Glutenintolerans

I förra veckan uppmärksammades Celiaki, glutenintolerans i diverse media.
TV4 hade ett inslag där det görs gällande att det är fler som inte fått diagnos, alltså är intoleranta, än vad man tidigare trott. Många får vänta länge på sin diagnos eftersom symptomen är så olika från person till person och många av symptomen kan vara tecken på andra problem. Det låter så otroligt onödigt att det ska behöva vara så.
Vidare en artikel i DN om Iréne Jonson, mässarrangören av Mat för livet mässan, som fick vänta i 2 år på sin diagnos.

Eftersom det är på det här viset så får vi på Heléns Glutenfria ofta samtala med kunder som helt enkelt behöver rådfråga om hur de ska göra med sin kost. Vi säger alltid att det är bättre att äta ”vanligt” tills man fått diagnosen. Eftersom tarmen läker av att man börjar äta glutenfritt så syns det inte på provet när det väl tas. När personen mår så dåligt och förstår av att ha testat själv, känns det inget vidare att åter börja äta gluten för att provocera fram skadan igen.
Nej, tänk vad mycket lättare om läkarna tänker på det tidigare, för är man sjuk så orkar man kanske inte ”strida” om att få en provtagning. Självklart litar vi på läkarna.
På grund av detta samarbetar vi med Celiakiföreningen i Örebro län, så att fler ska kunna resonera om sina problem. Så på lördagarna i udda veckor finns representanter från styrelsen hos oss.
Välkommen du också!
Föreningen i Örebro ordnar förresten julbord den 30 november, där kan vi äta allt och det är riktigt trevligt! Föreningen jobbar också med laktosintolerans samt mjölk och sojaöverkänslighet.

Det här inlägget postades i Glutenfritt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *