Psykos – vad är det?

Sommaren 2019 drabbades jag av en psykos.
Jag har lyssnat på ett program i radion som påminner om det jag upplevde.
Här kan man lyssna på inslaget om man vill sen. (Från Verkligheten i P3)
Jag tänkte att jag ska försöka beskriva vad som egentligen hände mig.

Det smög sig på. Jag började känna att jag drogs åt ett håll mer än åt det andra eller upprätt. Jag blev snurrig i huvudet ibland. Ibland blev jag plötsligt så väldigt trött och behövde sova ganska direkt då.
Sen var det som om jag levde i en annan värld på något sätt. Allt som hände på Bubblis (caféet som jag drev då) kändes som att det var förutbestämt på något sätt. Det som såldes, sallader och smörgåsar räckte så precis till det som blev beställt på dagarna till exempel.
Sen kändes det som att vissa personer var skådespelare, att jag var med i något konstigt drama, som skulle ta slut så småningom.
Jag vet att jag tänkte att jag måste fråga mamma när det ska ta slut, för det kändes som att det skulle göra det flera gånger och att hon om någon borde veta. Men det fortsatte bara.
Jag upplevde också att det som sas på radion var riktat till mig, ibland om mig, likadant med tv och tidningen. Det var helmärkligt. Jag tänkte också att det inte kan vara möjligt men känslan var verkligen så.
Vid ett tillfälle infann sig en känsla av att jag skulle ut på en båtresa med en massa människor, på dans, men det hände ju inte. När jag var på dans både i Brunnsparken och på dansklubben Rockrullarna upplevde jag som att saker var förutbestämda, vad som spelades för musik och vilka som var där. Det var en väldigt mystisk känsla.
Likaså när jag lyssnade på Spotify, det var som om att låtarna som kom hela tiden sa något till mig. Jag lyssnade inte på egna listor vid den tiden utan satte bara på listor från själva Spotify.

Sommarminnesbild

Vid ett tillfälle när jag åkte bussen in till jobbet i Örebro kändes det som att en person, en kvinna, på bussen, fanns där för min skull, hon hade koll på mig på något sätt. Vid det tillfället upplevde jag flera olika dofter och blev påmind om flera händelser från min barndom. Även vid andra tillfällen kom händelser över mig när jag kände dofter. Det hände bland annat när jag kördes på sjukhussängar nere i kulvertarna på USÖ, det kommer jag speciellt ihåg.
Sen började jag uppleva saker i min kropp och psyke som jag förstår hänt när jag var liten. Jag upplevde till exempel min födelse. Andra olika saker också som hänt mig när jag var barn. Några som jag mycket väl kommer ihåg, andra händelser som är diffusa. Även händelser från mitt vuxna liv kom fram. Jag återupplevde till exempel båda mina barns födslar och jag var där precis som när det hände och jag kände allt i kroppen.

Under denna period var min känsla att läkare ”hade koll” på mig och min kropp och hur jag upplevde när jag fick svårt att andas och kände tryck över bröstet till exempel. Som om de skulle ha fått in något i min kropp som gjorde att de kunde det. Det var en väldigt märklig känsla.
Jag kan inte riktigt beskriva vad som hände men några gånger ringde jag 112 och fick en ambulans hemskickad och skickad till jobbet där jag var. Någon gång fick jag följa med in till sjukhuset och några gånger testade de olika värden men lät mig stanna kvar där jag var.
En gång hände det när jag satt hemma i fåtöljen och hade ätit mat och sen somnade jag och vaknade av att jag bet mig i tungan. Jag ringde min granne för att höra om hon kunde jobba på Bubblis dagen därpå. Jag var så inne i att få ihop allt på jobbet då. Men hon hörde på mig att något var fel och tillkallade ambulans och sa åt mig att sitta kvar som jag var, hon var inte hemma vid tillfället. Hon fick också fatt i min dotter som kom med sin pojkvän och hans mamma.
Det hände flera märkliga saker med kroppen och det blev några sjukhusvistelser under andra halvan av året.
Fortsättning följer…..

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *