Ja då var det mycket prat om skolan igen. Den s k Pisa undersökningen visar att Sverige åker neråt i mätningarna vad gäller kunskap hos skolans elever, se mer här.
Istället för att tjafsa om vems felet är så måste det vara bättre att åtgärda problemen och det redan nu. Egentligen har väl det kunnat gjorts för länge sedan. Jag vet, saker kostar pengar men det är ju inget nytt fenomen som uppdagas nu. Det kan säkert blir bättre när nya reformer osv kommer på plats, men under tiden, just nu, så måste det hända något. Som jag påpekade för Göran Hägglund när jag träffade honom för ett år sedan, läs gärna om det här.
Lärarna behöver hjälp nu, de kan inte ta hand om allt själva. Som en lärare sa i inslaget på Debatt ikväll, ”som det är nu styr eleverna och inte lärarna”. (avsnittet ligger inte ute ännu men en länk till sidan finns här) Skolinspektionen hade varit på besök på hans lektion och velat att eleverna skulle styra mer. Men hallå, säger jag då, i skolan är det lärarna som ska styra, men gärna tillsammans med eleverna… det är i alla fall min åsikt.
Att det bara är ett systemfel som påtalades i programmet tror jag inte är hela sanningen. Någonstans i allt detta så tror jag återigen att vi föräldrar har ett ansvar redan innan eleverna börjar skolan att lära dem att ha respekt för vuxna och att vara tysta och lyssna, att uppföra sig helt enkelt.
När min son som är född 1993, gick i skolan var jag med en del och det var ju samma visa då (började 1:an 2000) . Elever som behövde extra stöd fick inte det eftersom läraren var tvungen att ta tag i så många andra saker hela tiden. Jag var på många möten om situationen i klassen och vi talade med rektor och politiker men inte hände det något inte.
Så är det väl också såhär, som inom andra yrkeskårer också, att alla som finns där som lärare kanske inte borde vara det. Hur som helst tror jag att fler resurser behövs för att räta upp läget som det är nu. Sedan, med rätt styrning (rektor, förstatligande av skolan igen osv) kanske det går bättre. Men, elever som behöver extra stöd måste hur som helst få det, för vad kostar det inte senare?
Barn och skola kostar pengar.
Ett annat exempel som avhandlades i kvällens Kalla Fakta: städningen i skolan, som också säkerligen påverkar skolresultaten, den kostar också pengar. Jan Björklund säger att det är kommunernas ansvar. Och jaa, det är det ju, men då får de ta sitt ansvar också. Städning tar tid och den tiden måste avsättas precis som tid för elever som har det jobbigt i skolan.
Men, elever som behöver extra stöd måste hur som helst få det, för vad kostar det inte senare?
Kanske vi skall tillåta oss att använda Toyotas modell med att fråga varför, varför, varför, varför och varför. Och troligtvis hamnar vi slutligen i familjen.