Min text i Nerikes Allehanda

Det får bli ett inlägg till, även om det är snarlikt mycket av det jag lagt ut här tidigare.
Denna text var med i Nerikes Allehanda idag 🙂
—-
Varför ser samhället ut som det gör idag? Våld som förekommer mitt på ljusa dagen på öppen gata, våldtäkter, mobbning på både skolor och arbetsplatser?
Vi måste bry oss om varandra mer, sträcka ut en hand och hjälpa när vi ser att någon behöver det, innan det går för långt. Sociala insatser behövs både mer och tidigare. Barn som far illa i skolan t ex, varför görs inte mer direkt?

Allt börjar som jag ser det i hemmet, våra barn behöver vägledning redan tidigt. Det är vi föräldrar som påverkar barnen, givetvis påverkas vi alla av allt runtomkring också, dagis, skola, arbete, reklam, tv, film, spel osv. Men det är allt vi föräldrar som lägger grunden till barnens värderingar.
Många bär också med sig erfarenheter från tidigare med krig och oroligheter i hemlandet och har påverkats av det. Det kan säkert vara svårt att hantera och ännu svårare för oss att förstå.

Jag är övertygad om att vi alla måste hjälpas åt för att få det samhälle vi vill ha. Vi måste också hjälpa våra barn med att klara av skolan. Hjälpa till med skolarbetet och lära dem att man måste ha respekt för både vuxna och för sina kamrater samt lära dem att ta ansvar. Vem ska annars göra det? Lärarna finns i skolan för att undervisa.

Jag har en känsla av att vi är för upptagna med så mycket annat utöver arbete eller studier t ex så att vi inte hinner eller orkar med att uppfostra/hjälpa våra barn. Det måste åtgärdas, och det är bara vi själva som kan göra det. Vi behöver allt tänka efter innan vi klagar på skolan, politikerna, polisen eller samhället. Som en lärare sa i inslaget i SVTs Debattprogram härom veckan, ”Som det är nu styr eleverna och inte lärarna på lektionerna”. Jag vet att det inte gäller överallt men kommentaren är nog så träffande.
Jag tänker också på den ohälsa bland unga som det rapporteras om emellanåt, de har hela livet framför sig och ska inte behöva må dåligt utan se positivt på framtiden.

Nu avslutar jag med att önska alla ett gott nytt 2014!
Prata med varandra, lyssna på och se varandra, tillsammans gör vi skillnad!
—–

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *