Ingångslönedebatt i Aktuellt

Igår debatterade Annie Lööf (c) och Mikael Damberg (s) ingångslöner i Svt:s Aktuellt. Det är ett åtta minuters långt inslag som du kan se här.
Den börjar 19 minuter in i sändningen.

Mikael Damberg, utbildning som du pratar om är jätteviktig, det håller jag med om, men, hur tacklar vi problemet just nu? Att fler företag ska hitta mer lämpad utbildad personal händer inte imorgon utan det kommer att ta tid, vi behöver åtgärder nu.

En debatt jag hade på facebook igår i samma ämne, läs gärna och säg vad du tycker!
Jag skrev ett inlägg:
Tycker det är bra att centern tar debatten ang löner. Det måste resoneras mer!
Karl Hulterström, Tina Koppfeldt Scott och 2 andra gillar detta.
Åsa EllegardFler och fler med låga löner som inte går att leva på löser inga problem. För att nå längre måste det arbete som produceras ha ett mervärde.Värdelösa prylar vill ingen ha samt personer som producerar arbete som inte är värt något sänker helheten. Vi har aldrig haft så välutbildad arbetskraft och kan vi inte ta vara på detta så är det bedrövligt.
Helén KarlssonMen det finns inget som säger att de alltid ska ha låga löner, då har du inte förstått hur jag menar.
Åsa EllegardJag ser att de som får dåliga löner oftast fastnar i det. Alla verkar kunna lukta sig till snälla personer som inte vet sitt värde.Vissa företagare behöver mer för egen del att spendera och vet hur man får folk att stängas in i låglöneträsket. Hur sedan pensionsutvecklingen blir när en större del lever på knapra löner kan inte vara svårt att förutse.Har man en gång fått lön som understiger ens prestation så tror visst alla att man är gratis.
Helén KarlssonNu är ju inte alla lika, vare sig arbetstagare eller arbetsgivare.
Åsa EllegardNej alla är inte lika. I ett drama t.ex. kommer ofta en person utifrån och sätter igång handlingen. En som med friska ögon betraktar och ställer till rätta. Arbetsmarknaden är kontaktstyrd och bygger på släktskap där invandrare och utbölingar förväntas ta de överblivna villkoren. (Vissa undantag finns dock alltid.) Här i Ske-å har invandrare mycket svårt att etablera sig. Jag tror inte att supralåga löner skulle kunna ändra på det. Lönebidragsarbeten förblir lönebidrag trots att personen arbetar och stretar. Moderaterna pratade en gång i tiden om en lön som skulle gå att leva på utan bidrag och den tanken står jag för
Helén Karlsson Tycker du att allas löner ska vara lika? Man kan nästan tro det. Vissa yrken där man studerat lång tid och har studielån, där är det väl verkligen befogat med en högre lön. Men vissa yrken krävs inte lika mycket utbildning för, man kan lära sig på plats. Där med inte sagt att man inte ska kunna leva på sin lön. Men alla har ju olika förutsättningar i livet, eller hur? Om man haft a-kassa eller en annan låg ersättning under en längre tid borde en lägre lön till en början på ett nytt arbete vara bättre än ingenting.
Det måste bli lättare att få ett arbete med mindre erfarenhet, utbildning, språkkunskaper osv. Och, återigen, det är inte meningen att den lägre lönen ska vara för evigt. Våra åsikter går helt enkelt isär.
Åsa Ellegard Känner många med långa utbildningar som går arbetslösa eller lever på låg lön. Lön kan kopplas till olika ansvarstagande och förmågor. Kvinnor har i många fall mycket längre utbildningar och har ett vidsträcktare ansvar men ligger efter lönemässigt. Har man gått på låg ersättning (snålställd) under längre tid så betyder inte 500 eller 1000 kr mer i månaden att man lyfts ur sitt dilemma. Hörde senast idag i radio där man sa att ute i världen kunde man inte se samband mellan låga ingångslöner och låg arbetslöshet. Själv har jag en bred utbildningsbas och gillar att undersöka vårt samhälle och se bakom våra kulisser. Har svårt för att inhandla lättköpta fixarkitt som tillhandahålls på IKEA. Vi har aldrig varit så många arbetslösa välutbildade personer i Sverige någonsin. Nu har vi lärt oss att arbetslöshet inte går att utbilda bort. Ska även sägas att arbete på vissa låglöneställen försämrar dina möjligheter till mer normala arbeten. Vissa arbetsgivare (Solkraft kommunal dumpningsplats t.ex.) ger personen dåligt rykte.

Det här inlägget postades i Företagande, Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *