Äventyr i livet

Den 16 juni 2017 var jag inbjuden till en frukost i ett kvinnligt företagsnätverk i Örebro.
Det var Sondra, Glitterblicken, som bjudit in mig. Sondra hade jag träffat flera gånger tidigare och vi höll som bäst på med ansökan till Allmänna arvsfonden i det skedet.
Sondra träffade jag för övrigt flera år tidigare genom frukostar i nätverket med Företagarna, där hon berättade om hur hon startade ”Bakom Glitterblicken” där hon berättar om sig själv och sitt liv med psykisk sjukdom.

Sondra fick dessvärre förhinder och kom aldrig med på frukosten. Såhär i efterhand så är jag glad att jag tog mig iväg på den. Och den där känslan om vad som är meningen, som jag ofta känner inför saker som händer mig, gjorde sig påmind igen.
Där träffade jag fler goa kvinnor men just Annika Gelin satte fler spår och vi fann varandra på ett speciellt sätt när jag berättade om min idé om Bubblis och när hon berättade om sin dotter Frida och allt hon själv gör och gjort i sitt liv.

 

 

 

 

 

 

Idag har Annika bjudit in mig att delta vid hennes release av andra boken om Frida, hennes dotter, som är “Funktionsunik och fantastisk” som boken också kom att heta.
Det handlar om autism och hur det är att få den diagnosen för familjen och för omgivningen och om bemötande osv.
Den första boken heter ”Mamma jag är viktig”.
Jag ser också fram emot att få träffa Frida, vilket jag inte gjort tidigare. Hon och mamma Annika ska också framträda och sjunga, vilket de älskar båda två.

Mellan klockan 16 och 19 befinner jag mig alltså på Sparbanksbörsen i Fjugesta och ska få berätta om Bubblis. Det är ett spännande äventyr att få vara med, som jag väljer att beskriva det.
Även föreningarna Hjärnkoll och Balans deltar vi bokreleasen.

Sen en uppdatering om Bubblis med länkar till hemsidan.
Det är så skönt att det äntligen har kommit på plats, fonden och en lokal och nu väntar jag på ett organisationsnummer från Bolagsverket så att allt kan skrivas och bli klart ordentligt. Förberedelser för att starta verksamheten den 1:a november är igång.

Så lördag idag och 1:a september och en höstmånad startar. Jag gillar hösten, med alla färger som blir därute på träden t ex.

För att återgå till känslan om meningen, det klart att det är lättare att se en mening med positiva saker som händer. Men när det är tråkigheter tror jag att jag ändå kan komma på någonting gott i det som ändå händer. Att plocka fram positiva små saker i det tråkiga liksom. Det är väl just det som är lite av min styrka, att se något positivt i det mesta och det vill jag försöka att dela med mig av.

Ha en skön helg alla därute i vårt avlånga land!
Kram

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar

Ett boktips till

Nu har jag lyssnat på en bok till i samma ämne som sist. Dvs om hur olika vi är som personer och om hur vi kan anpassa oss till varandra om vi vill förstå och orkar.

Min känsla är att en sådan här bok skulle jag ha läst för länge sen. Att förstå sig på både sig själv och andra är nyckeln till goda relationer på alla plan.

Denna bok tar mer upp ämnet på hemmaplan än de andra och Annika berättar ingående om situationer i sin egen vardag med sin man och sina barn. Det är bra att vi är olika som personer. Till exempel på så sätt att det finns de som vill dela med sig av erfarenheter offentligt just för att du och jag ska få upp ögonen om våra olikheter.

 

 

 

 

 

 

Jag som ”gul” vill gärna dela med mig av mina upplevelser, glada som tråkiga och min ”gröna” sida vill så gärna hjälpa alla på olika sätt. Sen måste jag tänka efter vad jag skriver, men det är alltid läsaren som tolkar det som skrivs på sitt sätt.
Apropå sociala medier, vill man inte läsa vissa inlägg, ignorera dem. Det är ens egen sak hur man hanterar det.
Själv tycker jag om att läsa inlägg just för att de får mig att tänka efter, vare sig jag håller med eller inte. Min tanke om att finnas i sociala medier är för att utbyta tankar, åsikter och erfarenheter.

Har du inte läst de två böckerna om ”idioter och psykopater”, så är mitt tips att läsa denna först. Sammanfattningarna om vardagssituationer i denna bok är i mitt tycke guld värda!

Här en länk till boken ”Make it work” så kan du läsa lite mer om den och en till här.

Och här en länk till författaren, Annika R Malmberg.

Och jag på Facebook, jo, jag tillbringar en del tid där, men jag försöker att dra ner, för ibland går det ut över annat. Det tål att tänkas på.

 

 

 

 

 

Ha nu en bra lördag alla därute i landet!
Kanske det efterlängtade regnet kan komma nu, så att alla otäcka skogsbränder släcks ordentligt.

Kram

Visa källbilden

 

Publicerat i Allmänt | 2 kommentarer

”Omgiven av idioter”

Har du inte läst boken ”Omgiven av idioter” av Thomas Eriksson då kan det vara spännande att göra det.
Det blev flera aha-upplevelser och också en del skratt när jag lyssnade på den. Dessutom både goda och oroliga tankar, som t ex ”nej, men uppfattas jag så.”
Boken tar upp mänsklig kommunikation där vi delas in i ett system med fyra olika personlighetstyper enligt det psykologiska DISA-systemet.
Främst syftar boken till hur man sätter ihop ett bra arbetsteam men kan föras över till relationer i vardagen också. Boken är skriven med glimten i ögat och givetvis har vi en blandning av stilarna och beteenden i oss. Boken är mycket tänkvärd och nyttig att ta till sig av.

Nästa bok handlar om psykopater, vilket också är intressant lyssning. Den håller jag på med just nu. Det är toppen med talböcker och länken går till en sida där man kan testa olika alternativ. Och vill du gå direkt på den här boken så går det bra, då det blir en genomgång av de olika personlighetstyperna från den första boken.

Så var det det här med kuratorn jag går hos. Det borde jag ha gjort tidigare inser jag nu. Jag upptäcker saker hos mig som jag burit på från förr och får förklaringar om varför jag fungerar som jag gör och tips om hur jag kan försöka ändra på mitt beteende.
Tänk att efter att ha svarat på en hel hoper frågor så fick jag veta olika scheman som rör våra olika kärnbehov. Ojojoj, det stämde ju precis bara det att jag inte förstått det förut. Det känns nästan läskigt men också nyttigt.

Sen påverkas vi alla av olika relationer och reagerar utifrån det. Men, det är vi själva som måste tänka på hur vi sen agerar. Jag har svårt att tro att människor avsiktligt vill såra någon, jag vill absolut inte göra det och blir väldigt ledsen över att det händer emellanåt i alla fall.
Kanske att jag nu kan få mer lugn och ro för att hitta tillbaka till mig själv ordentligt igen. Kombinationen kurator och att läsa dessa böcker känns just nu som en bra ”pånyttstart”.

Ha en bra söndag alla ni därute i vårt avlånga land!

 

 

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Krönika om omsorg

Idag röjde jag lite i några pärmar och hittade klipp ur tidningar.
För fyra år sen skrev jag denna krönika i Nerikes Allehanda, som är lika aktuell idag.
Den handlar om när jag blev glutenintolerant och hur jag då 1994 tyckte att det skulle varit bra att ha kunnat gå någonstans där jag kunnat träffa andra i ”samma båt”. Celiakiföreningen fanns ju såklart men det var just att ha ett ställe att gå till jag tänkte på och som jag ju fick en idé om att starta redan då.

Krönikan handlar också om vården och hur det kan upplevas att alla kanske inte hinner med att få den information och den omvårdnad man behöver efter att ha fått en diagnos av olika slag.
Så, nu med Bubblis och beslutet från Allmänna arvsfonden, som blev ja i torsdags, så ska vi kunna starta det där caféet jag alltså såg framför redan då. Men mycket arbete återstår innan det går att starta. Hyresvärden ska ställa iordning lokalen och jag har ju en hel massa jobb framför mig först såklart.

 

 

 

 

Jag blev ombedd att skriva fyra krönikor i tidningen den där sommaren 2014.
Här länkar även till dessa.

Krönika 2 om löner

Krönika 3 om skola, barnen och ordning och uppförande

Krönika 4 om svenska matvaror och prisvärt för kvalité

 

Publicerat i Allmänt, Företagande | Lämna en kommentar

Fotomaraton

Förra året var jag med och kikade på prisutdelningen när Örebro Fotomaraton gick av stapeln. Det var spännande.
Jag tänkte då att men oj så svårt när jag läste om de olika teman man skulle fånga på bild. I år har jag ändå haft koll på när det var dags för tävlingen. Och när en kompis skulle dit så frågade jag om jag kunde hänga med.
Tack Nicklas Johansson för att jag kunde det.
Utan vårt samarbete hade jag ju inte fått till så många bilder alls.
En kul och annorlunda dag och en tredjeplats och ett hedersomnämnande blev resultatet, glädjande!
Och Nicklas belönades med två hedersomnämnanden för sina spännande upptåg, härligt. Grattis!
Det var totalt 106 personer som lämnade in bilder på 8 olika teman.
Nära
Magkänsla
Oväntat
Rund
Upplyftande
Avslutning
Mitt Wadköping
Trångt
Spännande med tolkningar, juryn kunde ju liksom tolka bilderna på ett annorlunda sätt än fotografen se.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Livet

Livet, alla har vi våra saker som snurrar runt i huvudet, ända sen barnsben eller påverkan av allt som händer oss under livet.
Jag brukar inte vara den som tänker tillbaka på när jag var barn för jag tror att jag hade det väldigt bra då. Men på sista tiden har jag funderat mer över hur och varför jag är som jag är och tänker på vissa saker som säkert påverkat ändå.

Det kanske kommer en dag man gör det, jag vet inte riktigt. Många saker lägger jag ofta bakom mig då det ju liksom inte går att ändra på, varför ödsla tid med att fundera på det mer kan jag tänka ibland. Men därmed inte sagt att det är enkelt att göra så, för det är det då rakt inte. En del saker är envisa och hänger i i alla fall se.
Hur som helst har det varit mycket en lång period, fastän det kanske inte verkat så.
Men som sagt, alla har vi vårt och vi påverkas väl olika av olika saker skulle jag tro.
Nu har jag i alla fall kontakt med en kurator och ska försöka bena ut några saker som grott under en längre tid, till slut tog jag förnuftet till fånga och tar hjälp.

När jag tänker tillbaka på Heléns Glutenfria-tiden kan jag nu tänka mig att jag var ganska slut då. Och i och med konkursen förlorade jag ju faktiskt min ”lilla baby”. Även fastän jag var klar med det så blev det ändå ett definitivt slut och avsked.
Sen har allt rullat på och jag har väl inte tänkt så mycket på det egentligen. Men, en slags sorg var det ju. Sen allt som hörde till, kontakten med alla kunder, leverantörer, alla kontakter i olika sammanhang jag var med i. Jag måste erkänna för mig själv att jag saknar allt det väldigt mycket, att träffa alla människor jag gjorde då.

Hur som helst, sen har det varit lite rörigt för mig på olika fronter och mycket engagemang som tar tid och kraft såklart. Det har ju varit både att söka nya arbeten, försöka få till allt kring Bubblis och under sista halvåret också jobb i skolköken. Det har väl blivit lite rörigt bara.

Sen att Allmänna arvsfonden sköt upp beslutet några gånger angående Bubblis, har självklart också påverkat tankarna. Men, så som jag fungerar ser jag det som att det har väl haft en mening det med, att det blev så. Det var helt enkelt inte dags ännu.
Så får vi se imorgon hur det blir med det hela, med drömmen som startade redan 1994 när jag blev glutenintolerant.
Det skulle vara så roligt och spännande att få sätta igång då det också är så många som ser det som något bra och välbehövligt.
Väl mött imorgon, nu är det visst sovdags.

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar

Driva eget dagen

Den 29 maj deltog jag på ”Driva eget dagen” som ordnades av Almi Mälardalen och Business Region Örebro.
Där träffade jag några personer från tiden med Heléns Glutenfria och det var trevligt och något jag känner att jag saknar såklart.
Så fick jag lyssna till två entreprenörers resor i företagsvärlden.
David Tverling, naturguide, med sitt spännande företag som guidar turister från olika delar av världen i Tiveden.
Så var det Petter Askergren. som bjöd på sin resa från barnsben fram till nu. En spännande utveckling från sina koncentrations-, läs- och skrivsvårigheter till hur han på ren vilja och envishet klarade av skolåren och idag har skrivandet som sitt yrke.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Resa till Åre

10-13 maj reste dotter Linnea och jag med Astma och Allergiföreningen till Åre och Södergården.
Det är det enda anpassade vandrarhemmet i Norden för de som har svåra allergier och astma.
Där gjorde vi utflykter till bland annat Ristafallet, där man spelade in Ronja Rövardotter. Sen till Åre kyrka vars första del byggdes redan på 1100-talet och så Åre chokladfabrik.
Och vilka vyer vi fick se sen, härligt!
Jag var med och fixade i köket med mat och disk. Och Linnea fann nya kompisar och jag fick några kontakter som är intresserade av Bubblis av olika anledningar.

Här några bilder på ”kökspersonalen”, de tre tjejernas gäng och vidder och hela resesällskapet.
Tack familjen Didic´som höll i trådarna!


 

 

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Omtumlande fredag

I fredags när jag skulle återkomma till fonden med fler svar på frågor de ställt så fick jag besked om att beslutet skjuts upp till den 7 juni. Luften gick liksom halvt ur mig och jag såg hur lokalen försvann bort från oss för det första.
Jag har ju så lätt till tårar så jag började att gråta där i telefonen, då jag i ett tidigare samtal förklarat att de skulle hålla den april ut.
Men då sa handläggaren att ”ja men då ringer jag upp hyresvärden” och det gjorde hon. Och det löser sig, de är så snälla där på fastighetsbolaget att de håller den fram till juni när beskedet ska komma.
Jag pratade med honom själv efter sen också och det kändes såklart lugnare då.

Och varför väntar de med beslutet då? Jo, jag behöver förklara bättre hur jag ska få projektet att leva vidare efter de tre åren. Några fler svar behövs för att säkra upp det och jag är med på att det är bra för alla parter givetvis.
Sen har det blivit snurrigt med informationen till vissa föreningar som inte riktigt har hängt med i alla svängar om hur upplägget är. Men det har jag rättat till.
Och nu när jag pratar med nya så blir det rätt från början. Det har behövts göras om under resans gång då jag har förstått att min idé var väl tuff för föreningarnas del.

Se mer om Bubblis här.

Efter det där samtalet skulle jag hur som helst börja jobba en timme senare. Och tur var väl det kanske så att jag fick tänka på annat en stund.
Som det är just nu så jobbar jag som timvikarie i Lekebergs kommun och jobbar i skolkök emellanåt när jag behövs.

Imorgon startar en ny vecka med nya tag och fler svar.

Ha en skön söndag först!

Visionen

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar

Kramar, hjärtan och ord

Nu ska jag skriva om några  saker jag grunnat på ett tag.
Vad är och betyder en kram för dig?
Den kan betyda mycket tänker nog de flesta och det tycker jag också.

En kram kommer ju spontant från dig som är van att kramas. Då kan nästan vem som helst få en kram av dig.
För dig som inte är uppväxt med och är van med kramar förstår jag att det känns konstigt att man hux flux kramas med någon.

 

 

 

 

 

Men alla kramar betyder ju inte samma sak, eller tänker jag fel?
I alla fall så är det inte så för mig, kramar kan betyda olika saker, men kan ändå vara lika innerliga och meningsfulla.
Träffar jag någon jag kramat om tidigare så kan jag absolut krama om den igen, längre eller kortare, beroende på känsla och hur den andra reagerar och ger tillbaka såklart och beroende på i vilket sammanhang det är.
En kram kan ju innehålla tröst och förståelse, vara en kick eller bara en ren kompis/vänskapskram för att man ses.

Och vilka kan man krama egentligen?
Är det skillnad på ”nära vän”, ”vän”, ”kompis” och ”bekant”?
Många ord finns det och vi alla tycker nog lite olika om alla benämningar. Jag tycker att det är skillnad.
Men jag kan likväl krama allihop, men med olika känsla.

 

 

 

 

 

 

Sen har vi ju kramen med den man håller kär. Den kramen är nog innerligast och varmast, eller? Så känner i alla fall jag att det borde vara.

Att skriva kram till någon borde vara naturligt om man nu har det med sig, att kramas menar jag. Annars är det svårt att också skriva ordet har jag förstått.
Känslan måste med, annars går det inte.
Ibland kanske man vill lägga in en större känsla i kramen, då kan jag skriva flera a i kramen, om den ska trösta för något t ex. Eller en massa a för att personen betyder så mycket. En kram med stora bokstäver känns också som något mer.

 

 

 

 

 

 

 

Alla har vi väl våra sätt att skriva och uttrycka känslor.
Sen har vi alla små smileys osv som finns nuförtiden. Jag har inte förstått mig på allt som finns. Bäst är väl att prata om dom så att den som tar emot dom förstår vad man menar?

Sen har vi då alla hjärtan som figurerar friskt på Facebook t ex. Det har gått lite inflation i dom kan jag tycka. Just i det forumet blandas de röda in till personer jag aldrig ens träffat utan bara är vän med där. Men, inget fel i det tycker jag, så är det liksom nu.

Däremot tycker jag att det är skillnad när man skickar privata meddelanden till enskilda personer, i sms och Messenger t ex.
Tidigare var jag generösare med de röda, men inte längre. Det finns andra färger att ta till för att visa vänskap. Numera känner jag att om jag skickar mina känslor så vill jag gärna ha tillbaka. Eller tänker jag fel?
Härligt att få i alla fall när man saknar någon.
Men jag är med på att vi alla känner olika inför att skicka sådant.
Dessa små texter tycker jag är fina, ”Jag saknar dig” och att säga ”God morgon” och ”God natt”, betyder så mycket det med.

Bäst är att vara överens i alla fall så att man vet vad som gäller så säg!

Publicerat i Allmänt | 1 kommentar