Nu har jag tittat på tv om skolan igen. Jag tycker att det är ett mycket tänkvärt program ”Världens bästa skitskola” i Svt2.
Sen var det eftersnack om det i Kunskapskanalen, med bl a en representant från Skolverket och en från Svenskt Näringsliv.
Jag häpnade en del när damen från Skolverket uttryckte det som att ”jamen eleverna måste ju få prova på det de vill, de måste kunna stå för sina val själva”. Men tänker jag, måste det ändå inte finnas någon som kan peka på att såhär och såhär ser det ut. Och, hur ska det gå på våra sjukhus, äldreboenden osv, när många elever bara väljer skolor där ens fritidsintresse styr undervisningen. Jag har faktiskt alltid tyckt att det har känts konstigt, t o m när sonen valde idrottsprogrammet på Virginska i Örebro. Men visst har han en massa bra ämnen och många som är nyttiga till olika yrken.
Men som sagt, ”mismatchen” arbetskraft/befintliga arbeten måste överensstämma bättre inom kort för att få fler i arbete. Och, där anser jag att det finns mer att göra, t ex att sänka ingångslöner för att fler ska kunna få chansen att prova på olika yrken. Som programledaren säger, man måste få i sig både gröt och godis, dvs göra saker som man inte tycker är så roligt, men då givetvis redan i skolan. Dessutom, vad är det som säger att man vet hur yrken är att jobba med när man aldrig har provat ?
Visst drar han, programledaren, saker till sin spets men jag tycker att han har rätt i iakttagelserna och att det definivt är hög tid att ta tag i problemen.