”Alla har datorer”

Ibland har jag lånat texter av Martin Lundell, som är VD för Sveriges Bagare och Konditorer. Nu gör jag det igen. Apropå att alla har datorer på jobbet och att det är onödigt att trycka upp information om saker och ting på papper som sänds ut via post.
Men jag håller med, ibland kan det vara bra att faktiskt få det på papper, det är ju inte alltid man vill sitta hemma om kvällarna och läsa information på en skärm. (såklart blir det mycket papper överhuvudtaget, men ibland är det väldigt bra också)
Hur som helst, nu handlar det även om bristande kunskap om bageribranschen.
Martins senaste ledare ur tidningen Bröd:

Svenskt bröd   – bäst i Europa 

Ibland måste personer från andra länder tala om för oss svenskar att vi är duktiga för att vi ska förstå det. Vårt självförtroende kring svensk brödkultur är ett exempel, vi har en fantastisk grund att stå på med allt från tunnbröd och knäckebröd till limpa. Och vörtbrödet som våra suveräna bagare i Svenska Bagarlandslaget bakade i VM-finalen, där de gjorde succé med sin fjärdeplats. Det placerar Sverige som bäst i Europa. Näst bäst i Europa blev Frankrike med sin femteplats.

 Med vår svenska brödkultur och framgångarna i VM var det ett utmärkt läge att berätta för såväl bransch, myndigheter, privatpersoner och handel om nivån vi har på vårt bröd. Det gjorde vi bland annat genom att jag och landsbygdsministern tillsammans skrev en debattartikel på temat att svenskt bröd är bäst i Europa, både spjutspetsen Bagarlandslaget och bredden av bröd i dagligvarubutikerna.

 Artikeln hade även en annan bakgrund. I våra kontakter med politiker och myndigheter har vi upptäckt en förvånansvärt låg kunskap om vår bransch. I veckan talade jag t ex med en handläggare på en av våra större myndigheter. Han berättade att de fattat ett principbeslut att inte ta fram tryckt material längre eftersom alla nu för tiden har datorer bredvid sig på jobbet. Han är välkommen att stå i ett bageri med sin dator en dag så får vi se vad han, och hans dator, tycker! 

Exemplet med handläggaren som tror att datorer och mjöl är kompisar är bara ett, och bristen på kunskap får konsekvenser. Det såg vi om inte annat när regeringen glömde bort oss i sitt ursprungliga förslag om sänkt moms. Det är antagligen även bristen på kunskap om bageriernas värld som gjort att vår bransch drabbats av dubbla regelverk när det gäller märkning. I myndigheternas värld finns det restauranger och det finns livsmedelstillverkare och därför anpassade regler därefter. Konditorier och bagerier anses vara både och ibland, och varken eller i andra fall. Det är dags för politiker och myndigheter att på allvar sätta sig in i den bransch som utgör hälften av alla arbetsplatser i Sverige som producerar livsmedel! 

Utifrån myndigheternas bristande kunskap om vår bransch är det mycket positivt att landsbygdsministern som första symbolhandling deltog på Bagarlandslagets pressträff. Därefter har han även tydligt tagit ställning för oss genom att tillsammans med mig skriva debattartikeln om våra framstående svenska bagare och bagerier. 

Nu ser jag med stor förväntan fram emot att landsbygdsministerns utökade syn av vad Matlandet Sverige omfattar ska sprida sig och visa sig i såväl kommande satsningar som lagar och regler!

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *