Köttproduktanläggning

Funderingar kring varför vi Heléns Glutenfria måste klassas som köttproduktanläggning.
Här kan man läsa om vad det innebär att vara det. Från och med i år blir Livsmedelsverket kontrollmyndighet och inte Miljökontoret som har haft hand om inspektionen av vår verksamhet i alla år tidigare.

Vi producerar alltså bland annat färdigmat som säljs till butiker, dvs vi säljer inte bara direkt till konsumenten.
Det jag ifrågasätter är hur det egentligen räknas, vi producerar våra köttfärspiroger och köttfärspajer från grunden, med färsk färs som vi bryner och gör färdig för att stoppa i piroger och pajer. Under 2013 användes 510 kg rå köttfärs i lokalen. Totalt innebär det att vi säljer ca 1,6 ton färdigproducerade köttfärspiroger och köttfärspajer/år. Bara för det så räknas vi alltså som köttproduktanläggning och måste förse alla våra ”köttprodukter” med vårt kontrollnummer 5198.

Nu är jag på febril jakt efter färdigstekt färs vilket skulle göra att vi inte skulle hamna i samma riskbedömningsklass som vi gör nu, vad gäller avgiften för kontroller av myndigheten, som nu alltså övergår till Livsmedelsverket och inte vårt lokala Miljökontor.
Jag hittar färdigstekt brasilianskt kött t ex, men jag vill ha SVENSKT!
Kan någon tipsa om var jag får tag i det, har någon något på gång?
Just nu använder vi naturbeteskött och hoppas på att det inom kort ska kunna finnas färdigkokt/brynt/stekt färs att få därifrån.
Tipsa gärna!
Jag vet att reglerna för djurproducenter i Sverige är hårdare än i övriga Europa och att priserna här hemma blir dyrare än att importera, men det är ju det som blir så fel. Jag skrev om att det behöver användas mer svenskt nyligen här i bloggen.

Här en intressant debattartikel om det svenska lantbruket också. Handla svenskt!

 

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *