Partiledardebatten

Igår kväll var det partiledardebatt på tv. Du kan se den här. (har ändrat länk)
Gå in 1.10 in i sändningen för att komma till den första delen.

Jag tillhör en av de många som tyckte att denna överenskommelse var ett hyckleri mot demokratin redan när den uppfanns. Att ett parti som kommit in i riksdagen utesluts från all diskussion är inte demokrati och jag är glad över att den nu har brutits.
Allt tal om rasism för att man tycker att vi ska ha en bättre koll på vilka som kommer in i landet och sättet man ska hjälpa på känns orimligt.
Det måste väl ändå finnas en realism i hur många vi ska kunna ta emot och hur alla ska kunna integreras och få jobb?
Med det sagt menar jag inte att vi inte ska hjälpa men att vi måste tänka på hur vi hjälper.
Att hjälpa de som kommer hit är en självklarhet, men de som inte har råd att lämna sina hem då?
Vi hjälper redan där förvisso men det måste satsas ordentligt där för att det ska bli slut på flyktingströmmarna och det kan vi givetvis inte göra själva.
Att samarbeta över partigränser och landsgränser är demokrati och krävs verkligen idag.

Sen alla flyktingboenden som finns här hemma, självklart måste de vara fräscha och erbjuda ett rimligt boende. Men att laga mat, städa och att hålla ordning där, borde väl ändå ligga på de som bor där? Kontrollerna och bidragen till dessa boenden måste ses över ordentligt, eller?
Att kunna tjäna så stora pengar på det för de som åtar sig att driva de känns orimligt. (Av det jag hör och läser vill säga.) Det klart att det ska gå runt men att göra stora vinster på det när pengarna behövs till annat känns som en gåta.

Vidare i debatten pratades det om hur jobben ska växa fram. Bland annat talades det om löner och hur vi ska kunna få in de som står långt ifrån arbetsmarknaden i arbete.

Jag tänker såhär och har hävdat länge:
Fler händer behövs för att sköta alla uppgifter och det gäller inom många yrkesgrupper.

Att få utföra de uppgifter man faktiskt är utbildad för är a och o och att andra kan utföra administration och annat runt omkring
. Det finns oftast enklare uppgifter på arbetsplatserna som många kan utföra. (dessutom tror jag att detta vore bra för att slippa denna stress som finns i många yrkesgrupper idag)
Lön efter utbildning och erfarenhet är en självklarhet, det vill säga högre lön.
Enklare arbeten där inte mycket utbildning eller erfarenhet krävs startar med en lägre lön som ökar i och med erfarenheten.

Även Konjunkturinstitutet kommenterar detta, men att kalla det låglönejobb tycker jag är dumt och onödigt. Det är en självklarhet att det finns jobb som kräver mindre utbildning och erfarenhet och att det finns andra som helt enkelt kräver det.
Det är dags att acceptera att det är så, för alla parter.
KI

Det här inlägget postades i Allmänt, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *