Inför valet 2022

Nu är det valtider. 
Tidigare brukade jag vara väldigt engagerad. Just nu mår jag inte som förr men tycker att detta är intressant i alla fall.
Sen kan inte jag argumentera så bra men tänker på några saker ändå.

Jag har sett en del på debatterna på tv här på slutet. svt Det är intressant att olika partier nu ändrat ståndpunkter i olika frågor. Är det för att locka väljare?  Olustigt tycker jag.
Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att bli andra största partiet. Enligt de sista mätningarna är de redan det. länk
Eftersom det nu är så tycker jag att det är märkligt egentligen att det är Kristersson som är blockets statsministerkandidat. De måste hur som helst lyssnas på nu, en av fem röstar ju på dem. Tänk att det är så jämnt igen mellan blocken.
 
En annan sak, flera partier har ledamöter som gör/har gjort felaktiga saker. Så tänker jag på det förflutna och det är ju just det förflutna. 

Vi får vi se imorgon hur det blir. Om det blir klart då vill säga. 
Jag har redan lagt min röst. Det hoppas jag att Du med gör/har gjort! 
Ikväll ställs Magdalena Andersson och Ulf Kristersson mot varandra i tv4, så där finns ytterligare chans att se de debattera.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Dagsläget

Hej!

Nu var det längesen jag var här igen. Psyket och läget är väldigt varierande. Tänk att det kan gå så upp och ner hela tiden. Innan man befunnit sig i det här förstår man det inte kan jag säga. Ofta kan tankar komma som att inte vilja leva, så illa är det ibland. Jag antar att det är detta som kallas för psykisk ohälsa.
Jag har svårt att förstå hur jag hela tiden förut var så positiv. Att jag t ex la ut alla glada och peppande upprop på morgonen, men jag ville det och blev peppad och glad själv av att göra det. Nu förstår jag, att är man i detta läge så är det svårt att ta till sig sådant.

Självklart vill jag vara som förut och jag försöker.
Jag vet inte hur mycket pandemin spelar in i detta. För mig är det danserna som uteblir och det är jättetråkigt. Pandemin är så frustrerande och tråkig och jag hoppas verkligen att vi i år ska kunna återgå till ett normalare leverne. Omikron är ju i alla fall inte lika illa eller hur man ska säga.

Det här med tankarna om att ”inte vilja leva”, det är förfärligt att överhuvudtaget känna så. Men det är tankar som flyger in och ut ibland. Jag vet att jag har det bra. Jag är frisk för övrigt just nu. Jag har mina barn och min mamma. Mina vänner, som jag förvisso inte träffar så mycket alls just nu. Jag har mitt jobb jag åker till på dagarna, Tant Grön! Men det hjälps inte, tankarna kommer och går. Många saker känns jobbiga bara och totalen blir katastroftankar i huvudet. Tack och lov så kan jag sova rätt ok på nätterna. Då är det precis som om att jag vet att jag i alla fall inte kan göra något åt saker och ting.

Jag stannar där för idag.
Ha det gott!

Publicerat i Allmänt | 1 kommentar

Eurovision 2021

Hej på söndagen!

Nu har rabarbern vuxit till sig mer och jag har kokat första krämen. Gott 🙂

 

 

 

 

 

Sen blev golvet klart med olja. I blomlådorna sitter nu egna tomatplantor och luktärtor, frön. Jag gjorde som förra året, satte ner kärnor från en tomat och lät växa inne i några veckor.

 

 

 

 

Så var det ju Eurovision Song Contest igår. Jag blev inte förtjust i Italiens låt som vann. Jag gillade de lättlyssnade Malta, Grekland och Moldaviens bidrag. Och Tusse kom på plats 14 efter att alla 39 länderna hade röstat samt efter att tv-tittarnas röster gjort sitt.
Jag var intresserad av att veta hur det blev med röstningen från jury respektive tittarna. Via länken här kan man kolla det. Italien fick de flesta tittarrösterna. Jury-grupperna hade Schweiz som etta, Frankrike som tvåa, Malta som trea och Italien först på fjärde plats två poäng efter Malta.
Vad roligt att det blev av trots pandemin och 3500 ny-testade personer som publik.

 

 

 

 

Nu får regnkläderna åka på för nu är det dags för lite luftintag igen.
Ha en bra vecka!

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

BRT(snabb)bussar

Det här med BRT-snabb-bussar i Örebro har blivit en stor fråga. Många är förvirrade och vet inte vad de ska tro. Eller så bryr man sig inte, vilket jag också förstår.
Jag tänkte att jag skriver ner lite om ämnet här.

Det sägs att frågan är omröstad redan, i valet senast. Det är det nog inte många som vet.

Det figurerar listor att skriva på. Men det innebär inte att man skriver på mot dem, utan att man vill ha en folkomröstning om dessa bussars vara eller inte vara.

Här är tre inlägg ur några olika vinklar, skrivna av privatpersoner och en politiker.

Länk Länk Länk

Här finns en sida från region Örebro och kommunen om projektet. Se den korta filmen som finns på sidan. Där förklaras att bussfilerna ska finnas i mitten av körbanorna samt att utryckningsfordon ska kunna nyttja dessa filer. BRT

 

 

 

 

Här finns en sida som heter Trafikupproret, som funnits länge men som inte kommit fram med budskapet innan beslutet togs.
Det finns också en facebook-grupp där det skrivs mycket. Trafikupproret i Örebro.

Min känsla är att Örebro inte är så stort så att dessa bussar behövs. I den korta filmen så sägs det att Örebro kommer att växa snabbt och att bussarna kommer att behövas i framtiden.
För min del känns det som att det skulle vara bättre att satsa på det bussnät som redan finns. Utöka turer, inte dra in på dem samt underhålla vägar och hållplatser som redan finns.

Om man nu som jag bor utanför stan kanske man måste ha med sig bilen till Örebro för att få hem det man eventuellt ska handla, samt för att det inte går bussar som passar i tid.
Jag tänker mig också att det skulle behövas fler parkeringar i ytterkanterna i så fall så att man kan ställa bilen och så ta bussen i staden, som t ex parkeringen Tappstället.

Det var några söndagsfunderingar, nu avslutar jag det för idag.
Ha en bra vecka!

Publicerat i Allmänt, Politik | Lämna en kommentar

Nuläget

Hej igen!

Idag har jag gjort ny granola. Jag googlade fram ett recept med en massa nyttigheter i. Det är mest havregryn. Det skulle vara honung i men se det tog jag bort. Jag har dragit ner rejält på socker i veckorna. Granola går utmärkt att göra utan sötningsmedel.

 

 

 

 

 

 

Så blev jag klar med skurning av altangolvet idag. Jag fick ta det i omgångar då det var mycket som behövde handskuras bort. Jag har använt mig av ett hemmagjort rengöringsmedel på ättika, vatten och diskmedel. Det ska bli olja på det en vacker dag med.

 

 

 

 

Tänk vad det är härligt med vår. Att se allt slå ut igen, både blommor och blad och frukt. T ex rabarbern här.

  

 

 

 

Jag jobbar på hos Tant Grön. Just nu blir det 3,5 timme måndag till fredag. Vi får se hur det utvecklas.
Ha en fortsatt bra helg!
Kram

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Olika förutsättningar

Söndagskväll och några Corona-funderingar

Igår när jag gick till badgruvan i Lanna var det så många bilar där, så mycket folk alltså. Jag undrar var alla människor tar vägen. Går det att hålla avstånden där tro?
Under dessa varma dagar har det varit mycket folk vid alla bad såklart.

Så funderar jag på bussarna, nu kan det bli svårt att komma med den pga att den kan vara för full när den ska stanna. Alltså, det finns risk att man missar tider till jobb, skola, sjukhus osv.
Och, varför kan det inte vara plexiglas vid chaufförerna precis som i butikerna, då skulle det fungera med avgifterna med?

Och till sist, de stora nöjesattraktionerna i landet, varför kan inte de få ha öppet såsom andra ställen, stora butiker, gallerior, lekland osv. Varför kan det inte vara lika, dvs samma förutsättningar?

Ja, bara några funderingar.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Stolen åter

Hej alla som läser just detta!
Det märktes sist att ni är ett gäng, tack för alla kramar!

Mötet med läkaren kändes ok denna gång. Men trist om han menar att jag ska ha medicin för alltid, det är inte mitt mål. Jag ska fråga nästa gång.
Denna gång höll han med om att jag ska få träffa en psykolog, men först måste pandemin med Covid19 gå över.
Sen berättade jag om hur jag mår nu och han kände igen det som en biverkning av medicinen jag alltså får i sprutform. Den måste ställas in rätt menade han, hm.
Det som stört är att jag inte kunnat sitta ner i lugn och ro, otroligt rastlös helt enkelt, men det har gått över nu.

Hur som helst, jag fick en tablett för att bota biverkningen. Jag tar en om dagen, jag får ta två, men det vill jag absolut inte. Det känns bättre nu så jag är glad för det. Men som sagt, mitt mål är verkligen att slippa den där sprutan vad det lider.

Nu har jag lämnat tillbaka hjälpmedlen jag fick från kommunen, dvs rullstolen och badkarsbrädan. Jag tycker att det går bra utan nu och kroppen är så gott som vanligt. Fotleder och handleder är trötta eller hur jag ska förklara, men jag hoppas att det ger sig.
Tänk vad skönt att kunna röra på alla delar, man ska verkligen vara tacksam när det fungerar.
Jag tar mina promenader runt gruvan och i omgivningarna, det är bra skönt!

Men, detta med viruset, hur stort det blivit. Hur ska det bli med allt, jobb och ekonomin i hela världen?
Där stannar jag för denna gång.

Kram och ha en bra påskvecka trots allt!

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar

Corona och allt

Ja nu är det många saker man kan oroa sig för.
Corona-viruset till att börja med, det blev stort och jag nämner det inte mer än så.

Annars med mig själv, ja jag vet inte jag, ledsen och håglös eller vad jag ska använda för ord. Jag är orolig för framtiden såklart, om hur allt ska bli. Det var ju inte detta jag såg framför mig när jag startade Bubblis.
Jag ville hjälpa andra i olika sjukdomar och nu hamnade jag där själv.
Men ett enklare jobb inom kontor är ett mål som jag siktar på så fort jag blir piggare och friskare.
Jag antar att det liksom blev för mycket med allt och med facit i hand var jag troligen helt slutkörd efter Heléns Glutenfria redan. Sen kom det inte kunder och ett underlag att köra Bubblis vidare på heller.
Jag har fortfarande inte fått träffa någon psykolog, men nästa onsdag är det dags för läkarbesök och jag hoppas innerligt att jag får det nu.
Och, medicinen jag får, vad gör den med min kropp egentligen? Vad är vad liksom? Oro kan ju sätta sig hur som helst det förstår jag. Jag måste vara frisk för att kunna söka och få ett jobb.
Fortsättning följer.

Nu har jag i alla fall fått tandskenan och har just börjat använda den så får vi se om sömnen blir bättre/bra.

Tisdagskram till den som vill ha en!
Jag behöver en massa sådana.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Ökning av antipsykotisk medicin

Åh vad jag ångrar att jag inte spelade in samtalet med läkaren igår.
En gång gjorde jag det med en sköterska och det var bra då det står annat i journalen efter det mötet.
Hur som helst, jag ska återge en del av samtalet som gör att jag förstår ännu mer att användningen av antipsykotisk medicin har ökat.

– Hur mår du?
– Jag har besvär med min kropp precis som jag berättat om ända sedan i somras. Jag känner att medicinen jag får gör mig ”nollad”, att jag inte känner mig som jag brukar. Sen har vi min yrsel som jag också haft sedan länge.
– Hur sover du?
– 6 timmar per natt och jag sover som en stock. Men jag ska få en skena för andningsuppehåll.
– Ja de 6 timmarna behöver ju inte vara bra. Sover du på dagarna.
– Ja oftast.
– Hur går det med maten?
– Jag lagar mat och äter.
Sen pratade vi lite hit och dit och han som om jag vore ett barn.
Jag är under LPT, tvångsvård och får för närvarande sprutor som jag inte vill ha.
Annars är jag hemma och det är som vanligt.

– Din kollega konstaterade att jag behöver träffa en psykolog men att jag inte får det.
– Nej, eftersom du inte tar din medicin frivilligt så får du inte det. Man ska äta medicinen i tre-fyra månader först. Och gör man det inte frivilligt så kan du inte ta emot en behandling till.

Ja ni förstår väl  att jag blev en aning irriterad. Och när han sen får in ett ”tror” om det med psykolog när han ska prata om det igen så spänner jag ögonen i honom och säger att ja men då tar du reda på det.
Han fortsatte att säga samma saker som jag redan hört flera gånger under denna process. Jag hade ingen lust att lyssna på det igen och igen och ställde egna frågor. Men se då avslutade han och sa att vi kommer ingenstans för du lyssnar inte och har ingen sjukdomsinsikt.

Jag gick besviken därifrån men får i alla fall ett sjukintyg skrivet.
Och jag är på gång att få en röntgentid som min läkare på vårdcentralen förstår att jag behöver.
Jag är glad att jag är inne i vården men blir ledsen när de inte vill lyssna.
Och, jag vet att fler med mig tyvärr blivit behandlade så också, ledsamt och inte konstigt att det ökar med medicin. Troligen finns inte personal för oss att få träffa och då är deras enda åtgärd medicin. Men det är min personliga slutsats.

Fortsättning följer.

Ha en bra tisdagskväll!
Kram

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar

Uppväxt och känsla

Då är mötet med fonden gjort för denna gång, i måndags. Vi får vänta på svar ända till den 19 februari. Nu har jag och vi gjort vad vi kunnat med det, så får vi se vad som händer.

Jag har fler funderingar om mig själv. Att inte tycka eller känna att jag var annorlunda som liten till exempel. Många som har fått diagnoser säger att de alltid känt sig annorlunda i hela livet. Om det hade funnits diagnoser tidigare hade jag säkert också fått det tilldelat. Möjligen har jag det också, men snarare tror jag att alla har mer eller mindre drag av olika saker utan att ha en diagnos. Men det är min teori.

Det där med dyslexi till exempel, när alla i klassen gick och hämtade nya små läshäften och jag satt där med samma genom hela lektionen. Det var i första eller andra klass. Men då tänkte jag inte på att det skulle vara något fel, alla lär sig väl i olika takt. Jag har för mig att jag fick hjälp med det och det var väl inget mer med det då.
Sen var jag och är fortfarande trög när det gäller ibland självklara saker. Jag tror att jag ofta tror att ”enkla saker” måste vara krångligare än vad de är.
Sen har jag svårt att tycka att det jag åstadkommer är något bra. Troligtvis för att det jag gjorde som barn liksom inte dög. Det är en känsla jag kommit på nu på sista tiden att jag nog haft fastän jag inte förstått det.
Jag lär mig för varje dag att uppskatta och tänka på att det jag gjort varit bra på flera sätt men dåliga på andra. Men att tänka på det positiva då det dåliga ju inte går att ändra på.

Apropå diagnoser tänker jag på boken ”Omgiven av idioter”, där kan man nästan lägga över färgerna på diagnoserna. T ex att en röd person nog har drag av ADHD osv.
När jag växte upp delades man inte in i olika fack utan man fick hjälp där man liksom var, med det man behövde. Det tycker jag var bra.
Idag ska du helst ha en diagnos av något slag även fastän det är uppenbart vad du behöver hjälp med. Det känns som att det tar för mycket tid och kraft och är orättvist mot personen.

Så som jag uppfattar så blir vi som vi blir av det vi är vana vid från det vi är små. Får man till exempel inte höra att något är fel eller annorlunda då vet man ju inte det och tänker således inte på det.
Som med barn och ungdomar av idag, säger inte vi föräldrar till, tillrättavisar, hur ska de veta då? Tur att andra vuxna och skolans vuxna i alla fall kan hjälpa till när det i förekommande fall går överstyr och behöver styras upp. Detta vad gäller både positiv och mindre positiv respons.

Ja, några tankar igen.
Nu en ny dag och söndag och ett oskrivet kort här i Lanna för mig.
Ha en bra dag alla därute!
Kram

Publicerat i Allmänt, Sjukvård, Skola | 1 kommentar