Idag var det partiledardebatt i riksdagen.
Jag kunde inte lyssna på hela eftersom jobbet kräver sitt, en gång var jag faktiskt på plats och det var spännande att vara med ”live”.
Det jag råkade höra ordentligt handlade bl a om skolan.
Lyssna själv via länken här, 11 minuter in i debatten. Mikael Damberg (s) skyller bl a Alliansregeringens satsning på att sänka restaurangmomsen som en bov till att alldeles för många ungdomar inte klarar skolan med godkända betyg. Men hur kan han ens göra den kopplingen undrar jag??
Det är ju nu ungdomar går ut som har gått i en skola där kraven har lagts på is. Jag vet, för jag har följt min son som för övrigt tog studenten i fredags, med godkända betyg, men som jag tror hade kunnat mer om bara tänket varit annorlunda. Självklart har hans pappa och jag det yttersta ansvaret för honom men när andemeningen hela tiden har varit att ”klarar du det här blir du godkänd” så är det självklart lätt för eleverna att komma in i det tänket också. Jag hade hellre sett att man fått höra att man självklart ska göra sitt allra bästa och att med detta resultat når du MVG. Jag vet att de fått veta vad som krävs för G, VG och MVG men att inte ha som mål att klara allt så känns det som om ribban sänks automatiskt. Jag vet att alla inte kan det, det har jag påpekat många gånger, men det gör ju inte att man är sämre för det, bara att betyget till slut inte blir lika högt men är ok ändå.
Därför tycker jag att Jan Björklund (fp) sätter fingret på punkter som måste åtgärdas i skolan för att få fler godkända.
Men, jag måste lägga till att man måste följa upp elever tidigare och ge hjälp där det behövs, dvs jag tror att lösningen är mer resurser i skolan till elever som inte får den hjälp de behöver vare sig från skolan eller hemifrån. Skolan måste kunna följa upp bättre än som varit fallet under en längre tid.
Visst kan jag hålla med om att det ibland kan handla om ledarskap också, men till sist tror jag ändå på att det behövs mer personal som kan avlasta lärare som faktiskt har hela klassen att ta hänsyn till och inte kan ägna nog mycket tid åt en elev som behöver mer stöd.
Jan Björklund och Åsa Ramsom (mp) kan du lyssna till ca 146 minuter in i debatten via länken. Här handlar det t ex om hur man ska utvärdera kunskap i högskolan.
Gillas 🙂 Va imponerad jag blir Helen..
CCiS admin Lasse
Håller med om att skolan måste få resurser för att kunna hjälpa dem som har det svårt. Det är ett kortsiktigt tänkande att inte sätta in resurser tidigt, förr eller senare hinner verkligheten ikapp och då kommer det bli dyrare för samhället.
Pernilla Hanssen