Offentlig / privat vård

Igår var det ett intressant inslag om vården i programmet Agenda. Sedan var det en debatt mellan socialminister Göran Hägglund och socialdemokraternas Lena Hallengren.
Se inslaget här, 31 minuter in i sändningen.

Inslaget gjorde gällande att läkarna gör uppror, de hinner inte med att vara läkare på det sätt de önskar. De drunknar i administrativa arbetsuppgifter. Som båda debattörerna påpekar så gäller det inom flera yrkeskategorier. Självklart måste någon sorts ekonomiskt styrsystem användas för att hålla koll på pengarna, men när inte personalen hinner med en av sina viktiga uppgifter att ge patienterna den trygghet och omsorg som vi så väl behöver också, den sociala biten alltså, känns det fel att mäta i pengar överallt och hela tiden. Det behövs med andra ord mer personal.
Men då undrar jag, som Hallengren kommer in på, vad har det att göra med om det är privat eller offentligt driven vård egentligen? Vad jag förstår gäller samma regler för både och.
Jag håller med om att det borde kollas upp ordentligt vem och hur den som vill driva dessa företag ska göra det innan de startas. Men det där kan inte jag ordentligt, men jag svarade ändå på ett inlägg av Ylva Johansson (s) igår på facebook. Jag infogar en del av kommentarerna här och vill gärna att ni som kan argumentera för eller emot också gör det!

Lena Hallengren förklarar i Agenda: fri etablering i vården leder till att alla möjliga aktörer startar verksamhet, då krävs omfattande kontroll av hur verksamheten bedrivs. Bättre är tuffa krav och kontroll innan beslut om att få bedriva vård för skattemedel, som (S) föreslår.
3Gilla · ·
  • Markus Mattila och 125 andra gillar detta.
  • Helén KarlssonSamma regler och kontroller för alla så blir det bra!
  • Torbjörn JonssonMen på frågan från Hägglund om vi inom (S) vill ta bort den fria etableringsrätten slingrar hon sig undan gång på gång. Naturligtvis för att vi inte vågar eller vill. Svagt
  • Lena HallengrenVi vill inte ha fri etablering det minns jag bestämt att jag sa, men vi vill inte ta bort privata aktörer.
  • Ulf HenrikssonVad är det som är så bra med privata aktörer? Gick det att lagstifta in dem kan man väl lagstifta bort dem också?
  • Hanna BrobergDet krävs utveckling av ledarskapet och en ökad tilltro till professionen oavsett driftsformer. Det är kompetens och inte kontroll som bygger kvalitet.
  • Lotta OlssonOch vad kommer kostar all den ökade byråkratin som alla dessa kontroller kräver? Äter den inte upp de ev ”effektiviseringarna”?
  • Göte Sturkjag förstår vad du menar,men jag tycker sista meningen kan missförstås
  • Ylva JohanssonVi socialdemokrater vill inte ha fri etablering.
  • Ulf HenrikssonDet bästa är ju att inte tillåta fri etablering av tjänster i den offentliga sektorn. Ju fler aktörer ju större byråkrati och därmed kostnader som inte kommer vården till del. Vinster tar ju också pengar från vården. Sammantaget bör det bli någonstans i trakten av 15-20% som går bort från vårdande insatser.
  • Stig AnderssonDet finns ett inbyggt systemfel med privata aktörer inom skattefinansierad välfärd. Eftersom det i mycket begränsad omfattning går att påverka intäkterna (skattemedel) är det endast genom att pressa kostnaderna som vinsterna ka n påverkas. Och detta går ofrånkomligt ut över personaltäthet, arbetsmiljö, brukare, kringtjänster som skolhälsovård, skolbibliotek, mat, städning, utrustning…
    Att skapa vinster är drivkraften i privat företagsamhet och helt naturligt. Därför ska kritiken mot de allt tätare avslöjandena om brister i privat verksamhet inom välfärden inte i första riktas mot företagen – utan mot de politiker som släppt fram privatiseringarna. Enda lösningen är att erkänna att det blev fel och våga inleda avvecklingen! Det kommer inte att fungera med tandlösa kontrollsystem!
  • Mika TakamäkiDen fria etableringen måste bort för att kunna garantera kvalitén och att kontroller görs innan för att säkra en bra och långsiktig etablering och vård. Privat eller offentlig vård är ju inte den huvudsakliga frågan.
  • Annette Källström-BuckleyPrivata läkarmottagningar ska tjäna pengar. De skriver ut recept till långtidssjuka för 1-4 veckor bara åt gången . Man ska registreras för nytt besök, bara för att få recept, så läkarna får mer betalt för flera besök.Därför vill dom inte skriva att man får ta ut flera gånger på receptet.
  • Carina FredénSocialminister Göran Hägglund invände reptilsnabbt mot Hallengren och sa att ”Jaså, nu är sossarna emot valfriheten och den fria etableringsrätten, nu ska landstingspolitiker minsann sitta där och välja åt folk istället för att låta folket välja”. Men det är ju skattepengar som finansierar det hela, vare sig det är privat eller offentligt. Vad har vi politiker för, i landsting eller på andra håll, om de inte ska bestämma över skattepengarna? Om den fria etableringsrätten (som är ett begrepp hämtat från näringslivet där den är total om företagen kan skaffa finansiering) kostar skattebetalarna pengar så är det väl självklart att det är politiskt förtroendevalda som ska bestämma om det är att använda skattepengar på ett klokt sätt? Sen har det visat sig att uppföljnings- och kontrollfunktioner tar så mycket av läkarnas tid att deras tid för patienterna minskats med i snitt 1,5 patientbesök om dagen. Även detta är ett politiskt ansvar, bl a därför att det innebär att skattemedel knappast används optimalt.
  • Patrik HäljerydFörstår fortfarande inte vad som är problemet? Plötsligt vaknade vi upp en vacker dag och ansåg att vård skola omsorg behövde privata aktörer (pengar bort, flera deltid, ingen bättre kvalité) , att mängder av nya jobb skulle trilla in samtidigt som kvalitén skulle öka. Under dryga 50 år levde vi med uppfattningen att mera skattepengar ger fler jobb (logiskt ) ger bättre kvalité. Vad hände?
  • Niels X HolmgaardVad är det som är så farligt med fri etablerings rätt.S alla regleringar inom sjukvård och mediciner är det som har lett till denna kaos.skulle det vara samma regler inom livsmedel som det är inom medicin skulle det vara matbrist i sverige

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *