Våra barn

Jag brukar lägga ut mina blogginlägg som länkar på facebook. Så även denna gång om läxhjälp. Och det är bra för då blir det många gånger uppslag till fler blogginlägg.

Man kan ju se det här med läxhjälp ur fler aspekter. För min del tycker jag att vi föräldrar har ytterst ansvar för våra barn och jag tycker att det är vi som ska hjälpa dem med läxor, i den mån vi kan såklart. Men ibland kanske föräldrar inte klarar det p g a olika anledningar.
Att då hyra in företag med utbildad personal tycker jag känns knepigt. Det är väl ändå skolan som har ansvaret (näst efter oss föräldrar) att stötta elever som inte klarar av skolan eller som behöver hjälp med läxor? Jag tycker inte att det ska bero på föräldrars ekonomi eller utbildning om barnet får hjälp eller inte. Även om det är så, som kommentarerna gjorde gällande på facebook, att det blivit billigare för fler att hyra in läxhjälp med hjälp av denna politiska åtgärd.
I detta fall är det inte det det handlar om utan våra barns förutsättningar, de rår ju inte för vad de föds till. Därför tycker jag att satsningar på skolan, att kunna hjälpa elever även utanför själva skoltiden, med hjälp av befintlig (mer) personal bör vara ett första steg att ta och inte att satsa på en skattelättnad som inte alla kan få del av.

Jag har för övrigt under flera års tid bl a i en insändare i DN (2008) skrivit om att jag tycker att det känns fel att köpa in tjänster till hemmet. Vad visar vi våra barn när vi inte städar och tvättar och fixar hemma själva? Självklart är det skönt att kunna leja bort saker man tycker är tråkigt eller tycker att man inte hinner med, eller som man självklart inte klarar av att göra själv, men igen, vad ger det för signaler till våra barn?
Jag tycker såhär, de som vill lägga sina pengar på att köpa tjänster, vad det nu än må vara, kan göra det, men då betala vad det kostar.
För att få stopp på svartjobb är åtgärderna givetvis jättebra, dessutom, ska ”rotavdrag” finnas ska givetvis också ”rutavdrag” finnas. Men det blir en snedvriden konkurrens företag och branscher emellan genom detta. För min del skulle jag hellre se sänkta arbetsgivaravgifter så att det inte blir lika höga personalkostnader för företagen. Då skulle det kunna sänkas priser generellt och inte bara i olika branscher.

Och så en sak till, våra barn, vi har väl ändå skaffat dem för att få vara med dem i den mån det går och för att se och hjälpa dem göra framsteg i livet?

Det här inlägget postades i Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *