Konkurs

Konkurs. Ett stort ord och ett ord jag inte riktigt förstått tidigare. Jo, att det är något som inte är så bra förstås, att ett företag inte får ihop ekonomin helt enkelt.

Heléns Glutenfria har funnits sedan 1995, då jag startade det tillsammans med min familj. Min pappa hade fått celiaki och jag också ett år senare. Min faster och min mamma och pappa ställde upp från första stund. Det gjorde även Celiakiföreningen i Örebro län samt Almi i Örebro och Livsmedelsverket och Örebro kommun… ja det var många inblandade.

Jag ska inte dra hela historien, den kan man kika på om man vill på en film jag gjorde 2009.

Hur som helst, åren har rullat på och anställda och kunder har kommit och gått. I höstas tappade vi ICA-kedjan som kund och det kändes tungt, men samtidigt bra då lönsamheten på det bröd vi började baka åt dem inte alls blev som den skulle, snarare med förlust än med vinst. Och det förstår ju vem som helst att så kan man ju inte driva företag. Nej, och det vet jag också.
I alla fall, under åren har jag fått en del ekonomisk hjälp av mina föräldrar och backats upp och kunnat fortsätta med min verksamhet. Jag har inte tagit ut så mycket lön och har haft lite för många anställda, men som gjort att jag själv också kunnat ägna min tid åt saker jag ansett har varit viktiga för både mig och företaget. Jag har varit med på många saker som skapat kontakter och publicitet åt oss.
Jag har alltid fått höra att jag inte tagit ut en marknadsmässig lön men jag har känt mig nöjd ändå, då jag värderat andra saker också. Nu i efterhand känner jag att jag gjort fel med tanke på att a-kassa och sjukpenning t ex, är en katastrof för min egen del.

Hur som helst, i slutet av februari när jag bestämde mig för att jag själv skulle gå vidare och jag skulle lämna över företaget i någon annans händer kändes det bra. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte satte ut en annons på en gång, då jag kanske hade fått tag i någon som ville ta över med det som bjöds och inte behövt sluta i konkurs som det nu blev. Men, det är lätt att vara efterklok. (vi hade intressenter, men det gick i stöpet).
Om jag haft samma gnista som jag tidigare haft kanske jag agerat annorlunda, vad vet jag. Jag måste ju erkänna att de sista åren i mitt liv varit lite upp och ner med fler saker än jobbet och det klart, det påverkar psyke och hur man agerar.

Jag hoppas med detta att någon ska våga ta steget och ta över Heléns Glutenfria. Våra produkter är mycket omtyckta och många kunder finns det och man kan göra så mycket mer än vad vi gjort hittills. Man kan ta fram flera produkter och caféverksamheten kan breddas.

Jag känner att jag själv inte orkar med att göra det, men, jag kan finnas med någonstans!
Ring oss gärna om du har frågor!
019-314300 till bageriet och 070-5482263 till Helén.

Se vidare länk här, till Advokatfirman Glimstedt i Örebro.

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *