I onsdags var jag med på en träff för företagare i bageribranschen inbjudna till Virginska skolan i Örebro, en gymnasieskola med flera olika yrkesinriktningar. Vi skulle få komma med input om vad vi tycker är viktigt respektive mindre viktigt i utbildningen vad gäller olika kurser inom själva yrket, bagare och konditor. Självklart ska GY11 följas.
Jag påpekade att det är intresse och vilja hos eleverna som är det allra viktigaste. När vi tar emot praktikanter så gäller det för de att visa vad de vill och kan, skulle vilja lära sig mer av. Självklart kan det vara svårt att komma ut som elev på arbetsplatser, men om man inte t ex passar tider, hör av sig om man inte kommer eller alls visar intresse för det man ska göra, då undrar jag om man verkligen har hamnat på rätt plats.
En annan sak som är jätteviktig under skoltiden är att elever får mer information om hur olika yrken ter sig. T ex genom studiebesök på arbetsplatser eller att olika yrkespersoner kommer till skolan och berättar om sitt yrke och t ex visar film från arbetsplatsen. Detta behövs redan i grundskolan utöver praktiktiden som på vissa håll visst är obefintlig?? Hur ska våra ungdomar annars kunna välja inriktning till gymnasiet?
När vi föräldrar fick inbjudan av dotterns lärare att komma och berätta om våra yrken tog jag och bjöd in barnen till min arbetsplats, så idag ska Linnea och jag till jobbet. Det ska bli spännande att se hur det blir, de går ändå ”bara” i 2:an. Förhoppningsvis bakar de flesta både hemma och ibland på skolan och fritids men på ett bageri blir det nog lite annat ändå.
I torsdags kväll var det ny Debatt på SVT1 (avsnitt 8(18)), bl a om ungdomsarbetslösheten och vad vi kan göra åt den. Den debatten börjar 30 minuter in i sändningen. Lyssna speciellt till Hanna Wigenius (ordf CUF). Sen är det bl a en socialdemokrat och en moderat med i debatten, men inga företagare??
Innan det har blivit ordning på utbildning med tillräcklig praktik/lärlingsutbildningar så måste något göras. En lägre lön är bättre att komma in på och sen få den höjd, än att inte få någon lön alls.
Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv i Västerås, skrev en bra artikel om ämnet, dvs, lägre ingångslöner skulle göra att vi företagare vågar satsa på yngre förmågor utan erfarenhet. Läs hennes artikel här.
Här ytterligare en artikel om hur kravet på höjda löner inom hotell och restaurangbranschen kommer att späda på ungdomsarbetslösheten ytterligare.
Skriv gärna din mening!
Jag återkommer om hur studiebesöket går!
Pingback: Vilket program ska jag välja | Heléns sida