Det är nyttigt med bröd !

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorers VD Martin Lundell skriver i sin ledare i nr 6-7 av Tidningen Bröd så här:

————————————-
Bröd – naturlig bantningsmetod

Ett av vår tids största problem är övervikt. Vi ser i världen idag en epidemi av övervikt, fetma och diabetes som vi aldrig tidigare upplevt. I Sverige anses ca 40 procent av kvinnorna och hälften av alla män vara överviktiga eller feta. Det är inte konstigt att man i TV och tidningar möts av ett bombardemang av förenklade budskap om mirakeldieter som snabbt och lätt trollar bort alla problem.

Under de senaste åren har lågkolhydratkosten LCHF (kost med lågt kolhydratinnehåll och högt fettinnehåll) hörts en hel del. Förespråkarna för denna bantningsdiet menar att det är kolhydraterna som är boven och att lösningen på alla problem med diabetes och övervikt är att ta bort dem. De berättar givetvis inte något om de problem och långsiktiga hälsorisker som ett alltför högt intag av mättat fett och protein i kombination av ett för lågt intag av frukt, grönt och fullkorn för med sig.

Enligt svenska och internationella rekommendationer bör vi äta mer kolhydrater i form av fullkornsprodukter, inte mindre. För att vara friska och må bra i längden behöver vi näringsämnen som kostfibrer, mineraler, vitaminer, antioxidanter och andra skyddande ämnen som finns i alla typer av spannmålsprodukter, i synnerhet fullkorn. Därför ska vi äta mer bröd, gröt, pasta och müsli, inte mindre.

Men vad ligger då bakom det problem med övervikt och fetma som vi ser idag? Jo, vi äter helt enkelt för mycket. Mer än vi någonsin gjort. Olika källor, bl a statistik från Jordbruksverket, visar att vårt intag av kalorier ökat dramatiskt på 30 år. Samtidigt som vi rör oss allt mindre.

Låt oss en gång för alla slå fast att det inte är bröd man bli tjock av. Inte av pasta eller potatis heller, vilket LCHF-förespråkarna vill få oss att tro. Inget enskilt livsmedel gör oss tjocka utan det handlar helt enkelt om att om man äter mer än vad man gör av med så går man upp i vikt och vice versa. Dessa kostextremister är i själva verket farliga för den svenska folkhälsan. De bidrar till att missuppfattningar och myter sprider sig, vilka i sin tur försvårar för svenska konsumenter att äta rätt och få i sig det de behöver för att må bra.

Genom att ta bort kolhydrater riskerar människor att få i sig för lite livsnödvändiga näringsämnen. Kostextremisternas förenklade buskap vilseleder svenskarna och riskerar att försämra folkhälsan.

Lunds tekniska högskola har publicerat en avhandling om näringslära och presenterar där ett nytt mått, Glykemisk Profil. Värdet utgår från blodsockernivån och är ett komplement till GI, dvs Glykemiskt Indes. När forskaren Liza Rosén blir intervjuad i Expressen och ska ge exempel på en nyttig produkt att äta lyfter hon fram rågbröd som har både lågt GI och GP. Artikeln avslutas med att Sara, en tjej som ville gå ner i vikt, får komma till tals. Hon har följt LCHF en tid utan att det gett resultat. Därefter började hon äta en sund och balanserad kost med mycket bröd, precis som Livsmedelsverket rekommenderar, och nu har hon gått ned tio kilo. (Läs mer på sid 10 i den här tidningen.)

Det är inte konstigt att Sara är glad. Nu vet hon att hon kan äta bröd som hon älskar och därmed utan ansträngning äta hälsosamt. Det kanske finns en mirakeldiet ändå, om än med tråkigt namn; balanserad kost med mycket bröd.
———————————

Kika också på Livsmedelsverkets hemsida om kostrekommendationer !

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *