Psykos – vad är det?

Sommaren 2019 drabbades jag av en psykos.
Jag har lyssnat på ett program i radion som påminner om det jag upplevde.
Här kan man lyssna på inslaget om man vill sen. (Från Verkligheten i P3)
Jag tänkte att jag ska försöka beskriva vad som egentligen hände mig.

Det smög sig på. Jag började känna att jag drogs åt ett håll mer än åt det andra eller upprätt. Jag blev snurrig i huvudet ibland. Ibland blev jag plötsligt så väldigt trött och behövde sova ganska direkt då.
Sen var det som om jag levde i en annan värld på något sätt. Allt som hände på Bubblis (caféet som jag drev då) kändes som att det var förutbestämt på något sätt. Det som såldes, sallader och smörgåsar räckte så precis till det som blev beställt på dagarna till exempel.
Sen kändes det som att vissa personer var skådespelare, att jag var med i något konstigt drama, som skulle ta slut så småningom.
Jag vet att jag tänkte att jag måste fråga mamma när det ska ta slut, för det kändes som att det skulle göra det flera gånger och att hon om någon borde veta. Men det fortsatte bara.
Jag upplevde också att det som sas på radion var riktat till mig, ibland om mig, likadant med tv och tidningen. Det var helmärkligt. Jag tänkte också att det inte kan vara möjligt men känslan var verkligen så.
Vid ett tillfälle infann sig en känsla av att jag skulle ut på en båtresa med en massa människor, på dans, men det hände ju inte. När jag var på dans både i Brunnsparken och på dansklubben Rockrullarna upplevde jag som att saker var förutbestämda, vad som spelades för musik och vilka som var där. Det var en väldigt mystisk känsla.
Likaså när jag lyssnade på Spotify, det var som om att låtarna som kom hela tiden sa något till mig. Jag lyssnade inte på egna listor vid den tiden utan satte bara på listor från själva Spotify.

Sommarminnesbild

Vid ett tillfälle när jag åkte bussen in till jobbet i Örebro kändes det som att en person, en kvinna, på bussen, fanns där för min skull, hon hade koll på mig på något sätt. Vid det tillfället upplevde jag flera olika dofter och blev påmind om flera händelser från min barndom. Även vid andra tillfällen kom händelser över mig när jag kände dofter. Det hände bland annat när jag kördes på sjukhussängar nere i kulvertarna på USÖ, det kommer jag speciellt ihåg.
Sen började jag uppleva saker i min kropp och psyke som jag förstår hänt när jag var liten. Jag upplevde till exempel min födelse. Andra olika saker också som hänt mig när jag var barn. Några som jag mycket väl kommer ihåg, andra händelser som är diffusa. Även händelser från mitt vuxna liv kom fram. Jag återupplevde till exempel båda mina barns födslar och jag var där precis som när det hände och jag kände allt i kroppen.

Under denna period var min känsla att läkare ”hade koll” på mig och min kropp och hur jag upplevde när jag fick svårt att andas och kände tryck över bröstet till exempel. Som om de skulle ha fått in något i min kropp som gjorde att de kunde det. Det var en väldigt märklig känsla.
Jag kan inte riktigt beskriva vad som hände men några gånger ringde jag 112 och fick en ambulans hemskickad och skickad till jobbet där jag var. Någon gång fick jag följa med in till sjukhuset och några gånger testade de olika värden men lät mig stanna kvar där jag var.
En gång hände det när jag satt hemma i fåtöljen och hade ätit mat och sen somnade jag och vaknade av att jag bet mig i tungan. Jag ringde min granne för att höra om hon kunde jobba på Bubblis dagen därpå. Jag var så inne i att få ihop allt på jobbet då. Men hon hörde på mig att något var fel och tillkallade ambulans och sa åt mig att sitta kvar som jag var, hon var inte hemma vid tillfället. Hon fick också fatt i min dotter som kom med sin pojkvän och hans mamma.
Det hände flera märkliga saker med kroppen och det blev några sjukhusvistelser under andra halvan av året.
Fortsättning följer…..

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Prylar jag gillar

Jag gillar att omge mig med saker som jag vet vem som har gjort.
Det här blir en bildsida med saker jag har som vänner till mig har gjort.
Samt målningar som min dotter gjorde under några år. Jag hoppas att hon kommer att ta upp det igen. Hon har också gjort en fin ljusstake till mig i slöjden i skolan för ett antal år sen.

Block 1: Linnea, min dotter
Block 2: Jonna, f d kollega, Örebro kommuns Servicecenter
Block 3: Christina, ”dagisfröken” som Linnea hade i Lanna
Block 4: Affi (Ann-Sofi), f d kollega, Örebro kommuns Servicecenter
Block 5: Gunilla, som jag lärde känna, som bodde i huset där Bubblis var
Block 6: Helén, som jag lärde känna när sonen var liten på 90-talet

Linnea

Jonna


Christina

Affi (Ann-Sofi)

Gunilla

Helén

Taklampa
Ljuslykta

Fönsterlampa
Kruka

Muggar
Väggljuslykta

Fönsterlampa
Fönsterlampa

Kruka

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Inför valet 2022

Nu är det valtider. 
Tidigare brukade jag vara väldigt engagerad. Just nu mår jag inte som förr men tycker att detta är intressant i alla fall.
Sen kan inte jag argumentera så bra men tänker på några saker ändå.

Jag har sett en del på debatterna på tv här på slutet. svt Det är intressant att olika partier nu ändrat ståndpunkter i olika frågor. Är det för att locka väljare?  Olustigt tycker jag.
Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att bli andra största partiet. Enligt de sista mätningarna är de redan det. länk
Eftersom det nu är så tycker jag att det är märkligt egentligen att det är Kristersson som är blockets statsministerkandidat. De måste hur som helst lyssnas på nu, en av fem röstar ju på dem. Tänk att det är så jämnt igen mellan blocken.
 
En annan sak, flera partier har ledamöter som gör/har gjort felaktiga saker. Så tänker jag på det förflutna och det är ju just det förflutna. 

Vi får vi se imorgon hur det blir. Om det blir klart då vill säga. 
Jag har redan lagt min röst. Det hoppas jag att Du med gör/har gjort! 
Ikväll ställs Magdalena Andersson och Ulf Kristersson mot varandra i tv4, så där finns ytterligare chans att se de debattera.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Dagsläget

Hej!

Nu var det längesen jag var här igen. Psyket och läget är väldigt varierande. Tänk att det kan gå så upp och ner hela tiden. Innan man befunnit sig i det här förstår man det inte kan jag säga. Ofta kan tankar komma som att inte vilja leva, så illa är det ibland. Jag antar att det är detta som kallas för psykisk ohälsa.
Jag har svårt att förstå hur jag hela tiden förut var så positiv. Att jag t ex la ut alla glada och peppande upprop på morgonen, men jag ville det och blev peppad och glad själv av att göra det. Nu förstår jag, att är man i detta läge så är det svårt att ta till sig sådant.

Självklart vill jag vara som förut och jag försöker.
Jag vet inte hur mycket pandemin spelar in i detta. För mig är det danserna som uteblir och det är jättetråkigt. Pandemin är så frustrerande och tråkig och jag hoppas verkligen att vi i år ska kunna återgå till ett normalare leverne. Omikron är ju i alla fall inte lika illa eller hur man ska säga.

Det här med tankarna om att ”inte vilja leva”, det är förfärligt att överhuvudtaget känna så. Men det är tankar som flyger in och ut ibland. Jag vet att jag har det bra. Jag är frisk för övrigt just nu. Jag har mina barn och min mamma. Mina vänner, som jag förvisso inte träffar så mycket alls just nu. Jag har mitt jobb jag åker till på dagarna, Tant Grön! Men det hjälps inte, tankarna kommer och går. Många saker känns jobbiga bara och totalen blir katastroftankar i huvudet. Tack och lov så kan jag sova rätt ok på nätterna. Då är det precis som om att jag vet att jag i alla fall inte kan göra något åt saker och ting.

Jag stannar där för idag.
Ha det gott!

Publicerat i Allmänt | 1 kommentar

Eurovision 2021

Hej på söndagen!

Nu har rabarbern vuxit till sig mer och jag har kokat första krämen. Gott 🙂

 

 

 

 

 

Sen blev golvet klart med olja. I blomlådorna sitter nu egna tomatplantor och luktärtor, frön. Jag gjorde som förra året, satte ner kärnor från en tomat och lät växa inne i några veckor.

 

 

 

 

Så var det ju Eurovision Song Contest igår. Jag blev inte förtjust i Italiens låt som vann. Jag gillade de lättlyssnade Malta, Grekland och Moldaviens bidrag. Och Tusse kom på plats 14 efter att alla 39 länderna hade röstat samt efter att tv-tittarnas röster gjort sitt.
Jag var intresserad av att veta hur det blev med röstningen från jury respektive tittarna. Via länken här kan man kolla det. Italien fick de flesta tittarrösterna. Jury-grupperna hade Schweiz som etta, Frankrike som tvåa, Malta som trea och Italien först på fjärde plats två poäng efter Malta.
Vad roligt att det blev av trots pandemin och 3500 ny-testade personer som publik.

 

 

 

 

Nu får regnkläderna åka på för nu är det dags för lite luftintag igen.
Ha en bra vecka!

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

BRT(snabb)bussar

Det här med BRT-snabb-bussar i Örebro har blivit en stor fråga. Många är förvirrade och vet inte vad de ska tro. Eller så bryr man sig inte, vilket jag också förstår.
Jag tänkte att jag skriver ner lite om ämnet här.

Det sägs att frågan är omröstad redan, i valet senast. Det är det nog inte många som vet.

Det figurerar listor att skriva på. Men det innebär inte att man skriver på mot dem, utan att man vill ha en folkomröstning om dessa bussars vara eller inte vara.

Här är tre inlägg ur några olika vinklar, skrivna av privatpersoner och en politiker.

Länk Länk Länk

Här finns en sida från region Örebro och kommunen om projektet. Se den korta filmen som finns på sidan. Där förklaras att bussfilerna ska finnas i mitten av körbanorna samt att utryckningsfordon ska kunna nyttja dessa filer. BRT

 

 

 

 

Här finns en sida som heter Trafikupproret, som funnits länge men som inte kommit fram med budskapet innan beslutet togs.
Det finns också en facebook-grupp där det skrivs mycket. Trafikupproret i Örebro.

Min känsla är att Örebro inte är så stort så att dessa bussar behövs. I den korta filmen så sägs det att Örebro kommer att växa snabbt och att bussarna kommer att behövas i framtiden.
För min del känns det som att det skulle vara bättre att satsa på det bussnät som redan finns. Utöka turer, inte dra in på dem samt underhålla vägar och hållplatser som redan finns.

Om man nu som jag bor utanför stan kanske man måste ha med sig bilen till Örebro för att få hem det man eventuellt ska handla, samt för att det inte går bussar som passar i tid.
Jag tänker mig också att det skulle behövas fler parkeringar i ytterkanterna i så fall så att man kan ställa bilen och så ta bussen i staden, som t ex parkeringen Tappstället.

Det var några söndagsfunderingar, nu avslutar jag det för idag.
Ha en bra vecka!

Publicerat i Allmänt, Politik | Lämna en kommentar

Nuläget

Hej igen!

Idag har jag gjort ny granola. Jag googlade fram ett recept med en massa nyttigheter i. Det är mest havregryn. Det skulle vara honung i men se det tog jag bort. Jag har dragit ner rejält på socker i veckorna. Granola går utmärkt att göra utan sötningsmedel.

 

 

 

 

 

 

Så blev jag klar med skurning av altangolvet idag. Jag fick ta det i omgångar då det var mycket som behövde handskuras bort. Jag har använt mig av ett hemmagjort rengöringsmedel på ättika, vatten och diskmedel. Det ska bli olja på det en vacker dag med.

 

 

 

 

Tänk vad det är härligt med vår. Att se allt slå ut igen, både blommor och blad och frukt. T ex rabarbern här.

  

 

 

 

Jag jobbar på hos Tant Grön. Just nu blir det 3,5 timme måndag till fredag. Vi får se hur det utvecklas.
Ha en fortsatt bra helg!
Kram

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Olika förutsättningar

Söndagskväll och några Corona-funderingar

Igår när jag gick till badgruvan i Lanna var det så många bilar där, så mycket folk alltså. Jag undrar var alla människor tar vägen. Går det att hålla avstånden där tro?
Under dessa varma dagar har det varit mycket folk vid alla bad såklart.

Så funderar jag på bussarna, nu kan det bli svårt att komma med den pga att den kan vara för full när den ska stanna. Alltså, det finns risk att man missar tider till jobb, skola, sjukhus osv.
Och, varför kan det inte vara plexiglas vid chaufförerna precis som i butikerna, då skulle det fungera med avgifterna med?

Och till sist, de stora nöjesattraktionerna i landet, varför kan inte de få ha öppet såsom andra ställen, stora butiker, gallerior, lekland osv. Varför kan det inte vara lika, dvs samma förutsättningar?

Ja, bara några funderingar.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Stolen åter

Hej alla som läser just detta!
Det märktes sist att ni är ett gäng, tack för alla kramar!

Mötet med läkaren kändes ok denna gång. Men trist om han menar att jag ska ha medicin för alltid, det är inte mitt mål. Jag ska fråga nästa gång.
Denna gång höll han med om att jag ska få träffa en psykolog, men först måste pandemin med Covid19 gå över.
Sen berättade jag om hur jag mår nu och han kände igen det som en biverkning av medicinen jag alltså får i sprutform. Den måste ställas in rätt menade han, hm.
Det som stört är att jag inte kunnat sitta ner i lugn och ro, otroligt rastlös helt enkelt, men det har gått över nu.

Hur som helst, jag fick en tablett för att bota biverkningen. Jag tar en om dagen, jag får ta två, men det vill jag absolut inte. Det känns bättre nu så jag är glad för det. Men som sagt, mitt mål är verkligen att slippa den där sprutan vad det lider.

Nu har jag lämnat tillbaka hjälpmedlen jag fick från kommunen, dvs rullstolen och badkarsbrädan. Jag tycker att det går bra utan nu och kroppen är så gott som vanligt. Fotleder och handleder är trötta eller hur jag ska förklara, men jag hoppas att det ger sig.
Tänk vad skönt att kunna röra på alla delar, man ska verkligen vara tacksam när det fungerar.
Jag tar mina promenader runt gruvan och i omgivningarna, det är bra skönt!

Men, detta med viruset, hur stort det blivit. Hur ska det bli med allt, jobb och ekonomin i hela världen?
Där stannar jag för denna gång.

Kram och ha en bra påskvecka trots allt!

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar

Corona och allt

Ja nu är det många saker man kan oroa sig för.
Corona-viruset till att börja med, det blev stort och jag nämner det inte mer än så.

Annars med mig själv, ja jag vet inte jag, ledsen och håglös eller vad jag ska använda för ord. Jag är orolig för framtiden såklart, om hur allt ska bli. Det var ju inte detta jag såg framför mig när jag startade Bubblis.
Jag ville hjälpa andra i olika sjukdomar och nu hamnade jag där själv.
Men ett enklare jobb inom kontor är ett mål som jag siktar på så fort jag blir piggare och friskare.
Jag antar att det liksom blev för mycket med allt och med facit i hand var jag troligen helt slutkörd efter Heléns Glutenfria redan. Sen kom det inte kunder och ett underlag att köra Bubblis vidare på heller.
Jag har fortfarande inte fått träffa någon psykolog, men nästa onsdag är det dags för läkarbesök och jag hoppas innerligt att jag får det nu.
Och, medicinen jag får, vad gör den med min kropp egentligen? Vad är vad liksom? Oro kan ju sätta sig hur som helst det förstår jag. Jag måste vara frisk för att kunna söka och få ett jobb.
Fortsättning följer.

Nu har jag i alla fall fått tandskenan och har just börjat använda den så får vi se om sömnen blir bättre/bra.

Tisdagskram till den som vill ha en!
Jag behöver en massa sådana.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar