I veckan kom frågan om skolans praoperioder upp igen.
Jag tycker att det är självklart att undgomarna ska ut i arbetslivet innan de ska välja program till gymnasiet. Hur ska de annars kunna veta vad de vill göra i framtiden? Sen vet jag att det kan bli fel val i alla fall såklart. Men, en chans att prova på måste de få. Det gäller att både föräldrar och lärare peppar ungdomarna till att se det positiva i praotiden och att de blir förberedda så väl det går.
Givetvis är det också upp till oss ute på företagen att göra det bästa av det. Alla yrken och företag är inte lämpade att vara på under en eller två veckor utan räcker med att besöka en eller några dagar. Så varför inte dela upp tiden så att möjligheten att se fler platser ökar?
Under gymnasietiden, när man väl går den skola man valt tycker jag som företagare att det är lättare att ta emot praktikanter under en längre tid.
Det finns givetvis olika sätt att få kännedom om olika yrken. T ex kan klasserna ha temaarbeten och besöka företag gemensamt.
Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro, ger sin bild av prao här. Han tar upp just vikten av samarbetet mellan skola och näringsliv för att även förbereda kommande arbetstagare om arbetslivets villkor.
Ytterligare ett exempel är att titta på filmer om olika företag och yrken på YRMiS hemsida på nätet. Där gör även skolor film om sina program så kika Du också! Kanske är Du företagare eller arbetar inom skolan och blir intresserad av detta, hör av Dig till YRMiS!
Igår kväll blev det mycket läsande och funderande kring en fråga om Örebros torg och dess ”uteserveringsutformning”. En tidningsartikel (läs den här) har retat upp flera av oss och vi fick en bild av ansvarigt kommunalråd Björn Sundin under kvällen. Kika via denna länk om Du är intresserad av att reda ut begreppen -angående varför en stor gul kanin är ok för ett torg när inte en röd liten stuga är det.
Nejhej, nu dags att ta itu med min egen dag idag då. Blir en promenad i den härliga solen först. Ha en skön söndag alla!