Kompetens från skolan

Igår var på en träff med café och restauranggruppen i Örebro. Det blev ett inlägg på facebook med några kommentarer efteråt.
Som sagt, även om bloggen inte är så aktiv längre, så händer det mycket ändå, jag tycker o tycker 🙂
Här följer ett urklipp från igår:
_________________
Var på träff med café o restauranggruppen i Örebro. Ett ämne var kompetenskrav på elever som går ut skolan. Representanter från gymnasieskolor var inbjudna att delta i diskussionen o vi skulle delge våra tankar om vad vi vill se för färdigheter. Flera företagare vittnade om att de vill se mer ’tasigförsamhet’ hos eleverna när de kommer ut i jobbet obpå praktik o det kan jag också efterlysa ibland. Självklart är inre alla lika men ibland undrar jag om det inte servas lite för mycket nu för tiden? Det är sent att komma på när man är sjutton/arton år att man måste jobba, det borde vi kunna få fram tidigare i skolan/livet. Det där med betyg som jag knystade om för lite sen, det hänger ju på hur man presterar det med, precis som det gör att få ett jobb. Man måste visa framfötterna för att få ett.
Tankar om skolan i ett tidigare skede, det skadar nog alltså inte att ställa högre krav tidigare.
 • Shahroz Wanli och Jan Malmberg gillar detta.
 • Jan MalmbergKan bara hålla med, själva letar vi nu lärling bland unga med ”utanförskap” för inom gumnasieskolan verkar det inte finnas någon m jävlarannamma, i allafall inte här i Hbg
 • Malin SilénHåller helt med om att det behövs ställas högre krav tidigare och kanske även annorlunda krav. Men jag skulle inte säga att det servas för mycket generellt. Det förekommer i och för sig på sina håll både bland föräldrar och i skola, men jag skulle snarare tro att det handlar om att det verkar vara allldeles för lätt att ”slinka igenom” skolan.

  Krav i all välmening är bra i kombination med en nypa beröm när det är befogat, men jag vill fokusera på hur vi hanterar de som inte lever upp till de ställda kraven. Idag finns hur många vägar som helst, men alla vägar passar inte alla personer. Det gäller att hitta rätt och att ibland få hjälp vilken av alla trådar man ska ta sig för med….

  Skolan är en nyckel…
 • Camilla WellsénBra vägledning o uppmuntran o eget ansvar är viktigt. Alla vågar inte ta för sig , men kan vara hur duktiga som helst .
 • Helén KarlssonNej Camilla så är det också, jag håller med om det. Tidigare uppmuntran att tro på sig själv tror jag är bra.
Det här inlägget postades i Företagande, Skola. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kompetens från skolan

 1. Maria N skriver:

  Hej Helén!
  Du lyfter problem inom skolsektorn. Det finns skolor där eleverna lyfts och får kännedom om entreprenörsskap, men tyvärr är de alltför få idag. Och ett stort problem är pbl, problembaserat lärande, som utestänger ¨många elever från kunskap och belastar de mest ambitiösa. Jag tycker att skolan idag skulle återinföras till staten för att räta ut många avarter och återkom till katederundervisning, så alla får chansen.

  • Helen skriver:

   Jag tycker också att det vore bra med ett förstatligande av skolan. Det är en självklarhet att det ska vara samma regler som gäller och att alla ska få samma chans, vare sig man behöverr stöd eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *