi utesluta sjukdomen och har hon den så behöver det inte betyda sjukdom i alla fall. Då får vi vänta tills det eventuellt blir problem med magen igen och gå vidare med gastroskopi då.
Jag vet självklart att hon inte behöver vara glutenintolerant. Med tanke på att jag vet hur jag mådde när jag var barn, (ibland hade jag väldigt ont i magen men oftast var den bra, jag trodde att man skulle må så) vill jag göra det jag kan för att hon inte ska behöva vänta på ett sådant besked längre än nödvändigt. Jag fick vänta tills jag blev 26 innan jag fick diagnosen.
Vi får alltså avvakta ett provsvar till.

Idag har Linnea och jag haft julpyssel. Vi gjorde julgrupper 🙂
Sen har jag kokat mig en stor gryta ”tomtegröt” (vi sa alltid så hemma om risgrynsgröten), det är så skönt att ha och ta av under veckan. Så har jag ugnsbakat och griljerat en stor svensk skinka. Mums 🙂
Nu ska jag ladda inför en fullspäckad jobbvecka igen, med sena kvällar, men sedan tänkte jag faktiskt vara julledig i flera dagar! Ha en bra julvecka alla!

Publicerat i Allmänt, Glutenfritt | Lämna en kommentar

Skolprogrammet i svt 2

Nu har jag tittat på tv om skolan igen. Jag tycker att det är ett mycket tänkvärt program ”Världens bästa skitskola” i Svt2.

Sen var det eftersnack om det i Kunskapskanalen, med bl a en representant från Skolverket och en från Svenskt Näringsliv.
Jag häpnade en del när damen från Skolverket uttryckte det som att ”jamen eleverna måste ju få prova på det de vill, de måste kunna stå för sina val själva”. Men tänker jag, måste det ändå inte finnas någon som kan peka på att såhär och såhär ser det ut. Och, hur ska det gå på våra sjukhus, äldreboenden osv, när många elever bara väljer skolor där ens fritidsintresse styr undervisningen. Jag har faktiskt alltid tyckt att det har känts konstigt, t o m när sonen valde idrottsprogrammet på Virginska i Örebro. Men visst har han en massa bra ämnen och många som är nyttiga till olika yrken.
Men som sagt, ”mismatchen” arbetskraft/befintliga arbeten måste överensstämma bättre inom kort för att få fler i arbete. Och, där anser jag att det finns mer att göra, t ex att sänka ingångslöner för att fler ska kunna få chansen att prova på olika yrken. Som programledaren säger, man måste få i sig både gröt och godis, dvs göra saker som man inte tycker är så roligt, men då givetvis redan i skolan. Dessutom, vad är det som säger att man vet hur yrken är att jobba med när man aldrig har provat ?
Visst drar han, programledaren, saker till sin spets men jag tycker att han har rätt i iakttagelserna och att det definivt är hög tid att ta tag i problemen.

Publicerat i Skola | Lämna en kommentar

Annie Lööf

Idag passade jag på att gå på lunch med Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, tillika Sveriges näringsminister. Det var stort intresse för mötet och det blev fullt på restaurangen där det hölls.

Det var positivt att lyssna till henne, kul att få höra i verkligheten!
Framåtanda och visioner och att se möjligheter istället för svårigheter, det gillar jag.
Här finns också en länk till Karl Hulterströms (Svenskt Näringsliv)  inlägg i debatten efter Moderaternas stämma i Örebro i oktober. 
Annie tog upp tråden efter det även under lunchen idag, att statsministern kallade näringslivet ett särintresse.
Stå på dig Annie, i kampen om bättre förutsättningar för oss företagare!
Vi håller kontakten där vi startat via facebook. Trevligt att ha fått skaka hand med Dig!

Publicerat i Allmänt, Företagande, Politik | Lämna en kommentar

Inspiration

I fredags morse var jag på frukostmöte med Svenskt Näringsliv. Vi hade förmånen att få lyssna till Tove Lifvendahl. Hon berättade om sin nya bok ”Från sagoland till framtidsland”, och det lät verkligen som en spännande och nyttig bok att fördjupa sig i! Den handlar bl a om hur svårt vi har att ta till oss ny kunskap som människor har fått genom att bosätta sig utomlands under några år av sitt liv och sedan återvänder till Sverige.
Den får jag läsa när jag får tid…. 😉

Ytterligare inspiration fick jag idag när jag hörde ett program med Ulf Elfving, ”Elfving möter”, denna dag mötte han Manuel Knight. Före detta elitsoldat i Special Forces, nu psykolog, uppvuxen i Atlanta, USA – numera trebarnsfar i Göteborg. Mycket spännande intervju och jag rekommenderar Dig att lyssna!

Dessutom läste jag ett reportage om Magalena Forsberg idag. Hon är föreläsare även hon, bl a för Företagarna. Två av hennes tips för att nå sina mål är:
– Nöj dig inte med visioner, sätt upp tydliga mål och delmål.
– Våga bryta mönster, om något inte fungerar, gör på ett annat sätt i stället.

På tal om föreläsningar och inspiration, så vill Svenskt Näringsliv att fler företagare ska ut i skolor och berätta om företagande. Det tycker jag är jättebra för jag tror att man som barn och ungdom sätter värde på senare i livet att ha fått höra personer berätta om sitt yrke och företagande.
Jag tycker att det är väldigt positivt att man som i min dotters skola bjuder in föräldrar att berätta om sitt yrke redan nu, när barnen bara går i 2:a klass. Jag har en allvarlig fundering att låta barnen komma till bageriet tillsammans med en förälder under några timmar någon eftermiddag eller helg och så skulle vi baka något och så skulle jag berätta om mitt arbete där.

Nu är det nog med bloggning för idag, för strax kommer mitt lilla hjärta hem till mig igen!
Imorgon börjar en ny spännande vecka! Ha det gott alla!

Publicerat i Allmänt, Företagande, Skola | Lämna en kommentar

Café och 18-årsdag

Nu har vi haft öppet vårt café under två fredagar och lördagar. Kundtillströmningen har inte varit på topp. Men det tar såklart lite tid innan kunderna har lärt sig att man kan dricka en kopp kaffe och äta en macka eller annat när man väl kommer till oss 🙂

Att ha öppet på lördagar gör det självklart mycket lättare för kunder ”utifrån” att komma hit, samt att då givetvis besöka Örebros alla begivenheter 🙂 Timingen hade såklart med mässan att göra också, att kunna göra reklam för caféet där var kanon!

Några bilder igen, både från café och från hemmafronten, där det självklart också händer saker! Bl a har sonen fyllt hela 18 år!

 

 

Publicerat i Allmänt, Glutenfritt | Lämna en kommentar

Ledare av vd

Ännu en ledare författad av Sveriges bagare och konditorers VD Martin Lundell:

Halv moms för hel bransch
I år kom tomten tidigt! Precis som ett litet barn förväntansfullt längtar efter julafton och att tomten ska komma har branschen väntat på det slutliga beskedet om att konditorimomsen ska halveras. I förra veckan fattade riksdagen det slutliga beskedet. Nu är det klart att konditorimomsen från och med den 1 januari 2012 sänks från 25 % till 12 %.

Vi vet att momssänkningen är precis den vitamininjektion som branschen behöver. Lönsamheten är i snitt ca 1% och många är de bagare och konditorer som arbetar både sex- och sjudagarsvecka när de kämpar för att hålla verksamheten vid liv. Med den sänkta momsen kan det nu bli utrymme att anställa den där extra personen som behövs för att ägaren ska kunna ta en dag ledigt i veckan, eller att för att ägaren ska kunna ägna sig åt att utveckla verksamheten.

Den som orkat läsa hela utredningen inför beslutet att sänka momsen noterar att det är fullt fokus på att stärka branschen och att skapa fler arbetstillfällen. Jag har däremot inte någonstans läst något om att priserna ska sänkas. Politikernas fokus på att skapa arbetstillfällen märks också genom att momssänkningen ska följas upp av Tillväxtverket, Konjunkturinstitutet och Skatteverket. Det är satsning på att sätta fart på Sverige! Nu är det upp till oss i branschen att ta vårt ansvar och utnyttja tillfället att anställa den där extra personen. Den som orkat läsa hela utredningen noterar också att konditorierna lyser med sin frånvaro. Inte ett enda ord om vår bransch i utredningsdirektivet. Det kan tyckas konstigt eftersom bageri- och konditoribranschen är den överlägset största branschen inom livsmedelstillverkning. Vi utgör hälften av alla arbetsplatser och en fjärdedel av all personal inom livsmedelssektorn arbetar på ett bageri eller ett konditori. I själva utredningen nämns vi på två ställen. Dels när det beskrivs vilka tjänster som ska omfattas av momssänkningen: ”det kan exempelvis vara en restaurang, ett konditori eller en cateringfirma”. Mellan orden restaurang och catering har alltså ordet konditori smugit sig in. Dels nämns vi som den enda branschorganisation som uppvaktat och påverkat utredningen.

Tack Borg, Reinfeldt, Maud, Eskil och alla ni andra som röstat för att ge branschen den här chansen. Idag anställer vi 15.000 personer. Ni har räddat jobbet för en del och skapat nya jobb till många av våra ungdomar. Det är värt att fira. Varför inte med en helt egen momsbakelse? 

Publicerat i Allmänt, Företagande, Politik | Lämna en kommentar

Ekonomi

Idag var jag med på Svenskt Näringslivs Örebro kontor när chefekonom Stefan Fölster presenterade konjunkturrapporten för kvartalet. Se en filminspelning på ca 4 minuter med honom här.
Det är inget positivt läge direkt. Vi var flera olika branscher representerade och för några hade konjunkturnedgången märkts av väldigt väl redan nu.
Jag säger inget mer om det… känner att jag inte är tillräckligt insatt även fastän jag var med. Mitt syfte att vara med på dessa träffar är ju också att få träffa nya människor och komma med mina tankar och åsikter  vilket jag också gjorde här och vi kom in på att prata om annat än just det vi var där för. Men det känns bra, kändes som om fler höll med mig och flera tog upp den tråden igen. Vad det handlade om får jag återkomma till en annan gång.

Nu ikväll har jag sett ett program om den svenska skolan. Del 2 av 4. Det handlar om friskolorna, om hur företag som äger skolorna tar ut så mycket vinst. Det visar sig att många elever inte når kunskapsmålen men ändå tar ägarna ut en hög vinst.
Det gillar jag absolut inte. Ok att ta ut vinst, men på vilken bekostnad ? När skolorna, enligt programmet, inte klarar målet då undrar jag verkligen om det här var meningen när denna möjlighet till friskolor gavs ?

Nu är det ett tv program och det kan klippas till hur som helst, men visst  får man sig en tankeställare ??

 

Publicerat i Allmänt, Politik | Lämna en kommentar

Ommöblering

Idag har vi möblerat om i vår butik och är nästan klara till öppningen av caféet på fredag.
Imorgon ska jag fixa till i kassaregistret också. Men bara för en månad blir det olika priser med momsen. Sen så, äntligen blir det enklare, en moms så att det blir samma pris när man fikar hos oss som när man köper hem bullen eller vad det nu är man köper. Logiskt så säg ?!
Några bilder från butiken följer i slutet 🙂

Sen måste jag göra reklam för en ny låt jag hört via facebook 🙂 🙂 Det är Fredrik Kempe som ligger bakom den och killbandet Youngblood, lyssna via länken här vetja! Javisst, jag lyssnar på mycket olika musik, men en sådan här låt gör mig så himla glad och danssugen. Linnea och hennes kompis som var här tidigare ikväll gillar den skarpt de med. Och killarna sen, åh så söta tyckte tjejerna 🙂
Killarna ska vara med i Melodifestivalen nästa år, spännande !

 

Publicerat i Allmänt, Glutenfritt | Lämna en kommentar

Ledare i tidningen Bröd

Apropå mina uttalanden på Svenskt Näringslivs hemsida om ingångslöner, så läser jag vad Sveriges Bagare och Konditorers VD Martin Lundell skriver i sin ledare i sista numret av branschtidningen Bröd : (och konstaterar att vi menar samma sak)

”Björklunds nya mål:
Bagerielever ska lära sig baka
 
När bageriutbildningen diskuteras bland Sveriges bagare framförs i princip alltid kritik mot att eleverna inte lär sig baka tillräckligt bra. Men nu är det nya tider. Utbildningsminister Jan Björklund har drivit igenom en reform för bageriutbildningen, Gy 2011. I Skolverkets material om de viktigaste förändringarna reformen innebär går att läsa: ”Yrkesutbildningarna ska förbereda eleverna väl för yrkesverksamhet så att de kan börja jobba direkt efter gymnasieskolan”.
 
Nu ska alltså eleverna lära sig baka så pass bra att landets bagerier faktiskt ska kunna anställa dem. Fast de får lära sig fort, för i reformen har Björklund drivit igenom ett gemensamt basår för bagare, konditorer, kockar och charkuterister. Det innebär att det i de flesta fall bara blir två års utbildning helt inriktad på bageri och konditori.
 
Förändringen mot att eleverna ska bli ”väl förberedda för yrkesverksamhet” är en förändring i rätt riktning. Det som nu saknas för att bagerierna ska vilja anställa nyutbildade bagare är att facket (Livs) tar sitt ansvar i kommande avtalsförhandling så att lönerna motsvarar möjlig prestation. Det är inte rimligt att ingångslönerna är så höga att en oerfaren ung bagare tjänar nästan lika mycket som en bagare med flera års erfarenhet. I varje fall inte innan han eller hon visat att effektiviteten är lika hög som hos den erfarne.
 
För att en bagare ska bli duktig krävs såväl teoretiska som praktiska kunskaper. Därför ingår en hel del praktik under utbildningen. På många håll fungerar samarbetet mellan branschen och skolorna bra. På andra håll klagar skolorna på att branschen inte engagerar sig medan bagarna klagar på att skolorna arrangerar handledarutbildningen på förmiddagar då de måste stå och baka. Det verkar alltså inte krävas någon mer avancerad lösning än byte av tid för att förmå bagarna att komma till handledarutbildningen!
 
Praktik, i massor, får även de elever som går som lärlingar. Regeringen aviserar i sin budgetproposition att lärlingsutbildningen ska bli permanent. Ytterligare en bra förändring! Den totala budgeten för lärlingsplatserna totalt i alla branscher ligger på 800 miljoner kronor fram till år 2014. Företagens, dvs bageriernas, ansvar för utbildningen förväntas bli mer omfattande än den varit hittills. De bagerier som erbjuder lärlingsplatserna kommer få stor nytta av möjligheten att kunna handleda och utbilda potentiella anställda. Men att vara handledare tar tid, och tid är ofta en bristvara. Tid som satsas på lärlingen innebär därför en kostnad. Det är därför rimligt att bageriernas del i lärlingens utbildning ska kompenseras mer rättvist utifrån den lärlingspeng som finns avsatt för varje utbildningsplats.
 
Statistik som Företagarna presenterar visar att år 2009 behöll friskolorna 99 % av lärlingspengen på totalt 25 000 kr/utbildningsplats medan de kommunala skolorna behöll 88 %. När företagen sköter utbildningen, dvs står för kostnaderna, är det inte meningen att skolorna ska få så stor del av intäkterna. Björklund har aviserat att de företag som har lärlingar ska följas upp för att kvaliteten ska säkerställas. Bra så, men från branschen förväntar vi oss även att uppföljning av vart lärlingspengen hamnar ska genomföras.
 
För den elev som klarat av gymnasiet finns idag chansen att fortbilda sig på Yh-utbildningarna i Kristianstad eller Göteborg. De av branschen så populära och efterfrågade utbildningarna upplever att de i politikens värld kontinuerligt arbetar i uppförsbacke. Trots sitt fina rykte och branschens stöd måste de slåss för att få vara kvar. Det är inte utan att jag tycker lite synd om dem, men kan det vara så att de tack vare det återkommande hotet om nedläggning pressar sig att hålla sin höga kvalitet på utbildningen?”

Publicerat i Företagande, Politik | Lämna en kommentar

Dag 2

Det blev en mycket bra andra dag på mässan också ! Många glada och positiva miner hos både konsumenter och en del butikspersonal och restaurangpersonal som kom och hittade nya produkter till sina arbetsplatser.
Den här mässan är en publikmässa, alltså där våra direkta konsumenter kommer och besöker den för att bunkra upp specialprodukter till en lite billigare penning än i butikerna.
Många har laddat ett helt år sen sist och kommer med en stor resväska eller en vagn för att packa fulla med godsaker. Det är också roligt att se alla saliga ögon när de förstår att de kan äta av allt på bordet som när de sedan kommer till oss i Örebro och har än fler produkter att välja bland.
Att vi nu öppnar café tyckte många är trevligt och när vi också delade ut foldrar om Örebro skrattade några och tyckte att det var kul att vi även lyfte fram Örebro. Visserligen har vi alltid gjort det på det sättet att det står i loggan på skyltar och tavlor men nu även med foldrar. Tack Örebrokompaniet för lådan med foldrarna / kartorna ! Några bilder till kommer i slutet här.

Skönt att vara hemma igen, även om det är riktigt kul att vara på mässa ! Nu ska jag se klart på ”Så mycket bättre” med låtar av E-type som är en av mina favoriter 🙂 Sen imorgon söndag ska jag försöka ta det lite lugnt och  ta fram ljusstakar och få lite adventsstämning här hemma.
Ha en trevlig första advent !

Publicerat i Glutenfritt | Lämna en kommentar