Gästkrönika nr 2

Gästkrönika i Na 16-07-2014

Gästkrönika i Na 16-07-2014

Idag skriver jag en gästkrönika i Nerikes Allehanda för andra gången. Denna gång handlar den om bidrag, arbetsgivaravgifter och lönenivåer.
Tack för att ni frågade mig!

Dessa frågor har jag lyft en antal gånger här i min blogg tidigare och det är trevligt att få göra det offentligt på denna plats i tidningen också.
——————————————–
När jag startade mitt företag för snart 19 år sedan stod jag själv och bakade allt, packade, diskade och städade. Kontorsjobbet fick bli gjort på kvällstid, förutom att ringa kunder för det var jag tvungen att göra på dagarna. Efter ett halvår började en person till att arbeta i företaget. Då fanns det något som hette ”Jobb till tusen” och hon kostade företaget 1 000 kronor per månad. Det var toppen att kunna anställa så billigt till en början. Efter de sex månaderna som projektet gällde så anställde jag henne på riktigt.

När det gäller vem man ska välja tycker jag inte att det ska bero på vilka bidrag man kan få för personen eller vilken arbetsgivaravgift vi ska betala.

Jag tycker förstås att det är bra med de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga, men jag har alltid tyckt att en generell sänkning för alla skulle vara bättre. När den unga sen blir äldre blir avgiften densamma som för de övriga i alla fall. Jag vet inte riktigt hur tanken är. När personen fyller ”full avgift” ska den sluta då, för att vi ska ta in en annan?

Inom vissa branscher kan det vara bra då det är stora ungdomsarbetsplatser och det omsätts mycket personal. I mindre verksamheter och där omsättningen av personal inte är så hög så kommer alltså kostnaden framöver i alla fall. Med en generell sänkning skulle det blir enklare att driva företag.

En lägre lön för oerfarna personer eller för dem som inte har utbildning för yrket, tror jag mer skulle göra att företag anställer så att säga ”osäkra kort”. De som redan arbetar i företaget har erfarenhet av det och har antagligen arbetat fler år än den som ska komma in som ny. Det måste finnas rim och reson vad gäller lönen, dvs det måste skilja i nivå på nybörjare och erfarna. Lönen ska givetvis stiga i takt med att den anställde utvecklas och lär sig uppgifterna. I bageriavtalet ligger ingångslönen på 122 kronor och 51 öre per timme och för en som jobbat minst ett år ligger den på 127,70 per timme. Om ekonomin i företaget tillåter kan den mer erfarne givetvis få en högre lön. Inom vissa branscher behövs ingen lång utbildning, där kan man lära sig arbetet på plats. Men en längre utbildning i en annan bransch ska givetvis synas i lönekuvertet.

Att företag har flera personer anställda på bidrag – ska det verkligen vara så? Företag bör överleva utan dessa bidrag. Jag förstår tanken med att få ut personer som står långt ifrån arbetsmarknaden för att pröva deras arbetsförmåga och så vidare. Personer med sjukdomar och handikapp har till exempel svårare att få in en fot hos företagen, eftersom prestationsförmågan kan vara lägre. Jag vet själv att stödet skrivs ner med tiden som personen är anställd och det tycker jag är bra, för arbetsuppgifterna blir ju utförda.

Men att få betalt för att ta in arbetskraft, det låter makalöst i mina öron, det vill säga Fas 3. Är det meningen att företag ska drivas så? Är det ingen kontroll via arbetsförmedlingen hur många personer ett företag har anställda på bidrag? Är pengarna på något sätt placerade på fel ställe? Vad kan göras åt detta, för det är väl inte meningen att människor ska ha ”påhittade” jobb för att känna gemenskap och mening med att gå till jobbet, samtidigt som det finns riktiga arbetsuppgifter som behöver göras.
———————–

 

Publicerat i Allmänt, Företagande, Politik | 1 kommentar

Gästkrönika i Nerikes Allehanda

Idag skriver jag en gästkrönika i vår lokala tidning Nerikes Allehanda. Det känns verkligen bra att jag fått göra det.
Tack!
——-
När jag var 26 år fick jag mitt första barn. Jag hade hört att det kunde vara svårt att bli av med vikten man lade på sig under graviditeten. Men i mitt fall så rasade den illa kvickt. Under den perioden var jag flitig besökare på badhuset. Min kompis och jag ställde oss ofta på vågen som fanns där. Till slut sa både hon och min mamma åt mig att det där kan ju inte vara normalt. Sök läkare!

Det visade sig att jag fått celiaki, glutenintolerans. Min pappa hade fått den diagnosen ett år tidigare så jag visste väl vad det var frågan om. Men det mina tankar kretsade kring till en början var ändå hur ska det bli nu? Hur gör jag med allt, vad kan jag äta, hur går det om jag går på restaurang? Under resans gång med mitt företag har vi fått agera både läkare, psykologer och dietister när vi träffat kunder i butiken. Uppenbarligen har många samma typ av frågor som jag själv hade.

Det var så min företagsidé egentligen började. Jag såg en samlingspunkt dit vi skulle kunna komma för att få tips, råd och hjälp. Till saken hör också att när vissa kunder kommer till oss så vet de inte ens vad det är för diagnos de fått. De vet helt enkelt inte riktigt vad de kan äta och inte. Därför undrar jag hur det egentligen är med uppföljningen inom vården? Finns det tid för läkare och övrig personal att verkligen se personen? Visst kan fel förekomma, men när samma person råkar ut för fler incidenter då är det väl ändå något som är fel? Ibland kan det också vara andra saker än just det som personen söker hjälp för som är orsaken till problemet, hinner det utredas?

Jag har märkt att många som fått något konstaterat behöver träffa andra i samma situation och få höra hur de har löst problem som uppkommer. När en barnfamilj drabbas av en sjukdom, vare sig det är i samband med mat eller annat, så behövs mycket hjälp och stöttning. Då är det väldigt bra att alla ideella föreningar finns, som också kan hjälpa till. Personer i dessa föreningar gör ett jättejobb för att engagera fler och lägger självklart ned en massa tid för att hjälpa andra. Att få denna hjälp är så mycket värt. Hur skulle det fungera utan alla dessa eldsjälar? Även barnen behöver träffa andra barn i samma situation och få höra om deras erfarenheter.

Jag skulle önska att vi får höra och läsa om till exempel cancerpatienter som det går bra för och inte bara när det inte går bra. Tyvärr hör vi mest när det målas i svart men ibland kan man måla det i vitt också. Humöret går upp och ned för oss alla, men har man en sjukdom eller skada man inte råder över, förstår jag att det blir än värre.
Finns det då tillräcklig hjälp att få inom vården, eller är det familj, vänner och bekanta som ska stötta mest? Men om personer inte skulle ha någon som kan hjälpa, vem hjälper och ser den som mår psykiskt dåligt? Och, är det skillnad på om det är en man eller kvinna eller en ungdom som söker hjälp? Jag tänker också på skolan, hinner personal se om barnen behöver mer hjälp och någon som bryr sig, när hemmet kanske inte gör det? Den ohälsa bland unga som det rapporteras om emellanåt tycker jag är oroväckande. De har hela livet framför sig och ska inte behöva må dåligt utan se positivt på framtiden. Satsar vi på rätt saker är min sista fråga? För visst är det människor som behövs i olika yrken, som har tid för kunden, patienten eller eleven.
———-

Gästkrönika i NA 10/6-14

Gästkrönika i NA 10/6-14

 

Publicerat i Allmänt, Politik | 1 kommentar

Reportage om Heléns Glutenfria

Idag lägger jag ut en text jag lånat av Sveriges Bagare och Konditorers vd Martin Lundell, som står att läsa i tidningen Bröds majnummer som kom ut i veckan. Jag har lånat ledare tidigare och lagt ut här i min blogg. Den här är spännande, för det är verkligen så, den som driver företag, inte bara som bagare, ska kunna så många delar i verksamheten.
Nu kan jag inte räkna mig till den som kan allt, långt ifrån och det är därför väldigt bra att branschorganisationerna finns där för att hjälpa oss.

I detta nummer var det också med ett reportage om Heléns Glutenfria, jag klipper in bilder från tidningen i slutet av detta inlägg.

Läs gärna ledaren här:

Den extrembegåvade bagaren

Ju mer jag sätter mig in i småföretagarens vardag, desto mer imponerad blir jag av alla som klarar av att driva företag. En bagare ska vara duktig på att baka, det är självklart. Vad många inte tänker på är att han, för att klara av att driva sitt företag, också ska kunna en mängd andra sysslor. Allt från sälj- och personalfrågor till hygien- och märkningsregler. Listan över områden där det krävs att bagaren har kompetens kan göras lång.

De som granskar att bagaren gör rätt då? De har ett enda område de ska granska och där de är experter. Det medför många nackdelar. En är bristen på helhetssyn, som blir tydlig när inspektören från miljö och hälsa kommer och kräver ett glattare golv för att smutsen inte ska fastna. Senare kommer arbetsmiljöinspektören och kräver ett strävare golv för att personalen inte ska halka. En annan nackdel med smala experter är att de inte ser på helheten och utifrån en riskbedömning granskar de viktigaste delarna av verksamheten. Många är de bagare som vittnar om nitiska tjänstemän som följer formella paragrafer istället för att utgå från att de produkter som säljs ska vara säkra för konsumenterna. Och att arbetsmiljön är säker för de som arbetar på platsen. En tredje nackdel med många olika inspektörer är att de tar tid och kostar pengar för bagaren.

Vid kontakt med myndigheter och politiker har jag framfört förslag på omorgansation så att inspektörerna blir effektivare och mer kunniga. Låt en och samma inspektör specialisera sig på en viss bransch, till exempel bageribranschen. Inom branschen sköter inspektören all granskning: Arbetsmiljö, miljö- och hälsa, brandskydd, skatter osv. Genom att införa en mer kundanpassad organisation skulle många fördelar nås. Fokus skulle hamna på det viktigaste ur ett riskperspektiv, inspektören skulle ha kunskap om branschen och både göra ett bättre jobb och kanske till och med förmedla kunskap till bagaren. Dessutom skulle en stor tids- och kostnadsbesparing ske för både myndigheterna och branschen. Finns det då något hinder? Ja, inspektörerna ska tydligen inte kunna alla lagar och regler! De kan alltså inte lära sig samma lagar och regler som varje bagare måste kunna utöver allt som har med själva bakningen och företagandet att göra. Det finns bara en slutsats att dra: Bagaren är en extremt begåvad människa som kan lära sig det inspektörerna inte kan!

Nu finns det ljuspunkter. Både Tillväxtverket och Näringsministern har visat intresse för en branschinspektör. Låt oss hoppas att ett frö är sått och att en förändring kan komma till stånd. Vi ska fortsätta att arbeta i frågan!

Innehåll i tidningen

Innehåll i tidningen

Reportagesida 1

Reportagesida 1

Reportagesida 2

Reportagesida 2

 

Publicerat i Företagande | Lämna en kommentar

Inslag om Jimi Fritze

För en tid sedan anmälde Jimi Fritze Sahlgrenska sjukhuset för de missar de begick i hans fall när han fick stroke sommaren 2012.
Se inslag från svt här.

Mycket har skrivits och många artiklar har det blivit.
Jimis förhoppning är att inte fler ska drabbas av liknande misstag som begåtts under hans sjukdomstid.

På sin facebook sida skriver han bl a detta idag: apropå journaler inom vården och vad det kan stå i de…
————————–
I mina journaler stod det att mina föräldrar var kritiska till verksamheten.
Vad har det i mina journaler att göra?
Mina journaler tillhör mig, dom är inte till för att skicka meddelanden till varandra.
Det får man ta upp på ett internmöte inte i mina journaler.
Mina anhöriga fick inte skriva klagomål på verksamheten, utan det skulle patienten själv göra.
Det fanns ju dom som var sämre än jag, som inte kunde förmedla sig och göra sig förstådda.
Dessa klagomål kommer aldrig fram.
Innan jag skriver något mera så vill jag säga att jag har mött många undersköterskor och sjuksköterskor som brinner för sitt yrke och har stor sympati och empati, så nog om det.
————————

Jimi skriver mycket där, på facebook och lägger upp filmklipp så att vi kan följa hans träning och rehabilitering för att komma tillbaka.  Ett klipp ligger också på YouTube, se här. Med musik som Jimi gillar!

I veckan ska Jimi träffa Sahlgrenska på nytt och man ska prata vidare om allt som hänt.

 

Publicerat i Jimi | Lämna en kommentar

Arbetspauser

Det är spännande att vara på frukostmöte. Det var jag på på fredagsmorgonen, med Handelskammaren Mälardalen.
Vi, Heléns Glutenfria, hade spelat in en reklamfilm om våra baguetter och där jag också sa att vi börjar sälja smörgåstårtor till studenten. Det ingår i medlemsavgiften att spela in reklamfilm, vilket är roligt. Ibland undrar jag varför inte fler utnyttjar och gör det.

Sen träffar man ju ofta några nya personer man inte pratat med tidigare. Idag träffade jag Mikael Wahman som tillsammans med en kompanjon har företaget PAUSit. Ett träningsprogram som man kan ha i sin dator och som påminner en om att man ska röra på sig och dessutom visar bilder på hur man ska göra.
Det låter ju egentligen ganska självklart att man ska röra på sig emellanåt om man har ett stillasittande arbete vid en dataskärm, eller ett annat monotont arbete, men det är just det där att bli påmind som jag tror behövs och det kan alltså det här företaget hjälpa till med.
Här kan man se en liten snutt på en film och kunder är både kommuner, statliga myndigheter och stora som små företag.
Lycka till vidare säger jag!

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Vitsippspriset

I fredags fick jag planerat besök på jobbet av Anders Hagström och Gunn Öjebrandt, ordförande, respektive vice ordförande i Kristdemokraternas lokalavdelning Örebro. Det hade vi planerat in och jag brukar ju ta emot en del politiker så det var inget annat med det.
Men när de kom… vilken överraskning jag fick!!

Jag och Heléns Glutenfria fick motta ett pris, Vitsippspriset.
Jag blev väldigt glad, tacksam och stolt för detta, ännu mer när jag läste motiveringen och anledningen till att priset delas ut.

Motivering: Helén är ett föredöme i sitt sätt att driva sitt företag med starkt engagemang, socialt patos och ansvarskänsla för sin personal.

Kristdemokraterna och vitsippan: Vitsippan är symbolen för Kristdemokraterna. Vår för hand tecknade vitsippa talar om enkelhet, äkthet och samtidigt mänsklig ofullkomlighet. Mitt i denna ofullkomlighet uträttar människor stordåd – ofta i det tysta. Vitsippspriset delas ut för gärningar gjorda i denna anda.

Ett jättestort TACK för den fina utmärkelsen!
Helén

Sen kan jag inte låta bli att klippa in några kommentarer från facebook samt lägga upp några bilder förstås.
Mitt inlägg:
Jag visste att jag skulle få politikerbesök idag halv nio. Men inte visste jag att jag skulle bli så överraskad, glad och tacksam på en gång. Tack Kristemokraterna i Örebro för den fina utmärkelsen!!
Tack Anders Hagström och Gunn Öjebrandt som kom och förgyllde fredagen!
Några av kommentarerna, jag säger många tack till er med, det värmer!
Välförtjänt! Grattis!
Mycket välförtjänt. Grattis!
Bamsegrattis!
Helt rätt att du fick vitsippspriset!!!
Grattiskramar det är du väl värd!
Felicitaciones kära Helen!
Stort grattis Helén, alla tiders bagare och verkligen värd priset !
Härliga tider Helén! Stort Grattis!
Hippy,Hippy,Hurra

Gunns inlägg:
Överraskad och glad blev Helen Karlsson som driver Helens Glutenfria när Anders Hagström o jag kom och överlämnade Kristdemokraternas Vitsippspris! Helen driver sitt företag med starkt engagemang, socialt patos och ansvarskänsla för sin personal. En entreprenör väl värd att uppmärksamma! Grattis Helen!

Några av kommentarerna, några av de från personer jag inte känner. Många tack för dessa, de värmer så!!!
Helen är toppenbra! Bra val!
Grattis bästa Helen
Åhh, vad roligt och så rätt!
Vi kristdemokrater ser dig som en god förebild för engagerade företagare och som engagerad medborgare.
Grattis Helen, helt rätt att du blev utvald!
Grattis Helen! Så roligt!
Världens bästa entreprenör!
Jag instämmer i att hon är en fantastisk entreprenör!

Anders, Helén och Gunn

Anders, Helén och Gunn

En överraskad, glad och tacksam Helén

En överraskad, glad och tacksam Helén

Och så diplomet

Och så diplomet

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Kundtapp

Jaha, i fredags kom ett tråkigt besked via mail.
I sommar är det 18 år sedan vi började leverera till den stora kunden. På våren 1996 började jag med att ringa runt till butiker och tog order och sedan skickade vi till deras lager för vidare transporter till deras butiker. Efter tre/fyra omgångar så beslutades det att produkterna skulle läggas på lager. Det var riktigt stort. Då var det två sorters pajer och två sorters pizzor det gällde. Det låg 12 stycken per låda, vilket vi snart fick göra om till att ha bara 6 stycken, som det fortfarande är.

Enligt ett telefonmöte vi hade för lite sedan fick jag veta att våra egna produkter säljer på 9,3% av deras butiker. Det är för dålig täckning för att de ska finnas kvar. Men vi får i alla fall fortsätta att sälja dem till enskilda butiker över hela landet och inte minst med vår frysbil där vi ju redan når många av butikerna. Där har vi också en säljare som aktivt ringer runt de kunderna var fjärde vecka.

Totalt är det sex av våra egna produkter som från vecka 37 avlistas från den stora kunden. Men inte nog med det, jag fick inte igenom den prishöjning jag ville för den EMV (private label) produkt vi tagit fram till dem. Så den åker också ut vecka 37. Med ett för lågt pris under året som gått sedan vi började med den så går det inte längre ihop. Det blev för omständigt och dyrt med två etiketter per förpackning bland annat.
Det märkliga är att denna produkt säljer på 30% av kedjans butiker och de bad oss att ta fram fler alternativ på ytterligare EMV bröd. Men jag sa att vi måste få ordning på detta först, men, det gick visst inte att komma överens, tråkigt.
Personligen tycker jag att det här med EMV-varor är lite konstigt. Vi leverantörer får liksom inte synas och sen ska vi pressa priserna för att kedjan ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Men men, nu har jag testat den varianten.

Så jaha, det var det så att säga. Att driva företag är omtumlande och som att åka berg- och dalbana.
Men det kommer nya kunder och möjligheter det är jag övertygad om. Vi får se tiden an helt enkelt.

God kväll på er alla!

Publicerat i Företagande, Glutenfritt | Lämna en kommentar

Skapa arbetstillfällen

Idag har jag och dottern Linnea tillbringat dagen på mitt jobb fastän det var lördag (jag vet, det är många som jobbar lördagar). Fredagskvällen tillbringades i trevligt sällskap hemma och vi var nöjda och glada båda två när vi väl kom i säng (lite sent för att gå upp redan halv sju) men när klockan ringde gick det lätt att gå upp 🙂

Egentligen var det inte ”min lördag” att jobba, men såhär när det är helgdagar brukar jag låta mina medarbetare välja hur de vill vara lediga och så brukar jag själv täcka upp. Ibland är Linnea hos pappa och då spelar det liksom ingen roll tycker jag. Men denna gång var hon hos mig men hon är van att vara med på jobbet. Hon vill så gärna hjälpa till så det är inget problem. Vi har helt enkelt kul ihop och jag kallade oss för ”Dreamteam” idag.

Vad jag tänkte komma till är, att driva företag är spännande. Att tänka på sitt eget bästa men samtidigt tänka på de anställda, det tror jag de flesta vill göra. Sen när det är helgdagar och personer ska vara lediga och sen att någon blir sjuk mitt i alltihop och sen att beställningarna kommer så att det kör ihop sig lite emellanåt, det är ju så. Hur som helst så brukar det lösa sig och idag blev Linnea med mig. Men jag ser det som en stor fördel att hon kan vara det, då är vi ju tillsammans! Och, de arbetsuppgifter vi utförde idag, se bilder, kan många utföra med övning och ”gokänsla”. Jag menar att många yrken kräver en lång och gedigen utbildning för att klaras av (vilket inte passar alla – inte ens gymnasiet), men just inom bageri/konditori/restaurangbranschen (m fl) kan man lära sig yrket på plats.
Att skapa arbetstillfällen ser jag som något positivt och det känns självklart bra att kunna göra det.

Apropå att driva företag, det skriver Jeanette Bohman om i sin blogg. Hon driver Skivarps Gästgivaregård tillsammans med sin man Johan. Inlägget lästes av över 200.000 personer under de två första dygnen nu och har delats vidare av väldigt många på facebook.  Apropå Stefan Löfvens 1:a maj tal. Läs själv via länken!
Utdrag:
—————————
”Ingen unge utan jobb”……  det är kränkande att dag ut och dag in få höra att de jobb vi skapar och de jobb vi kämpar för att behålla inte är värda någonting alls för sossarna och vänsterpartiet.
—————————

Bilder från Heléns Glutenfria:

Chokladbollsvägning och rullning

Chokladbollsvägning och rullning

Doppa dammsugare

Doppa dammsugare

Packning

Packning

Publicerat i Allmänt, Företagande, Politik | Lämna en kommentar

En dag vid Kvismaren

Idag hade jag en ledig dag då jag verkligen gjorde något jag inte brukar göra. Jag var med ett trevligt gäng till Kvismaren och kikade på fåglar och ormar och på naturen såklart 🙂

Nu har ju jag bara använt mobilkamera, de andra hade ju bättre kameror om jag säger så, men det här duger för mig 🙂
Tack Susanne Lindholm, Peter Appelskog, Jan-Peter Lahall och Peder Ekström för en trevlig och rolig dag!

Varning för orm!Nog fanns det några alltid.Den här var inte rädd inte.Hallå!Ah!Helén, Susanne Lindholm, Peter Appelskog, Jan-Peter Lahall, Peder EkströmKvismare kanalOch vad fotar ni nu då?Ah, svanar :)

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Alla behöver förstå

Det här med matmomsen på restaurangerna, alla måste förstå varför den sänktes från 25 till 12%. Syftet var inte att det skulle bli billigare att äta ute utan att skapa fler arbetstillfällen. Och så har det också blivit.
Vilken regering det än blir efter valet i september så hoppas jag verkligen att den fortsätter att vara 12% och inget annat.
Ett exempel, varför ska man kunna köpa en sallad i en matvarubutik med en moms på 12% men på en restaurang för 25% i så fall? jag köper inte den logiken.
Före valet 2010 var de båda politiska blocken med på att det var en sund idé att sänka den. Därför förstår jag inte varför Socialdemokraterna nu är så negativa till den så att de vill ändra den och därmed riskera att fler blir arbetslösa p g a det. Det har ju inte som (s) med flera gör gällande påverkat den offentliga sektorns satsningar. Dvs det har satsats på vård, skola och omsorg i alla fall.
Jag tycker att Stefan Löfvén, Mikael Damberg och Magdalena Andersson ska lyssna mer på företagen och tänka över detta några vändor till!

Här lägger jag in en text som en restaurangägare i Fjugesta skrivit om sitt företag, en restaurang och cateringfirma. Läs och begrunda!
——-
Jag har ingen gymnasium utbildning, jag har hoppat mellan arbetslöshet och kortare jobb i ca 10 års tid. Nu är jag 36 och för 8 år sen gjorde jag mitt livs näst bästa beslut, jag utbildade mig till kock och älskar mitt yrke.
För 3 år sen tog jag en vild chans, starta eget! Aldrig förr har jag jobbat så mycket och haft så lite fritid men jag lever min dröm! Under tiden gjorde jag mitt allra bästa beslut någonsin! Jag gifte mig med min älskade fru och arbetskollega : )! Nu har vi två anställda på heltid, vi har fortfarande inte mycket tid för familjeliv men tack vare den sänkta restaurang momsen får vi i alla fall chansen!
Det finns massor av småföretagare i landet som är där vi är, får vi en möjlighet att växa så gör vi det, för vi brinner för det vi gör! Om det råkar var så att några större företag gör stora pengar på sänkt moms och arbetsgivare avgift, så stort grattis till dom! Förmodligen ser dom till att många unga får en möjlighet till sitt första jobb. Jag önskar moderaterna får en ny period, för min och min familjs skull! Och får dom inte det så hoppas jag att dom som kanske tar över tänker lite längre och ger saker och ting tid att växa!!!
————-

Här en Blogg efter ett möte i januari med Visita (Svensk besöksnäring) och café och restauranggruppen i Örebro som jag var på. Läs gärna och se filmen som Visita gjort där kopplingen är så bra beskriven.

Publicerat i Företagande, Politik | Lämna en kommentar