Debattartikel i N A

Idag kom det med en debattartikel i Nerikes Allehanda som jag skrev i söndags. Det var fredagens möte och en artikel i N A på lördagen som gav inspiration :

Ibland känns det som om facket så att säga ska ”rädda” personer som blir varslade / uppsagda. Det måste väl ändå vara mycket upp till personen själv också ? Jag menar att vi har ett ansvar, både som arbetsgivare och arbetstagare.

Självklart får det inte vara så att en person som säger ifrån om saker och ting ska behöva riskera att bli uppsagd för det. Men det finns väl olika sätt att komma med synpunkter på ? Det måste vara för allas bästa om det ska till förändringar på en arbetsplats och det borde vara självklart att man diskuterar frågor gemensamt. Märker man själv att saker och ting inte passar en kanske det är bäst att tänka över sin egen situation, passar jag här eller kanske jag ska söka mig ett annat arbete ?

För att få in en fot i arbetslivet om man är arbetslös måste det finnas alternativ i a-kassereglerna så att personer kan ta en provanställning eller prova på dagar utan att gå miste om ersättning. Det ska inte vara en a-kassa som räcker hur länge som helst, men för att just prova på ett arbete och för att en arbetsgivare ska få prova på arbetstagaren tycker jag att det måste till mer flexibla lösningar för att det ska fungera främst för den enskilde.

Företag kan inte alltid erbjuda ett heltidsarbete utan det kan vara aktuellt med extrapersonal för att klara uppgångar. Det tycker jag att både fack och arbetstagare borde förstå. Företagare har det inte så lätt, man vet inte hur försäljningen kommer att gå och därför vet man heller inte alltid exakt hur många arbetstimmar det kommer att bli.

En annan fråga som är aktuell i debatten är den höga ungdomsarbetslösheten. Jag tror inte att den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar har så stor effekt på att minska den. Däremot skulle en lägre ingångslön göra skillnad. När man sen ser vad personen klarar av tycker jag att man ska höja lönen i takt med att personen utvecklas. De som redan finns på arbetsplatsen tycker dessutom inte att det är så kul att någon kommer in och ska göra samma sak men utan erfarenhet eller utbildning för nästintill lika lön. Känn efter själv, vad tycker Du ?

Nej, mer förståelse för varandras förutsättningar skulle vara på sin plats, både vad gäller fackföreningar, företag och arbetstagare !

Helén Karlsson

Heléns Glutenfria i Örebro AB

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *