Mera a-kassa

Eftersom jag länkar in mina texter på facebook så får jag synpunkter där ibland. Det är bra, det är därför jag skriver.

Jag är hemma i eftermiddag för att jag hämtar Linnea tidigt på fritids varannan fredag. Det har jag valt eftersom jag vill vara med henne också och inte jobba allt för mycket. Eftersom jag är min egen så kan jag styra lite mer över min egen arbetstid. När jag gör det så tycker jag heller inte att jag kan kräva att jag måste kunna ta ut en hög lön utan uppskattar min tid med familjen som något bra och positivt och det är värt sin del i pengar det också.

Det är många föräldrar/ småbarnsföräldrar som resonerar som jag. Och då har vi valt att så är det, hemma mer med barnen och då få mindre i hushållskassan.

Likadant är det om man väljer att arbeta deltid och är nöjd med det och klarar sig på en sådan lön och värdesätter den fritiden. Men om man som deltidsarbetslös inte hittar ett heltidsarbete av olika orsaker så tycker jag inte att man ska bli uppmanad av facket att säga upp sig, att de informerar om hur det ser ut om man fortsätter arbeta deltid är en sak. Det är helt snett att det ska behöva vara så och visst det har regeringen bestämt men då måste man väl ändå göra något åt det ?

Likadant med de som är sjukskrivna, läser en rubrik i en tidning, en femtedel av socialbidragstagarna är sjuka, ja då har det helt klart blivit fel någonstans, det var väl ändå inte meningen ? Det måste till förändringar i systemet då. Nu, rättare sagt. 

Hur som helst, det här  med att trappa ner när man ”blir äldre”, som jag nämnde tidigare, jag tycker inte att man ska leva av a-kassan hur länge som helst, men att känna den där pressen kan inte vara meningen heller, då måste det finnas rim och reson i reglerna att kunna se på det från fall till fall ? Detta 0m personen har ett deltidsarbete. 
Det kan såklart bli kämpigt för en familj som har hus och  barn osv med bara en fast anställd och en helt arbetslös också som ska söka arbete över hela landet. Hur ska det då bli om den får arbete på annan ort, ska den andra säga upp sig och flytta och låta barnen byta dagis, skola och miljö, är det rätt kan man undra ?

Om man skulle vilja trappa ner sitt arbete så måste man ha sett till att man har pensionsförsäkringar som täcker upp för förlorad arbetsinkomst. Om man inte har billiga kringkostnader, förstås, men vem har det ?

Jaaa, många funderingar blir det ibland. Men nu tar jag fredagsledigt på riktigt, ska umgås med barnen:)

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *