Lokal och certifiering

Dags för lite uppdatering, blir inte av så ofta som jag skulle vilja.

Igår var jag och tittade på en lokal, fastighetsägaren ska räkna fram en hyreskostnad så får vi se var vi landar. På tisdag ska jag kika på en till i en annan del av Örebro. Det här har jag hållit på med i några års tid nu, att leta ny lokal. Det som satt käppar i hjulet och gjort att det inte löst sig är givetvis problemet med pengar. Förhoppningen är nu att få hyra en lokal med anpassade frys- och kylutrymmen.

En fundering om det här med kostnader. Vi har Miljökontoret som gör sina kontroller varje år som kostar pengar. Man måste ha tillstånd vad gäller lokalen för att överhuvudtaget få bedriva livsmedelsproduktion. Miljökontoret kontrollerar också hur man sköter sin egenkontroll mm. Dessa rapporter ligger förresten ute på nätet nu via landets kommuners hemsidor.

Hur som helst, vill man sen sälja sina produkter vidare till kedjor t ex, måste man bli certifierad. För mindre livsmedelsproducerande företag har de olika butikskedjorna tagit fram en speciell certifiering, IP Livsmedelsförädling (som jag skrivit om tidigare). Det har man kommit överens om eftersom man inte litar på att kommunerna hinner med sina åtaganden att kontrollera livsmedelsanläggningar.
Men det är väl ändå för tokigt, egentligen ? Det medför extra kostnader för oss. Det kommer alltså besök som kontrollerar mitt och varandras arbete, som alltså kostar ytterligare pengar för företagen. Och, om man sen blir osäker på något och behöver ta hjälp av ytterligare något annat företag i branschen, ja då kostar det också pengar såklart. För myndigheten och certifieringsföretaget får inte komma med besked om hur det ska vara, bara säga att det här och det här är inte bra.
Det känns tungt ibland vill jag lova.

Men jag ska igenom det här också har jag tänkt, så nu ska jag ta tag i flödesscheman som jag gjort för flera år sedan, men som ingen har tyckt att det varit fel på tidigare. Visst behövs det göras sådana här saker också för att vi ska bibehålla en hög kvalité, men ibland undrar jag hur långt man ska gå ?
En del av den tiden skulle jag kunna ta till att sälja på istället t ex 🙂 Jadå, tiden det tar att skriva också, men ibland måste man ju få säga vad man tycker, eller hur ?! 😉

Ha en trevlig kväll alla !

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *