Arbetskraftsinvandring och löner

Japp, jag försöker ha semester, men läsa kan jag ju inte sluta göra. Bl a läser jag en kommentar av Christer Ågren på Svenskt Näringslivs sida om de saker min text i Allehanda härom söndagen handlade om. Dvs att lägre ingångslöner skulle göra det lättare för personer utan så mycket utbildning eller erfarenhet från arbetslivet att få in en fot och visa vad dem kan.

Kommentaren från Christer Ågren ang att LO förnekar fakta om ingångslöner.

Så läser jag i ett nyhetsbrev jag får via mail från Folkpartiet (jag är inte medlem i något parti alls ska jag tillägga), om hur Folkpartiet igår lanserade ett förslag om högutbildad arbetskraftsinvandring. (läs inklistrad text nedan sist i inlägget om du vill veta mer)

Visst har även jag börjat förstå att vi lever längre och att vi kommer bli fler som en dag ska leva på pensionspengar och för att få runt Sverige så måste vi ha kompetent arbetskraft som kan arbeta i våra företag.
Men, just nu, med den arbetslöshet som finns känns det konstigt att vi inte kan använda den arbetskraft som finns i landet. Det måste tyda på en del, att den utbildning eller medvetenhet hos den som inte har ett arbete, inte är korrekt.

Mitt i allt det här så finns det personer som inte har ett så kallat ”läshuvud”. Så, hur ska dessa personer komma ut i arbetslivet kan man undra ??

Som Christer Ågren också uttrycker i en text från gårdagen så menar han att vi har olika lön av en anledning (artikeln handlar också om en utjämning av löner mellan kvinnor o män totalt sätt, klicka på Christer för att läsa mera) :

”Sverige har minst löneskillnader i OECD. Anledningen till att kvinnor har lägre löner än män är för att de har yrken som det går lättare att komma in i, där det inte tar lika lång tid att lära sig arbetet. Lågkvalificerade jobb ger lägre lön, det har ju inget att göra med att de är kvinnor. Utjämnar man dessa skillnader finns en risk att en massa jobb inte kommer att utföras, då de blir för dyra”.

Nehepp, då måste jag ta mig an den ekonomiska situationen i mitt företag…. men lite ledig ska jag också vara ! Ha en bra torsdag  !

Och så texten ur Folkpartiets nyhetsbrev :
—–
Jag befinner mig i Visby tillsammans med politiker, journalister och andra politiskt intresserade. I dag är det Folkpartiets dag och alldeles nyss presenterade jag tillsammans med integrationsminister Erik Ullenhag ett förslag för en utvecklad arbetskraftsinvandring.
Ett system för hur vi kan locka ännu fler högutbildade att söka jobb i Sverige. Jag vill sända en tydig signal att Sverige välkomnar kvalificerad arbetskraft. Inspirationen kommer från Kanada. Det är ett land som har lyckats locka högutbildade från alla delar av världen.
Sveriges behov av kvalificerad arbetskraft ökar, vi blir allt fler som lever allt längre. Om Sverige ska fortsätta vara ett växande och dynamiskt samhälle behöver vi locka flitiga och välutbildade människor till vårt land. Reglerna kring arbetskraftsinvandring behöver därför utvecklas.

Folkpartiets förslag kan sammanfattas i tre punkter:

  • Den som har en utbildning på mastersnivå, talar engelska eller svenska och kan försörja sig själv under den tid hon eller han söker arbete ska vara välkommen till Sverige på ett sex månaders arbetssökarvisum.
  • Den som har ett startkapital av viss storlek, erfarenhet av företagande och vill starta en verksamhet i Sverige ska kunna komma hit som ”företagsinvandrare”.
  • Gäststudenter ska efter avslutade studier automatiskt beviljas uppehållstillstånd och arbetstillstånd för att kunna stanna i Sverige och söka arbete under sex månader.

Sverige är ett litet land. Många länder ligger före oss i den globala talangjakten. Sverige tjänar på att vara ett öppet land!

——–

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *