Miljökontoret på besök

Idag har jag höstlov med Linnea. Stod nyss i köket och grejade med mat, lasagne ! Då grejade hon i sitt rum, det är mysigt att vara hemma ihop och höra henne sjunga och höra att hon trivs med livet 🙂 Imorgon blir också Jesper med här hemma, då blir det antagligen en del spelande, t ex schack för Jesper och mig och Astrid Lindgren spel för oss alla tre, sådant gillar vi.

Apropå mat… Igår hade vi besök av Miljökontoret på jobbet. Då tittade vi bl a igenom vår märkning av produkterna. Nu har Miljökontoret tagit över det arbetet från Livsmedelsverket, vilket man kan undra hur de ska hinna med, när de inte hinner med att ens besöka alla företag de borde under året.

Hur som helst, denna gång koncentrerade vi oss på allergener. Vi ska bl a uppdatera vår Faroanalys med våra rutiner ang hur vi arbetar med separering, dvs hur vi undviker kontamination, dvs hur vi rengör arbetsytor och redskap för att undvika att få med allergener… t ex ägg och mjölk osv i produkter där det inte ska vara det. Samt hur vi arbetar för att säkerställa att våra produkter märks med rätt etiketter.

Vi utger oss för att vara glutenfria. Vi ska säkerställa att våra råvaror inte är kontaminerade med gluten. Det innebär att vi ska ringa våra leverantörer och be om intyg på att så är fallet. Man kan inte utgå ifrån att, bara för att det inte står något med gluten i på innehållsförteckningen i en sammansatt produkt, så innehåller den inte gluten. Är det rimligt egentligen ? men tyvärr har det visat sig i några fall att det förekommit ämnen som inte är deklarerade. Självklart är detta inte bra för personer som är rejält allergiska och märker av dessa spårämnen.

Vid förra inspektionen kom man fram till att vi skulle skicka produkter som vi inte har ägg resp mjölk i, på analys. Självklart skickar vi produkter på analys avseende gluten, men där går gränsen. Eftersom vi inte utger oss för att vara ägg eller mjölkfria så kom Livsmedelsverket med ett uttalande om att producenten inte alls behövde testa detta, tack för det säger jag, eftersom dessa analyser medför många extra tusenlappar i kostnader. Detta fick jag hjälp med att driva tack vara vårt medlemsskap i Svensk Näringsliv och Li (Livsmedelsföretagen). Så det lönar sig allt att vara medlem i organisationer. Dit kan man höra av sig med diverse frågor vilket är toppen. Det finns inte en chans att vara insatt i alla alla lagar och regler vi ska rätta oss efter.

Annars tillverkade vi 3.456 cookies i tisdags och igår, som åker iväg till finska Waynes kedjan på måndag 🙂

Nu blir det att umgås med en kompis till mig som kommer hit med sin dotter som är lika gammal som Linnea ! mycket lämpligt ! Imorgon kväll blir det bussresa till Motala och dans !!! Ha en bra helg !

Det här inlägget postades i Glutenfritt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *