Uppdrag granskning om friskolor

I kväll sändes programmet ”Uppdrag granskning”, där man tog upp friskolornas bonusar och försäljningar till riskkapital.

Här följer några punkter som regeringen vill ändra på gällande friskolorna. Det är Jan Björklunds formuleringar :

– – – – – – – –

1. I den nya skollag som jag lade fram våren 2009 och som börjar gälla nästa år skärps bestämmelserna avsevärt när det gäller fristående skolor. Samma krav ställs nu när det gäller att alla skolor ska ha skolhälsovård, skolbibliotek, studievägledning, legitimerade lärare och ta emot elever med särskilda behov. Möjligheten att göra vinst genom att avskaffa viktiga funktioner i skolan kommer alltså inte att finnas kvar. Konkurrens förutsätter lika villkor och lika krav.

2. Regeringen har enats om att skärpa lagstiftningen för fristående skolor på ett antal viktiga punkter. När ett ägarbyte sker ska detta tillståndsprövas hos Statens skolinspektion, precis som när någon vill starta en ny skola. Vi måste veta att det är seriösa ägare.

3. Vinstutdelning till ägare av en friskola ska kunna stoppas om kvaliteten inte upprätthålls. Beslut ska kunna fattas av Statens skolinspektion.

4. Bonus på lönen till rektorer eller lärare ska inte kunna sättas utifrån t ex elevernas betygs- eller provresultat. Den typen av incitament uppmuntrar betygsinflation, sänkta krav och att elever med sämre förutsättningar blir mindre attraktiva. Därför stoppar vi den möjligheten både för kommunala och fristående skolor. Mig veterligen förekommer detta i dagsläget endast i (S)-styrda Norrköpings kommun.

– – – – – – – –

Jag tror på att även t ex privata vårdbolag är bra, men självklart så måste det ske inspektioner för att se att verksamheten bedrivs på ett bra sätt. Precis som i min egen verksamhet vad gäller livsmedel. Regler ska följas och resultatet av företagets verksamhet ska vara tillfredsställande vad det än gäller. Allt kan inte handla om bonusar och hur mycket pengar det blir över i vinst.

Med detta vill jag väcka tankar !

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *