Björklunds tal i Almedalen

Ikväll var det Folkpartiets  partiledare Jan Björklund som stod för talet i Almedalen. Lyssna själv via länken här.

Ca 13.35 in i sändningen talar han om intressanta saker vad gäller näringsliv och företagande. T ex en arbetsmarknadsmodell med en ny arbetsrätt och en ny arbetslöshetsförsäkrning. Bland annat tycker Folkpartiet att medlemsavgiften till A-kassan ska vara samma för alla för att fler än nu ska vara anslutna. Vad gäller anställningstider och eventuella uppsägningar, ”arbetsuppgifter är olika, personer är olika, det är kompetens som ska styra vem som kan bli uppsagd från ett arbete och inte anställningstid”.
Björklund konstaterar också att det är ok med vinster i alla former av bolag. ”Vem vill driva företag om det inte får gå med vinst? Självklart ska vi vara aktsamma med skattepengar. För att förhindra att sociala företag inte sköter sig har det beslutats att det ska inrättas en ”statlig socialinspektion” precis som den statliga skolinspektionen.”
Fortsätt att lyssna ca 20 minuter in så får du också höra ett kontroversiellt och vågat uttalande om att det måste vara ok med större löneskillnader även inom den offentliga sektorn (kvinnodominerande yrken) som det är i den mansdominerande privata sektorn. ”Det måste löna sig att utbilda sig och att arbeta hårt”. Något för de fackliga organisationerna att ta till sig av. Heja Björklund! Att säga som det är är såå bra!

Så en sak till: ”Näringslivet är inget särintresse” säger Björklund. Kanske det var en känga till Reinfeldt som påpekade att ”se där, ett arbete utan språktest och det gick bra” i en av sina berättelser från verkligheten i tisdags.
Självklart finns det frågor som Alliansens partier tycker olika om, hoppas bara att de kommer bra överens till nästa val.

Här ett inslag från TV4 om att Centern och Folkpartiet alltså vill förändra a-kasse avgifterna. Synd att de inte tänkte på det när det genomfördes, men, bra att de kan ändra sig tycker jag.

Nog om detta för idag. Nya talare kommer.

Det här inlägget postades i Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *