Banklån

I fredags var jag på Örebro Promotions frukostmöte. Trevligt att träffa alla igen efter ett långt uppehåll där och intressant att höra allt från scenen såklart. Jag hade gått dit främst för att få vara med på prisutdelningen till årets Kvinnoföretagare i Örebroregionen.

Så jag säger stort Grattis till Lill-Anna och hennes leveransbageri i Kumla. Det måste vara trevligt att efter 18 år bli uppmärksammad på detta sätt. Själv hade jag haft mitt företag i 10 när jag fick samma pris 2006. (för 2005) Det kändes toppen för mig såklart 🙂

På fredagen var det en artikel i Nerikes Allehanda om Helens Glutenfria. Då är det allmänt känt i Örebro med omnejd att vi vill flytta till större lokaler. Det har jag jobbat på i flera år, men som det ser ut nu i mindre omfattning än tidigare. Man får ta en idé i taget se.

Hur som helst, vi är trångbodda på vissa områden. Frysrummet har varit trångt under några års tid, men det har vi löst tillfälligt genom att hyra in helpallar i ett frysrum hos vår distributör. 
Eftersom det är trångt har vi svårt att bedriva en effektiv produktion eftersom vi ofta måste producera flera olika produkter under vissa dagar för att få plats med kartongerna i frysen. 
Vi kan heller inte effektivisera genom att byta till en större ugn eftersom elen inte räcker till för det. Vi skulle kunna ha en stor kokgryta för att kunna göra en sats pizzasås på en gång istället för som nu göra flera små på en vanlig spis.

Till detta krävs förstås kapital och självklart förstår jag också att företaget själv måste kunna generera pengar genom vinst, men som sagt, eftersom vi inte kan effektivisera så är det tufft att få till det ordentligt i nuvarande lokal. Visst skulle jag kunna baka på dagarna och sen sköta papppersarbetet på nätterna för att spara in en anställds lön. Men jag ser inte livet på det sättet. Jag vill kunna umgås med min familj och se att jag skapar arbetstillfällen också. Borde vara sunt tänkt till viss del, men alla är vi ju olika.

Det stod om Lill-Anna och Heléns Glutenfria i Nerikes Allehanda igår lördag. Där gick att läsa att Lill-Anna inte fick låna pengar vid företagsstarten men att några av kunderna satsade och hon kunde starta sitt bageri. Det är kanon, tänk om våra kunder också kunde vara med….

Så läste jag att hon än idag inte har några banklån.  Det har  jag, det är inte billigt att investera i t ex frys-och kylrum som jag gjorde från början och har utökat en gång. Som sagt, det är givetvis bra att kunna investera genom egenhändigt upparbetat kapital. Men nu har inte jag så mycket sådant just nu, men hoppas kunna förverkliga planerna på något sätt ändå. Vi ska ju inte flytta imorgon men måste vara med i planeringen.

Nu ser jag fram emot mässan RestaurangExpo, Fast Food och café som vi ska på nu i veckan. Där hoppas jag nå ut till flera kunder som blir intresserade av våra produkter.  

Nog om det…. Ha en bra söndag och en bra givande vecka nu !

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *