Debattartikel

Idag skriver jag på debattsidan i vår lokala Nerikes Allehanda:

Replik till Andreas Sandberg, Tony Lundin, Sharad Bhatt och Johan Lindvall, IF Metall Örebro, 13/4-2012

Ni glömmer en sak när ni säger att det är billigare att anställa en person under 26 år.
Visst är det så i det avseendet, men är det endast kostnaden för arbetsgivaravgiften vi ser tror ni? Vi ser till vad personen klarar av för den lönekostnad det blir att anställa den.
Det jag anser att ni och många med er glömmer bort, är att för personer redan anställda i företaget blir känslan kluven när det kommer in en person som inte har utbildning eller erfarenhet av arbetet, men som ändå får snarlik lön.
I vår bransch (bageri) skiljer det 2.30/timme vare sig du har utbildning/erfarenhet eller om du har arbetat i yrket i 10 eller säg i 15 år. Dvs en månadslön på 21.049,- mot en på 21.454,-.

Självklart ska en arbetstagare klara sig på sin lön. Men förslagen om 75% av ingångslönen för en ungdom som det talas om tycker jag är bra. För en person som oftast inte har några studieskulder och som oftast ännu bor kvar hemma hos föräldrarna går det att leva på denna lön, i vår bransch skulle det bli 15.787,-. Tidigare har IF Metall tecknat ett liknande avtal, bageri och livsmedel har det inte.
En lägre ingångslön ger personer en chans att visa vad de kan. Ingångslönen ska i mitt tycke trappas upp i takt med vad personen klarar av. Men, alla är olika och det kan ta olika tid att komma uppåt i lönenivå.
Arbeten som inte kräver mycket utbildning eller erfarenhet måste finnas, men för en lägre ersättning. Utan olika lönenivåer kommer speciellt mindre företag att försöka klara enklare arbetsuppgifter själva istället för att anställa och då skapas inga nya arbetstillfällen just där.

Har man studerat och har studieskulder bör det arbete man får ge en högre lön eftersom man då har högre kostnader. Eftersom alla är olika, och inte orkar med att läsa och utbilda sig efter gymnasiet, om man ens klarat sig igenom den med godkända betyg, så måste vi acceptera olika lönenivåer för olika arbete. 

Helén Karlsson
Heléns Glutenfria i Örebro

Det här inlägget postades i Företagande, Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *