Våren är här

Tänk att det redan gått nästan 3 månader av 2019. Många säger att det går fortare ju äldre man blir. Och jaa, det håller jag verkligen med om, eller varför är känslan så egentligen?
Är det kanske för att jag har fullt upp att göra runt mig hela tiden och faktiskt trivs med det? Eller ja, det får vara hur det vill, tiden springer iväg hur som helst.

Ja nu var väl tanken att jag skulle ha kommit igång att skriva. Men nej, så har det inte blivit av olika anledningar.
Tiden räcker väl kanske inte riktigt till, men nej, så tänker jag att det inte riktigt är heller, för det man verkligen vill det hinner man med.
Eller nja, man prioriterar så att det man vill och orkar göra blir gjort. Speciellt om det är små saker som faktiskt inte tar mer än några minuter. Men jag känner mer att det beror på hur jag mått och hur det varit runt mig som gjort att det inte blivit av.
Nu har Bubblis varit igång i lite drygt fyra månader och det har hänt mycket under den tiden också. Men snart så, är jag nog redo att börja skriva igen.

Väl mött på Bubblis om Du har vägen förbi! Det är ju där jag tillbringar den mesta tiden nu för tiden och för den som vill så går det för det mesta att i alla fall komma in och få en KRAM och ge mig en!

Idag, söndag, har jag försökt att koppla bort Bubblis och ägnat mig åt promenad och bilder och lite skrivande här och sen kikat på dokumentärer.
Usch och tvi för vissa saker, t ex i fallet med Josefin Nilsson, hur har det kunna skett ostraffat? Makalöst minst sagt.
Benny Andersson sa i programmet, hon hade självförtroende, självkänsla däremot är en helt annan sak. Är det en av anledningarna till att inget hände, att ingen trodde att det var så illa som det var. Hon fick liksom inte fram det ordentligt? Mina funderingar.
Tänk vad lite man vet om andras väl och ve och liv.

Kram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Olika nyårstankar

Då har vi åter ett nytt år att blicka in i, 2019. Även om det nu gått några dagar på det nya året så kommer mina tankar nu.

2018 blev ett händelserikt år på många sätt.
Det största var att vi fick starta Bubblis efter en långdragen process.
Jag startade också Bubblis Café & Butik som ett aktiebolag.
Utan alla krafter runt omkring så hade det inte gått. Och det är så det ska fortsätta att drivas, i samarbete, i gemenskap. Tack alla igen!

 

 

 

Mitt eget väl och ve är i mångt och mycket självförvållat, det är jag medveten om. Men tänk så svårt det är när känslorna liksom tar över en. Det går att lära sig att hantera dem, det är jag väl medveten om. Jag besökte en kurator under en period 2018. När vi kände att jag var på fötter så avbröt vi kontakten, men jag är välkommen igen när behov finns.

Jag har inga problem med att tala om vad jag behöver i en relation när det kommer på tal, för det vet jag om sedan tidigare, före kuratorbesöken. I alla relationer är man två och det gäller att samspelet fungerar såklart. Hos kuratorn fick jag mer förståelse för hur jag blivit som jag är. I slutet av 90-talet gick jag hos en psykolog, men jag var inte med på tankegångarna då har jag insett nu.

Återigen tänker jag att jag måste lyssna på mig själv mer och göra annat just vad gäller känslor och relationer. Jag vill alltid hjälpa till, jag vet det. Det är väl det som är min stora svaghet, även om det är bra ibland med. I Bubblis är tanken att jag ska föra samman människor och inte hjälpa själv.
Jag måste också tänka på hur den ivriga hjälpen från min sida egentligen uppfattas av mottagaren och hur jag själv påverkas av att försöka ge den.

Jag har tidigare skrivit om kramar och om att skicka tankar till varandra, vilket betyder mycket för mig. Läs gärna inlägget: Kramar, hjärtan och ord.

 

 

 

 

 

Några frågeställningar jag brottats med under en längre tid:
Om man inte frågar hur personer mår, hur kan det tolkas?
Är det för att man inte är intresserad eller är det för att man inte orkar höra svaret eller för att man helt enkelt inte orkar med att fråga?
Om man får raka frågor och inte svarar på de, hur kan det tolkas?
Om man får raka frågor men inte svarar på själva frågan utan säger något annat, hur kan det tolkas? Vad är vänskapen egentligen värd då?
Om man berättar om vardagssituationer utan frågor men ofta blir missförstådd, hur känns det att sen berätta om hur nya situationer är?
Om man inte får frågan om vad man gör utan antas göra saker i alla fall, hur känns det?

 

 

 

 

 

 

Nyårsaftonskvällen tillbringade jag för mig själv hemma i soffan och vid skrivbordet.
En lugn hemmakväll med andra ord. Hade jag riktigt velat göra något annat så hade jag gjort det.
Jag fixade också lite på denna sida som känns viktig att ha med. T ex om den uppmärksamhet som Bubblis fått, vilket jag känner mig stolt över. Kika gärna: Uppmärksamhet

Nu har vi alltså ett nytt år att ta tag i och jag önskar er alla en bra start på det och ett gott och lyckosamt år!

Kram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar

Invigning

Vad bra att jag haft öppet Bubblis i tre veckor före dagens invigning, så att jag i alla fall kunde det mesta i kassan t ex.

Tack alla som på olika vis bidragit till allt som ordnats i lokalen på sista tiden!
Ingen nämnd, ingen glömd. Tack!
Och tack speciellt Susanne Lindholm från Studieförbundet Bilda som sa så fina ord idag!

Från dagen 🙂

Och så kom svt på besök också.
Kika gärna här.

Tack så mycket för reklamen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unga Allergiker Bergslagen, Rickard, Linnea, Nadja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ErikssonMagic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar

Bubblis igång

Nu har det varit öppet i två veckor, Bubblis café och butik.
Tänk att det blev verklighet till slut!
Nu börjar det riktiga jobbet att ro det hela i land.

Jag känner mig fortfarande vilsen i alltihop och allt är inte klart, men det blir det vartefter.
På måndag börjar Anna-Lena också, på halvtid i arvsfondsprojektet Bubblis. Hon kan det här med förenings- och projektarbete vilket jag inte är hemma på.

Det är roligt att kunder som jag hade på Heléns Glutenfria kommer in efter att de läst om det nya. Jag sänder härmed ett välkommen till alla!

Här ett gäng bilder från de första dagarna på nya jobbet:
Det har blivit många lyckönskningar.
Tack alla!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar

Äventyr i livet

Den 16 juni 2017 var jag inbjuden till en frukost i ett kvinnligt företagsnätverk i Örebro.
Det var Sondra, Glitterblicken, som bjudit in mig. Sondra hade jag träffat flera gånger tidigare och vi höll som bäst på med ansökan till Allmänna arvsfonden i det skedet.
Sondra träffade jag för övrigt flera år tidigare genom frukostar i nätverket med Företagarna, där hon berättade om hur hon startade ”Bakom Glitterblicken” där hon berättar om sig själv och sitt liv med psykisk sjukdom.

Sondra fick dessvärre förhinder och kom aldrig med på frukosten. Såhär i efterhand så är jag glad att jag tog mig iväg på den. Och den där känslan om vad som är meningen, som jag ofta känner inför saker som händer mig, gjorde sig påmind igen.
Där träffade jag fler goa kvinnor men just Annika Gelin satte fler spår och vi fann varandra på ett speciellt sätt när jag berättade om min idé om Bubblis och när hon berättade om sin dotter Frida och allt hon själv gör och gjort i sitt liv.

 

 

 

 

 

 

Idag har Annika bjudit in mig att delta vid hennes release av andra boken om Frida, hennes dotter, som är “Funktionsunik och fantastisk” som boken också kom att heta.
Det handlar om autism och hur det är att få den diagnosen för familjen och för omgivningen och om bemötande osv.
Den första boken heter ”Mamma jag är viktig”.
Jag ser också fram emot att få träffa Frida, vilket jag inte gjort tidigare. Hon och mamma Annika ska också framträda och sjunga, vilket de älskar båda två.

Mellan klockan 16 och 19 befinner jag mig alltså på Sparbanksbörsen i Fjugesta och ska få berätta om Bubblis. Det är ett spännande äventyr att få vara med, som jag väljer att beskriva det.
Även föreningarna Hjärnkoll och Balans deltar vi bokreleasen.

Sen en uppdatering om Bubblis med länkar till hemsidan.
Det är så skönt att det äntligen har kommit på plats, fonden och en lokal och nu väntar jag på ett organisationsnummer från Bolagsverket så att allt kan skrivas och bli klart ordentligt. Förberedelser för att starta verksamheten den 1:a november är igång.

Så lördag idag och 1:a september och en höstmånad startar. Jag gillar hösten, med alla färger som blir därute på träden t ex.

För att återgå till känslan om meningen, det klart att det är lättare att se en mening med positiva saker som händer. Men när det är tråkigheter tror jag att jag ändå kan komma på någonting gott i det som ändå händer. Att plocka fram positiva små saker i det tråkiga liksom. Det är väl just det som är lite av min styrka, att se något positivt i det mesta och det vill jag försöka att dela med mig av.

Ha en skön helg alla därute i vårt avlånga land!
Kram

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar

Ett boktips till

Nu har jag lyssnat på en bok till i samma ämne som sist. Dvs om hur olika vi är som personer och om hur vi kan anpassa oss till varandra om vi vill förstå och orkar.

Min känsla är att en sådan här bok skulle jag ha läst för länge sen. Att förstå sig på både sig själv och andra är nyckeln till goda relationer på alla plan.

Denna bok tar mer upp ämnet på hemmaplan än de andra och Annika berättar ingående om situationer i sin egen vardag med sin man och sina barn. Det är bra att vi är olika som personer. Till exempel på så sätt att det finns de som vill dela med sig av erfarenheter offentligt just för att du och jag ska få upp ögonen om våra olikheter.

 

 

 

 

 

 

Jag som ”gul” vill gärna dela med mig av mina upplevelser, glada som tråkiga och min ”gröna” sida vill så gärna hjälpa alla på olika sätt. Sen måste jag tänka efter vad jag skriver, men det är alltid läsaren som tolkar det som skrivs på sitt sätt.
Apropå sociala medier, vill man inte läsa vissa inlägg, ignorera dem. Det är ens egen sak hur man hanterar det.
Själv tycker jag om att läsa inlägg just för att de får mig att tänka efter, vare sig jag håller med eller inte. Min tanke om att finnas i sociala medier är för att utbyta tankar, åsikter och erfarenheter.

Har du inte läst de två böckerna om ”idioter och psykopater”, så är mitt tips att läsa denna först. Sammanfattningarna om vardagssituationer i denna bok är i mitt tycke guld värda!

Här en länk till boken ”Make it work” så kan du läsa lite mer om den och en till här.

Och här en länk till författaren, Annika R Malmberg.

Och jag på Facebook, jo, jag tillbringar en del tid där, men jag försöker att dra ner, för ibland går det ut över annat. Det tål att tänkas på.

 

 

 

 

 

Ha nu en bra lördag alla därute i landet!
Kanske det efterlängtade regnet kan komma nu, så att alla otäcka skogsbränder släcks ordentligt.

Kram

Visa källbilden

 

Publicerat i Allmänt | 2 kommentarer

”Omgiven av idioter”

Har du inte läst boken ”Omgiven av idioter” av Thomas Eriksson då kan det vara spännande att göra det.
Det blev flera aha-upplevelser och också en del skratt när jag lyssnade på den. Dessutom både goda och oroliga tankar, som t ex ”nej, men uppfattas jag så.”
Boken tar upp mänsklig kommunikation där vi delas in i ett system med fyra olika personlighetstyper enligt det psykologiska DISA-systemet.
Främst syftar boken till hur man sätter ihop ett bra arbetsteam men kan föras över till relationer i vardagen också. Boken är skriven med glimten i ögat och givetvis har vi en blandning av stilarna och beteenden i oss. Boken är mycket tänkvärd och nyttig att ta till sig av.

Nästa bok handlar om psykopater, vilket också är intressant lyssning. Den håller jag på med just nu. Det är toppen med talböcker och länken går till en sida där man kan testa olika alternativ. Och vill du gå direkt på den här boken så går det bra, då det blir en genomgång av de olika personlighetstyperna från den första boken.

Så var det det här med kuratorn jag går hos. Det borde jag ha gjort tidigare inser jag nu. Jag upptäcker saker hos mig som jag burit på från förr och får förklaringar om varför jag fungerar som jag gör och tips om hur jag kan försöka ändra på mitt beteende.
Tänk att efter att ha svarat på en hel hoper frågor så fick jag veta olika scheman som rör våra olika kärnbehov. Ojojoj, det stämde ju precis bara det att jag inte förstått det förut. Det känns nästan läskigt men också nyttigt.

Sen påverkas vi alla av olika relationer och reagerar utifrån det. Men, det är vi själva som måste tänka på hur vi sen agerar. Jag har svårt att tro att människor avsiktligt vill såra någon, jag vill absolut inte göra det och blir väldigt ledsen över att det händer emellanåt i alla fall.
Kanske att jag nu kan få mer lugn och ro för att hitta tillbaka till mig själv ordentligt igen. Kombinationen kurator och att läsa dessa böcker känns just nu som en bra ”pånyttstart”.

Ha en bra söndag alla ni därute i vårt avlånga land!

 

 

 

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Krönika om omsorg

Idag röjde jag lite i några pärmar och hittade klipp ur tidningar.
För fyra år sen skrev jag denna krönika i Nerikes Allehanda, som är lika aktuell idag.
Den handlar om när jag blev glutenintolerant och hur jag då 1994 tyckte att det skulle varit bra att ha kunnat gå någonstans där jag kunnat träffa andra i ”samma båt”. Celiakiföreningen fanns ju såklart men det var just att ha ett ställe att gå till jag tänkte på och som jag ju fick en idé om att starta redan då.

Krönikan handlar också om vården och hur det kan upplevas att alla kanske inte hinner med att få den information och den omvårdnad man behöver efter att ha fått en diagnos av olika slag.
Så, nu med Bubblis och beslutet från Allmänna arvsfonden, som blev ja i torsdags, så ska vi kunna starta det där caféet jag alltså såg framför redan då. Men mycket arbete återstår innan det går att starta. Hyresvärden ska ställa iordning lokalen och jag har ju en hel massa jobb framför mig först såklart.

 

 

 

 

Jag blev ombedd att skriva fyra krönikor i tidningen den där sommaren 2014.
Här länkar även till dessa.

Krönika 2 om löner

Krönika 3 om skola, barnen och ordning och uppförande

Krönika 4 om svenska matvaror och prisvärt för kvalité

 

Publicerat i Allmänt, Företagande | Lämna en kommentar

Fotomaraton

Förra året var jag med och kikade på prisutdelningen när Örebro Fotomaraton gick av stapeln. Det var spännande.
Jag tänkte då att men oj så svårt när jag läste om de olika teman man skulle fånga på bild. I år har jag ändå haft koll på när det var dags för tävlingen. Och när en kompis skulle dit så frågade jag om jag kunde hänga med.
Tack Nicklas Johansson för att jag kunde det.
Utan vårt samarbete hade jag ju inte fått till så många bilder alls.
En kul och annorlunda dag och en tredjeplats och ett hedersomnämnande blev resultatet, glädjande!
Och Nicklas belönades med två hedersomnämnanden för sina spännande upptåg, härligt. Grattis!
Det var totalt 106 personer som lämnade in bilder på 8 olika teman.
Nära
Magkänsla
Oväntat
Rund
Upplyftande
Avslutning
Mitt Wadköping
Trångt
Spännande med tolkningar, juryn kunde ju liksom tolka bilderna på ett annorlunda sätt än fotografen se.

Publicerat i Allmänt | Lämna en kommentar

Livet

Livet, alla har vi våra saker som snurrar runt i huvudet, ända sen barnsben eller påverkan av allt som händer oss under livet.
Jag brukar inte vara den som tänker tillbaka på när jag var barn för jag tror att jag hade det väldigt bra då. Men på sista tiden har jag funderat mer över hur och varför jag är som jag är och tänker på vissa saker som säkert påverkat ändå.

Det kanske kommer en dag man gör det, jag vet inte riktigt. Många saker lägger jag ofta bakom mig då det ju liksom inte går att ändra på, varför ödsla tid med att fundera på det mer kan jag tänka ibland. Men därmed inte sagt att det är enkelt att göra så, för det är det då rakt inte. En del saker är envisa och hänger i i alla fall se.
Hur som helst har det varit mycket en lång period, fastän det kanske inte verkat så.
Men som sagt, alla har vi vårt och vi påverkas väl olika av olika saker skulle jag tro.
Nu har jag i alla fall kontakt med en kurator och ska försöka bena ut några saker som grott under en längre tid, till slut tog jag förnuftet till fånga och tar hjälp.

När jag tänker tillbaka på Heléns Glutenfria-tiden kan jag nu tänka mig att jag var ganska slut då. Och i och med konkursen förlorade jag ju faktiskt min ”lilla baby”. Även fastän jag var klar med det så blev det ändå ett definitivt slut och avsked.
Sen har allt rullat på och jag har väl inte tänkt så mycket på det egentligen. Men, en slags sorg var det ju. Sen allt som hörde till, kontakten med alla kunder, leverantörer, alla kontakter i olika sammanhang jag var med i. Jag måste erkänna för mig själv att jag saknar allt det väldigt mycket, att träffa alla människor jag gjorde då.

Hur som helst, sen har det varit lite rörigt för mig på olika fronter och mycket engagemang som tar tid och kraft såklart. Det har ju varit både att söka nya arbeten, försöka få till allt kring Bubblis och under sista halvåret också jobb i skolköken. Det har väl blivit lite rörigt bara.

Sen att Allmänna arvsfonden sköt upp beslutet några gånger angående Bubblis, har självklart också påverkat tankarna. Men, så som jag fungerar ser jag det som att det har väl haft en mening det med, att det blev så. Det var helt enkelt inte dags ännu.
Så får vi se imorgon hur det blir med det hela, med drömmen som startade redan 1994 när jag blev glutenintolerant.
Det skulle vara så roligt och spännande att få sätta igång då det också är så många som ser det som något bra och välbehövligt.
Väl mött imorgon, nu är det visst sovdags.

Publicerat i Allmänt, Bubblis | Lämna en kommentar