Skolfrågor med Jan Björklund

Igår var jag inbjuden till ett lunchmöte med Jan Björklund tillsammans med ca 30 andra företagare och andra inom näringslivet  i Örebro.
Jag hade turen att få sitta vid samma bord och fick byta tankar om bl a skolan med honom.
Jag sa det som jag brukar återkomma till, att lärare inte alltid hinner vara lärare utan måste t ex ta hand om stök och bråk istället för att undervisa. Jag efterlyste alltså mer resurser till skolan i form av personal som kan avlasta lärare så att de hinner göra det de är där för, nämligen att undervisa. Det är också många administrativa uppgifter som måste hinnas med istället för att hinna med det viktigaste, att vara just lärare. Det kom fram apropå att höja statusen på läraryrket. Det är färre som söker sig till lärarutbildningarna och det är självklart katastrof eftersom det alltid kommer att finnas elever som behöver bra undervisning av kompetent personal.

Jag har svårt att förstå de som inte gillar Jan Björklunds uttalanden om skolan och alla idéer han för fram. Han gjorde bra liknelser som t ex att hoppa höjdhopp när vi talade betyg. En höjdhoppare måste ju ha ribban där för att veta att den klarar målet. Apropå att fler inte gillar betyg, men någonstans måste saker mätas, det är bara så. Självklart måste vi ha utvecklingssamtal med våra barn men betyget behövs det också.
Sen vad gäller att inte särskilja elever som har det lite svårare i skolan,  de måste ju få hjälp och då är det bättre att separera undervisningen ibland med de som behöver extra hjälp.
En annan liknelse Jan tog var om hur det är att ta körkort, en del behöver många fler körlektioner än andra, vi är alla olika, dvs vi lär oss i olika tempo, inget konstigt alls.

Jag tror återigen att vi har lite för bråttom att döma uttalanden efter att bara ha sett ett uttalande och inte hört hela bakgrunden och förklaringen till rubriken på löpsedeln eller inslaget på nyheterna får vi inte alltid. Tyvärr kan många saker tolkas helt fel p g a det.

Här är en sammanfattning från Örebro-besöket från Örebro Folkpartiets hemsida.
Tack för att jag fick chansen att vara med!

Det här inlägget postades i Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *