Tacksamhet, känslor och medicin

Jag återkommer till ämnen jag skrivit om tidigare. Jag tänker utifrån mina egna erfarenheter och vill dela det. (Dvs, jag har absolut ingen utbildning i ämnet.)

Att känna tacksamhet över det man har i livet är kanske lättare sagt än gjort. Men jag tror att det är något man lär sig genom åren. Att också acceptera sig själv och förstå hur man själv  fungerar i olika situationer gör att man kan må bättre tror jag. Att lära sig hantera händelser från tidigare i livet är nog också en stor del av måendet tänker jag. Men sådant är svårt såklart, jag förstår det men kanske en stor bidragande orsak till att så många mår dåligt idag.

Det finns många saker i livet att må dåligt över, sjukdom, familjeangelägenheter, dödsfall osv osv. Men om man mår dåligt av att man saknar arbete, inte trivs med sin situation i en relation eller på sitt jobb eller i skolan t ex så kan inte jag se att en medicin skulle hjälpa helt. Det kan mer handla om inställning och hur man hanterar situationer. Men det förutsätter förstås att man delar med sig av sina funderingar och önskemål också.

Jag förstår också att en hög arbetsbelastning och att känna krav på sig att prestera, spelar stor roll i ens mående. Men det jag tänker på är att känslor inför sådant alltså inte försvinner av att stoppa i sig mediciner eller av att berusa sig på olika sätt. Känslorna finns ju kvar där i alla fall och behöver tas om hand.

Men blir man så dålig att man hamnar i en depression så förstår jag att man kan behöva medicin för en tid. Men känslorna finns såklart kvar även då. Likaså tänker jag att man behöver medicin om något tar skada som t ex hjärtat vid s k hjärtesorg eller andra tillstånd som påverkar hjärtat eller andra organ eller vid NPF-diagnoser.
Här finns en länk till ett program om hjärtesorg.

Jag förstår att jag behövde medicin när min hjärna och kropp blev så påverkade av allt som hänt under mitt liv fram till våren 2019. Jag ville inte ha den då, men jag har fattat det i efterhand. Men att jag hade den så länge tycker jag inte alls om.

Den storyn håller jag på att skriva om och den kommer vidare i egna inlägg.
Nu har jag i alla fall varit utan medicinen sedan i december 2022. Men jag håller fortfarande på att lära mig att hushålla med energin, så är det. Jag får se till att inte engagera mig i för mycket på en gång.

Sen vill jag visa denna insändare från en pappa som söker hjälp åt sitt barn. Såhär ska det ju inte gå till tycker jag. En utredning behöver göras och säkert behöver många få det. Men, visar det sig att det inte är en diagnos så måste människor ändå få hjälp!

Publicerat i Allmänt, Min sjukdomshistoria, Sjukvård | Lämna en kommentar

Vårbilder 2025

250305 Första blåsipporna

250308 Första tussilagon

250310

Rabarber 250316

Cykeltur i Örebro 250321

Rävgången

På norr i Örebro

Olvon i Stadsparken

Lanna 250323

Tibast

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Sista hjälpen

Jag såg serien Sista hjälpen i veckan, 4 avsnitt á 29 minuter. Här är en länk till den, på SVT Play.

Man får följa några olika personer i olika åldrar med olika obotliga sjukdomar som vill dö. De vill slippa det sista lidandet av en grym sjukdom som leder till döden.

En person ska åka till Schweiz för att avsluta sitt liv där mot en kostnad på 150.000 kr. Några läkare som hjälper patienter att dö i Sverige intervjuas.

Personligen tycker jag att det ska tillåtas dödshjälp i Sverige i de fall där personen är vid sina sinnens fulla bruk och kan ta beslutet själv då det handlar om en dödlig sjukdom där det gått långt i insjuknandet. I programmet får man också höra anhörigas åsikter om detta.

Oj så många tårar som rann när jag tittade på detta. Jag lider med de berörda, både den sjuke och dess anhöriga. Men väldigt fint vinklat av de som gjorde serien tycker jag.

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar

Annika och hennes stroke

Fyra-barnsmamman Annika Gaardsdal fick en massiv hjärnblödning (stroke) 2017, vid 38 års ålder. Hon var på sin dotters förskola för att hämta henne när det hände.
Annika har skrivit en bok om händelsen och om hur hon jobbar sig tillbaka till livet. Från att inte kunna röra sig alls till att kunna resa sig ur rullstolen själv och kunna ta några danssteg med sin man och att tillbringa tid med sina barn igen. Imorgon är det 8 år sedan det hände och målet är att kunna gå själv igen.

Man kan följa Annika på både Instagram och Facebook där hon lägger ut hur hon tränar och så vidare. Båda sidorna heter _katastroke_. Klicka på de blå orden för att komma till sidorna. Annikas hemsida hittar du här!

Det kan vara inspirerande och spännande för oss alla att följa hennes kämpaglöd och energi tänker jag. Det kan behövas ibland när livet känns stort, jobbigt och trögt. Annika visar en sådan vilja och positivitet trots motgångarna i livet.
Hennes man Anders och hennes ”fredagsdans” är t ex underbara att se!

Vilken resa Du gör och vad starkt det är att följa den i boken. Heja Dig Annika!

Boken är förresten framröstad till final i Storytel Awards och priserna delas ut nu den 19 mars. Här presenteras de nominerade böckerna i Storytel.

Stort lycka till!

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar

Egen insändare om glädjebetyg

Tisdag förmiddag den 4 februari skickade jag denna text till Nerikes Allehanda.
Den handlar främst om så kallade glädjebetyg. Den är med i tidningen idag 250219.
Här är en länk till insändaren. Bilder av den kommer här nedan.

Det är av största vikt att se alla elever i skolan och hjälpa till med det som behövs redan tidigt. Jag påpekar att det är vi föräldrar som har störst ansvar för våra barn, men ibland fallerar det och då behöver skolan/samhället ta vid och hjälpa till. Det gäller självklart undervisningen och betygen men också hur barnen fungerar för övrigt tänker jag.

Insändaren:

Publicerat i Skola | Lämna en kommentar

Skolskjutningen i Örebro

Det är så fruktansvärt det som hänt i vårt fina Örebro, tisdag 4 februari 2025.
I natt hörde jag flera vittnesuppgifter via radioprogrammet Vaken.

Runt 14-tiden satt jag med två vänner på ett café i Örebro när vi blev varse om vad som hänt via meddelanden till oss och vi började läsa i medier om det ofattbara. Hela caféet stannade upp och flera lyssnade på nyheter via radion. Vi kom av oss totalt. Det blev många tankar som virvlade runt i våra huvuden.

Klockan 15 var det dags för mig att åka till jobbet som inte ligger så långt bort från Risbergska skolan. ”Min” gymnasieskola där jag tillbringade gymnasietiden på 80-talet.

Alltid när sånt här tyvärr händer i världen så känner jag en hel massa känslor men denna gång kom det så mycket närmare. På ”min” skola och i ”min” stad. Så fruktansvärt. Vilken galning som gjort detta. Jag ryser så i hela kroppen.

Mina tankar går självklart till alla drabbade, anhöriga, vänner och all personal som jobbat med dådet på plats, runt omkring och sjukvården. En tragedi som uppmärksammats världen över.

Personalen på förskolan där jag jobbar hade blivit instruerad att hålla alla dörrar låsta och vara två stycken kvar till stängningsdags. Jag fick samtal från förskolechefen att jag kunde gå hem och inte vara kvar ensam men jag valde att arbeta på. Vi pratade om det hemska och kramade om varandra innan de lämnade mig.

Jag lyssnade på radion hela tiden och det var sändningar om händelsen hela tiden. Så jag gick där och städade och lyssnade och grät emellanåt. När beskedet sedan kom vid 18-tiden om att det var hela ett tiotal personer som dessvärre avlidit så kändes hela kroppen som gelé och det var nära att jag ramlade ihop. 

Till slut blev jag i alla fall klar och kunde åka hem och varva ner efter en knepig dag. Men jag fortsatte att lyssna på nyheter och pratade med några personer i telefonen och försökte komma till ro.

Här vill jag ge tips från Örebro kommun om platser man kan få stöd på om man behöver det. Samt några uppdateringar från polisen.

Nu börjar en ny dag och tankarna far genom huvudet, hur kunde det hända? Denna människa mådde såklart inte bra men hur hade det gått att förhindra? Vad kan vi göra för att det inte ska hända igen? Det känns svart just nu.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Erik, psykisk hälsa, suicidförsök och acceptans

Jag lärde känna Erik Widlund under tiden som jag började jobba med Bubblis på allvar under 2018. Nyligen blev han intervjuad om sitt liv i en podd. Se under bilden!

Erik är bland annat ambassadör för Riksförbundet Hjärnkoll och föreläser om suicid.
Erik har också blivit en duktig fotograf med tiden. Bilderna i detta inlägg har Erik tagit själv.
Erik finns också på Facebook och Instagram om man vill följa hans resa i livet med föreläsningar och olika event som kommer att dyka upp angående fotografier också.

Hjärnkoll arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.

Erik berättar om hela sitt liv om hur han fått lära sig att leva med sin situation/depression.
Det är frågor, känslor och mående man får jobba med hela tiden säger han. Och frågor som rör situationer man hamnar i har inte bara ett svar, det är olika för olika personer. Erik pratar också om acceptans.

Längre ner kommer ett tips till om ett radioinslag om ett arbetsplatsbesök av Hjärnkoll.


Här finns ett poddavsnitt att lyssna på där Erik blir intervjuad av Martina, Hjärnkoll, Skåne. Det handlar om alkoholberoende samt andra beroenden och om hur Erik haft det med flertalet suicidförsök under åren.
Ca 40 minuter in i sändningen handlar det om hur Erik har börjat må bättre.
—————
Jag är 46 år, en glad och energisk person och som inte gillar att sitta still.
Men depressionen finns där hela tiden.
Jag känner mig utanför och mindre värd.
Men nu kan jag i alla fall förstå att jag är en bra person.

Jag var väldigt sjuk under en 10-årsperiod. Mellan ca 24-34 års ålder.
Alkoholberoende, ingen sjukdomsinsikt.
Jag kände mig som världens sämsta människa.
Jag hade en beroendeproblematik men har nu en beroendepersonlighet.
Jag förstod inte känslor. Men nu har de en plats i mitt liv, t o m så att jag älskar dem.

Ångesten fyller en funktion nu och jag har lärt mig att hantera den.
Våga att göra en förändring. Våga prata om att man är en bra person, men också se sina brister.
Man ska inte jämföra sig med andra utan med sig själv över tid.

Historien kan man inte göra något åt. Leva i nuet. Medvetenhet om vad man kan. Fokusera på bra saker.
Angående sjuktiden, det hade varit bra att få mer hjälp med levnadsvanor. Fokus på hela personen och inte bara beroendet eller sjukdomen.

Mamma och terapeuten samt nära vänner betyder jättemycket.
KBT idag.
Det är en styrka att kunna be om och ta emot hjälp.
Jag har fortfarande tankar om döden. De kommer alltid att finnas där men de får inte bli styrande.
—————

Acceptans enligt Wikipedia: en persons erkännande och godkännande av en situation, process eller företeelse. Det kan ibland handla om att acceptera en situation som upplevs obekväm eller negativ, men utan att försöka ändra på den eller protestera.

Erik med sin hund Daisy.

Det behöver pratas mer om hur vi mår allmänt idag tänker jag.

Jag hörde ett inslag från P4 Gävleborg i förra veckan som handlar om en arbetsplats, Stora Enso, där två medarbetare under ett års tid tog sina liv och där en tredje var på väg. Men det avstyrdes av en vän.
Efter de två första händelserna bjöd företaget in en ambassadör från Hjärnkoll för att tala om sitt arbete. Det är ju oftast inte något det pratas om på rasterna. Den tredje personen berättade då för sina kollegor att han också mått så dåligt att han tänkt ta sitt liv. Han tycker nu att stämningen och jargongen på arbetsplatsen har blivit mjukare.
Länk till inslaget här. Datum 250129 och 1,55 in i den sändningen.

Detta fick jag till mig 21 januari. En ny giv inom psykiatrin i Örebro. Jag hoppas att det djupare samtalet sätts före en snabb medicinlösning. Men självklart behövs det med ibland, för kortare eller längre tid. Men samtalen upplever jag som väldigt viktiga.

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar

Familjestöd i skolan

Jag fick ett intressant boktips om ”Familjestöd i skolan”.
Här finns en länk till en artikel i Nerikes Allehanda och bilder finns härunder. (från mars 2023)
Det känns som en väldigt bra tanke med en person på skolan som kan hjälpa föräldrar med frågor som många kan ha då lärarna har fullt upp med sina arbetsuppgifter. Det är också meningen att barnen ska kunna få hjälp med sitt av familjestödaren när det behövs. Målet är att barnen ska klara av skolan.
Sånt här har jag skrivit mycket om tidigare, att det saknas händer i skolan.

Mer om boken kan man läsa här. (från januari 2025)

En familjestödjare som helhjärtat finns tillgänglig för vårdnadshavarna i skolan är en ny roll som Västra Engelbrektsskolan i Örebro var en av de första i Sverige att införa. En bättre samverkan med hemmet förbättrar elevernas förutsättningar att lyckas i skolan. Det menar initiativtagarna Ann-Sofie Keller och Lovisa Liyanage som beskriver hur arbetet går till i boken Familjestöd i skolan – samverkan mellan skola och hem.

Publicerat i Allmänt, Skola | Lämna en kommentar

Insändare i NA om piller

Idag hade jag en insändare med i Nerikes Allehanda.
Det påminner om en text jag skrev nyligen här i bloggen, men så blev det.
Länk här. Sen finns det bilder på den här nedanför.

Återigen handlar det om medicin.
Jag behövde själv medicin för en tid sedan när min kropp sa ifrån totalt och jag hamnade i en psykos och jag kunde inte ens röra mig ordentligt under en tid.
Jag inser att man kan behöva medicin en tid i livet men jag tror inte att det är nyttigt att ständigt äta till exempel antidepressiv medicin då sinnena liksom stängs av.
Jag är absolut inte vare sig läkare eller psykolog utan skriver bara utefter min egen erfarenhet och vad jag talar med mina vänner om.

Det kommer också lyssnartips i slutet, en podd om antidepressiv medicin och en om utmattningssyndrom.

Jag har lyssnat på en podd om läkemedel, gjord av journalisten Johan Cedersjö, som ätit antidepressiv medicin i 10 år och som nu har lagt den på hyllan.
Här kan ni lyssna på hela serien. Där får man följa Johans nedtrappning samt höra om olika studier som gjorts om olika ämnen.
I avsnitt 5 beskrivs hur diagnosmanualen DSM (diagnosbibeln) översattes till svenska på 70/80-talet. Med tydliga listor med symptom och kriterier som personen uppvisar just när den besöker läkaren, inte bara vad personen har med sig från barndomen eller i generna ska kunna ge en diagnos. Bl a med Marie Åsberg och Jörgen Herlofson. De undrar nu varför det inte blivit som det var tänkt när de gav ut nummer 3 av DSM i Sverige. Det blir fler som diagnostiseras än vad de tänkte sig. Och Jörgen ger exempel på när speciellt kvinnor får flera diagnoser på varandra.
Ett bonusavsnitt handlar om begreppet psykisk ohälsa där ST-läkare och forskare Johan Bengtsson ger sin syn på vad det innefattar och när det är läge för en medicin eller inte. När det handlar om sjukdom eller den mentala hälsan.

Här finns också en länk till ytterligare en podd med Marie Åsberg och Jörgen Herlofson om diagnosen utmattningssyndrom.

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar

Carin, hennes böcker och om att vara anhörig

Häromdagen träffade jag en person jag inte träffat på cirka 20 år. Vi hade fin kontakt då och började prata som om det var igår, det var härligt.

Vi har en liknande historia i bagaget, varsitt äktenskap och några samboförhållanden, samt barn och att vi har drivit företag båda två. Numera jobbar Carin kvar på företaget hon varit med och drivit i Karlslund i Örebro. Ovolin, butiken som satsar på byggnadsvård och som bland annat säljer färg i äggoljetempera. 

Carin har också skrivit tre böcker. 
Den första handlar om henne själv när hon åker med sin far i livsmedelsbussen runt  Västernärke (Vintrosa) på 1970-talet. Samt en serie på två böcker om hennes farmor och farfar. Dessa är baserade på verkliga händelser under 1930 och 1940-talets Sverige. Carin har tagit del av dessa genom kärleksbrev mellan de två, som kryddats med fantasi så som bara ett barnbarn kan. 
Böckerna går att beställa genom olika förlag via nätet. Där kan man också läsa mer om vad de handlar om. Flera av böckerna finns hos flera bolag.
Pappas tös!
Mars mars måne, kan jag narra dig från Skåne
Tidevarv försvinna…släkten följa släktens gång!

Dessutom har Carins sambo drabbats av en stroke, i detta fall genom en propp i hjärnan. Det gick inte att operera på grund av tidigare sjukdomsfall. Så därför vet man inte hur mycket han kommer att komma tillbaka. Han kämpar med talet och kan mest säga ja och nej. Han har alla känslor kvar det ser Carin i hans ansikte och märker i kroppsspråket. Han kan inte gå mer än sådär 20 steg just nu, annars sitter han i sin rullstol. 
Höger sida är borta så han äter t ex med vänster hand och det går jättebra. Han har börjat svara i telefonen men kan inte säga något men hon hör honom i alla fall.
Carin hälsar:
Det kommer en ny bok i vår ” Natten då Tarzan fick en stroke”. Den kommer att belysa våra upplevelser, främst mina om första sjukdomsåret. Och hur jag upplever sjukvården med mera. Kanske kan det hjälpa någon…
Det tror jag verkligen att det kan, man lär sig mycket genom andras upplevelser, det har jag alltid sagt.

Carin och jag konstaterar också att kommunens Anhörigcentrum är ett mycket bra ställe att vända sig till för att få träffa personer att prata med när man har en anhörig som råkat ut för sjukdom.

Tack Carin för vår givande och mysiga lunch ihop! Tiden gick så fort bara.

Publicerat i Allmänt, Sjukvård | Lämna en kommentar