Framtidsmötet 2013

I förra veckan deltog jag på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte igen. Det har blivit ett antal gånger nu. Det är ett årligt arrangemang. Men i år blev det helt annorlunda med promenader med politiker på hemmaplan ett tag innan och en dag på själva mötet. Jag länkar till en play sida på Svenskt Näringsliv där man kan kika mer på hur det varit under promenaderna och om Framtidsmötet.
Jag ska inte sticka under stol med att jag tycker att det är roligt att träffa ”kändisar”. Men samtidigt vill jag ju förmedla något till dem och jag blev därför glad när jag hamnade i samma grupp som Maria Abrahamsson som är riksdagspolitiker för Moderaterna. Det sa jag till henne också.

Vi hade fått välja olika ämnen vi ville prata om och vår grupp på 9 personer talade om arbetslösheten och vad man kan göra åt den (som Maria säger i ett av filminslagen) Då kom vi även in på skolans ansvar i det hela. Jag kanske sa ”lite tokiga saker” också, men för att förtydliga kanske det låter värre än man menar ibland. Jag tror också att dagens ungdomar är välutbildade, kanske mer utbildade än min egen generation var då, när man ser just från grundskolan, men att inte ha med sig att ordning och uppförande är a och o när man ska söka arbete då är det något som är snett i min uppfattning. Då smäller inte utbildningen lika högt.
Jag sa också att jag tycker att betyg är bra, det är som en förberedelse till arbetet senare i livet, varför hymla med att du alltid blir bedömd, när du söker ett arbete blir du jämförd med andra. Dvs det sätts alltid ett betyg på en och då är det inte fel att få med sig det redan från start. Men självklart måste då de elever som har det jobbigare med att lära sig saker också få den hjälp som de behöver. Och lärarna måste hinna med att ta reda på det mitt i allt annat de ska hinna med under skoltiden, att verkligen hinna se alla elevers behov.
Vi behandlade också att ingångslönerna behöver ner för att företag ska våga satsa på ungdomar/de som inte har utbildning eller erfarenhet. Men (som jag alltid säger) den låga lönen ska inte vara för evigt som vissa tycks tro. Oftast bor ungdomar fortfarande kvar hemma hos föräldrarna och har inte så stora kostnader ännu. Det måste vara bättre med en lägre lön till en början än inget arbete och ingen lön alls.

Summan av framtidsmötet ur mitt perspektiv är att det är väldigt bra att politikerna är med och talar och visar sig och att vi får en chans att tala med dem. Men som fler säger, sen måste det hända något också, se en film till. Jag hade gärna sett fler ”rundabordsamtal” eftersom det är då vi har chansen att få föra fram våra åsikter ordentligt. Så, jag vill allt fortsätta arbetet med att påverka och fler promenader med politiker kan jag också tänka mig att gå.
Självklart är det också bra och trevligt att få nya kontakter med andra företagare som är på plats under promenaderna och under mötet.
Tack tack för i år alla inblandade!

några bilder:

Det här inlägget postades i Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Framtidsmötet 2013

 1. Helen skriver:

  Ett förtydligande:
  Jag tycker inte, precis som Maria Abrahamsson poängterade under vårt rundabordsamtal, att politiker ska bestämma över att löner ska sänkas. Det ska de olika parterna göra, arbetsgivare/fack.
  Men det jag tror, att för att det ska hända, så måste frågan lyfts av fler, även av politiker. Medvetenheten om varför unga osv inte får arbete måste göras klar för att det någon gång ska hända något med lönenivåerna. Det är min bestämda åsikt.

 2. Helén Karlsson skriver:

  Nu svarar jag själv igen:
  Vi talade såklart också om den sänkta arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år. Det fungerar bra i vissa branscher kom vi fram till.
  Men som jag resonerar så är det människor det handlar om, de som jobbat i yrket många år och har kunskap och rutiner ska tjäna mer än den som inte har det. Det känns orättvist att ta in en person som får i stort sett samma lön som den som redan kan.
  Den sänkta arbetsgivaravgiften gör att det blir billigare en stund men sen när personen uppnår åldern där den höjs då blir det ju plötsligt dyrare igen. Det känns som konstgjord andning på något sätt, bättre att göra en åtgärd som gynnar alla tycker jag. Det är som sagt lönenivåerna som gör att man inte anställer personer utan erfarenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *