Skapa företag

I torsdags var jag på ett lunchmöte med Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv. Vi var ca 20 personer från Örebro med omnejd som bland annat pratade om hur vi ska få fler arbetstillfällen i landet.

Som bekant är det ju inte politiker som skapar jobben utan jobben finns i företag som anställer. För att företag ska växa och vilja anställa fler behövs rätt förutsättningar för det, vilket är politikernas uppgift att se till att det finns.
Men vi behöver alltså fler företag som kan anställa. Och det är vi själva, samhället, du och jag, som kan påverka fler att vilja satsa på företagande.

Sen måste vi se till att få in de unga i företagen så att de kan lära sig av de äldres kunskaper. Och tänk så många företag som står inför en generationsväxling. Lika viktigt som att starta ett nytt företag, lika viktigt är det att vi får personer som vill ta över etablerade företag då det är dags för ägarna att dra sig tillbaka.
Detta måste bli mer uppmärksammat. Det var en person i sällskapet i torsdags som arbetar med just detta, att sälja och köpa företag. Hör av dig till mig om du vill veta mer!
Att tänka på att bara bli ”anställningsbar” räcker inte, det måste finnas i tankarna att också vilja och att våga driva företag.

2009 gjorde jag en film om hur jag startade Heléns Glutenfria. Jag ville försöka påverka andra till att se företagande som en väg till arbete. Du kan kika på den här.
Det är en häftig känsla när jag kommer ut i landet i butiker och ser våra produkter ligga i frysdiskarna. Att andra kan köpa det jag en gång kom på att jag ville producera och sälja. Första kunden var ICA Björnen i Helsingborg, det var 1995. Sen rullade det på med andra butiker, konditorier, bagerier, restauranger och ICA tog in produkterna centralt redan 1996. 1997 utökade jag med butiksförsäljning och det har utökats ytterligare idag då vi tar in produkter från andra leverantörer också.
Jag vet att jag påverkat fler personer till att starta företag och det är ju liksom det som är grejen att vi hjälper varandra till att se på saker och ting lite annorlunda mot vad man gjorde innan.
Lycka till med ditt jobbsökande eller dina företagstankar!
Några bilder från jobbet. Heléns Glutenfria

I butiken

I butiken

Vår frysbil

Vår frysbil

Frysrummet på jobbet

Frysrummet på jobbet

Butikshyllorna

Butikshyllorna

Det här inlägget postades i Allmänt, Filmen, Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *