Arbetsförmedlingen

En sak till jag måste avhandla ikväll gäller Arbetsförmedlingen och kravet om att skriva upp, eller anmäla om man så vill, alla jobb man söker under en månad.
Jag förstår faktiskt inte hur det kan vara ett problem. Jag slutade gymnasiet 1986. Vid ett tillfälle när jag under en kortare tid var utan jobb så kommer jag ihåg hur killen på Arbetsförmedlingen kommer till det ställe jag hade någon typ av praktikplats på och ber mig fylla i ett papper.
När jag gjort det tittar han på mig med stora ögon och säger, men söker du jobb? På pappret stod det att jag just skulle fylla i de jobb jag sökt. Den känslan fick mig att känna det som om jag var konstig bara för att jag verkligen sökte.
Helsnurrigt hur som helst med den frågan, men vad jag menar är, att skriva i det är ju för att underlätta för handledarna och så farligt kan det ju inte vara att göra det. Nu för tiden är ju allt datoriserat dessutom och finns i register så att handledaren lätt kan ta fram just ens egen ”mapp” inför besöket. De kan ju inte hålla ordning på alla de träffar utan anteckningar.

Här följer ett inslag från Aktuellt, ca 13 minuter in i sändningen (går att se 3 dagar till) där arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson uttalar sig om hur systemet är tänkt att fungera.
För mig låter det självklart att man söker jobb som man faktiskt kan utföra och inte en massa man inte kan. Jag hör och vet själv att företag inte så gärna annonserar efter arbetskraft eftersom det blir många ansökningar att sålla bland. Men meningen måste väl ändå vara att man söker jobb som man faktiskt är lämpad för?!

Jag hade förresten ett samtal i förra veckan om just detta och en person uttalade att ”arbetsförmedlingen gör som politikerna säger och henne lyssnar jag inte på i alla fall” (om Svantesson)
Men, tänker jag, hur kan man säga så när hon så tydligt säger att man kan inte söka jobb hur som helst och att hon alltså inte alls menar att AF ska fungera så.
På tal om politik så har väl alla partier både något som är bra men också något som är mindre bra. Men att inte lyssna alls på den sida man inte brukar rösta på tycker jag blir väldigt fel, för då kan man ju inte veta vad de vill?

Ikväll hittade jag också denna artikel via facebook. Riktigt bra om hur ”enklare arbeten” liksom på något sätt har försvunnit. Artikel i SvD.
Dessa frågor har jag skrivit om tidigare och länkar här till mina inlägg om företagande.

Det här inlägget postades i Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *