Mobil mottagning i primärvården

I lördags hade vi på Heléns besök av Celiakiföreningen som vanligt varannan lördag.
Då var det Lena Garö som var representant från styrelsen. Det visade sig att hon är distriktssköterska och tillika diabetessköterska och har själv Celiaki (glutenintolerans). Hon arbetar för närvarande i den nyinrättade mobila mottagning som besöker orter i glesbygd och har en husbil som sin arbetsplats. Här kan du läsa mer om denna satsning, som jag tycker verkar vara alldeles ypperligt bra!
Annars hade hon bland annat arbetat på 1177, sjukvårdsupplysningen.

Det blev ett intressant samtal om hur hon ser på vården och hur den efterlevs av läkare och övrig personal. På 1177 har de riktlinjer som man ska gå igenom när patienterna ringer in. De får upp en lista över alla frågor de ska ställa inför olika åkommor patienterna ringer om. Dvs, alla som sitter där får upp samma frågeställningar. Så upplever hon att det inte görs på vårdcentralerna. Där kan patienter få olika råd och upplysningar om de krämpor de söker för, vilket självklart inte alls är bra. I detta fall handlade det om olika råd angående att utesluta olika livsmedel innan man har en diagnos på det.
När jag hör sådant tycker jag att det är än mer viktigt att vi, patienterna, kan träffa andra som har samma eller liknande symptom och kan utbyta erfarenheter med andra samt med personer från olika föreningar som sagt.
Sen är det viktigt med inspiratörer som berättar sin historia om det t ex har gått fel någonstans i vården, vilket det uppenbarligen gör emellanåt. Jag tänker på Anders Olsson t ex, som var med i Gunde Svans program igår kväll. Se programmet här.
Jag fortsätter också att lägga ut uppdateringar från Jimi Fritze här i bloggen. Två nya följer efter detta inlägg.

I förra veckan fick jag ett tips om vem jag kan prata med om detta och om hur informationen från föreningar och organisationer ser ut ute på vårdcentralerna egentligen. Frågan blev bollad vidare till Anna Resjö, kommunikatör i primärvården, via K-G Bartoll områdeschef Primärvården Örebro Läns Landsting. Så henne ska jag tala vidare med så får vi se vad vi kan komma fram till.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *