Svenskt Näringslivs höstprognos

I onsdags var jag med på en träff angående den ekonomiska konjunkturprognosen som Svenskt Näringsliv presenterar varje kvartal. Här kan du lyssna på Malin Sahlén som skrivit rapporten, från proogrammet ”Rakt på sak” i P4 Örebro. Det var hon som samtalade med oss och tidningarna Länsposten och Nerikes Allehanda.
Det var inga muntra siffror. Men vi 4 företagare som var med är mer positiva till framtiden. De två reportrarna som var med menade att då är det det de måste skriva, att det ser mörkt ut. Men som väl var var Nerikes Allehandas artikel delvis positiv i alla fall. Vi påpekade nämligen att det negativa som skrivs ju också påverkar människor att bli mer återhållsamma osv, så det är bra att även lyfta  fram ljusglimtar.

Vi talade också om den höga arbetslösheten och om hur vi tror att man kan avhjälpa den något. Min käpphäst är ju att sänka ingångslönerna. Och det kan inga politiker påverka utan det måste ske genom att det blir allmänt erkänt att personer med lägre utbildning och mindre erfarenhet ska ha lägre lön än personer som har utbildat sig länge och ”dragit på” sig studieskulder och massa kunskap.

Det är bara du och jag som kan påverka denna uppfattning och de fackliga företrädarna måste ta det till sig och agera utefter det i rådande avtalsförhandlingar. Som jag sagt tidigare, hur känns det inte när någon kommer in på ett företag och inte kan och vet och jobbar på som de andra, det känns ju inte bra för den med erfarenhet att den ska ha nästintill samma lön.
Vi talade också om att anställningsvillkor måste förändras och anpassas till dagens förutsättningar.

Nehej, nu är det allt dags för sängen eftersom en ny vecka med nya möjligheter börjar imorgon !
Under denna vecka ska jag introducera en ny medarbetare som ska jobba på ett mammavikariat. Hon ska också ta lite mer personalansvar eftersom jag känner att jag inte är rätt person att göra det. Det tror  jag kommer att bli bra 🙂

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *