Debattartikel i NA

Såhär skriver jag på debattsidan i vår lokala Nerikes Allehanda idag, apropå ungdomar, skola och löner och föräldrars inflytande över barnen.

I helgen var jag ute och gick en del med min dotter. Med tanke på artiklar om fetma under förra veckan får man sig som förälder en tankeställare. För visst är det vi föräldrar som påverkar våra barn till att leva ett hälsosamt och sunt liv, med motion och rörelse, frisk luft och lämpliga sovvanor.

Detsamma tycker jag gäller för arbetsmoral och ansvarstagande. Vad jag vill komma till är att apropå den höga arbetslösheten som vi har i vårt land undrar jag ibland hur det kan komma sig att företag inte får tag i rätt utbildad personal bland de som går arbetslösa. Någonstans på vägen måste det ha blivit fel. Kanske är det vi företagare som inte är tydliga nog med vad vi behöver för personal, kan näringsliv och skola hjälpas åt mer tro?

Inom flera yrken kan man börja på en lägre nivå och inte ha så mycket utbildning och erfarenhet men komma in och arbeta och få erfarenheten under resans gång. Där kommer också lönen in i bilden. Om man som företagare ska våga satsa på en oerfaren person behöver man ha en större spännvidd på lönenivåerna. Man måste kunna satsa på att utbilda den personen antingen genom egen utbildning med hjälp av befintlig personal, vilket tar tid, eller genom att köpa in utbildningen vilket kostar en slant.

Vad vill jag nu säga med detta? För mig känns det som att vi föräldrar måste kunna ifrågasätta mer vad våra ungdomar ska satsa på vid val av gymnasieprogram. De kan inte enbart styra sina val efter intressen de har på fritiden. Alla kan inte bli t ex känd modedesigner, känd artist eller proffs inom någon idrott på en gång efter skolan, man måste troligtvis arbeta med något annat under resans gång, dvs tjäna egna pengar.

Jag tror att vi måste peppa våra ungdomar till att våga prova på olika saker. Allra helst redan innan de ska välja program till gymnasiet.

Jag är glad att dotterns lärare redan nu i andra klass bjudit in oss föräldrar att prata om våra olika yrken med barnen. Det resulterade i att jag har bjudit in barnen till mitt bageri och vi ska praktisera som bagare några timmar en dag här framöver. Hoppas att de blir intresserade och förstår att man t ex behöver lära sig både matte och svenska för att kunna arbeta som bagare!

Helén Karlsson
Entreprenör
Örebro

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande, Politik, Skola. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *