Replik i Na igen

Då kom mitt ytterligare svar in i Nerikes Allehanda igen. Risk för lite upprepning men jag var tvungen att få svara eftersom jag inte alls skrivit som de påstod.
Hoppas att fler förstår hur det hänger ihop med en lägre lön för ungdomar och de som saknar utbildning och erfarenhet i ett yrke:

”Tänk så olika man kan tolka texter.
Ungdomar som har tur att få ett arbete och som inte har flyttat hemifrån tycker jag ska betala en slant till sina föräldrar för både boende och mat med mera. Ungdomar måste lära sig att ta ansvar, jag har inte sagt något annat.

Så undrar jag, vad ska en rimlig lönenivå vara för en ungdom egentligen? För en person som inte har gått något gymnasieprogram och inte har någon erfarenhet måste en lägre lön för en tid vara bättre än att leva på bidrag. Enligt studier visar det sig att den lägre lönen ger ungdomar erfarenhet och kompetens och att lönen givetvis ökar med tiden. Detta tack vare att chansen att få just erfarenhet funnits.
Men hur ska den personen överhuvudtaget få chansen när det finns andra att anställa. Många företag väljer en som har utbildning eller erfarenhet av yrket istället, just på grund av den höga ingångslönen.

Jag tycker att det är ett svek mot våra ungdomar att inte kunna ge dem chansen. Det hjälper som sagt inte med enbart sänkt arbetsgivaravgift. Innan all utbildning som finns på förslag blivit verklighet måste vi tackla problemet på ett annat sätt.
Om jag skulle anställa en ungdom för en lägre timpenning vill jag inte vara tidsberoende innan jag kan höja den. Så snart personen visat att det fungerar efter viss utbildning och handledning av befintlig personal på företaget, så vill jag kunna höja lönen i takt med utvecklingen.

Vad är det som säger att en sänkning av minimilönen innebär en lönesänkning för alla? Olika lönenivåer måste finnas. Enklare arbeten där inte utbildning och erfarenhet erfordras i lika hög grad, dvs där företaget kan stå för en intern utbildning, vilket tar tid och engagemang från befintlig personal, måste bli lägre betalda än ett arbete där det krävs flerårig utbildning och erfarenhet.

För mig är det sunt förnuft, hur skulle det annars se ut? Alla är inte lika och har inte samma förutsättningar. Det vill säga, alla avslutar inte ens sin gymnasieutbildning men kan komma in i ett företag och arbeta sig uppåt och till och med ta över företaget en dag. I min värld ser det i alla fall ut så, men då startar lönen på en lägre nivå och ökar i takt med erfarenheten.”

Jag avslutar kvällen med en bild från Frukostmötet med Företagarna imorse. Leif Garvin sjöng sååå bra, efter att han berättat lite om hur det gick till när han byggde Batmobilen. Han har dessutom deltagit i Idol och det var trevligt att få höra 🙂
Ett tips också att besöka Företagarnas frukostmöten på flera platser med Morgonsoffors egen Julia Rosqvist!

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *