Jag är aktiv på facebook emellanåt… eller ja, ganska ofta, vill så gärna nå ut med mina åsikter och skapa opinion i för mig viktiga frågor.
Men det syns ju inte för dig som inte är med där just då. Så här kommer några utdrag därifrån.
Först ett inlägg från Eva-Lena Jansson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Örebro, som jag ville bemöta.
Eva-Lena Jansson Läste NA i morse angående arbetsgivarnas önskan att avskaffa lagen om anställningsskydd 🙁
Bra bemött av — med Lovisa Lyly.
Helén KarlssonBra argument av Johan. (citerar honom nedan, kunde ej hitta artikeln nu)
Lena JohanssonAtt påstå att människor inte längre har samma behov av trygghet, är rent nonsens arbetsgivarsnack. LAS är redan så urholkat som det kan bli och många har inte insett det, precis som forkaren i artikeln säger. Det finns många möjligheter att runda LAS och facket har förlorat allför många AD-domar så att det blir möjligt att göra detta.
Helén Karlsson ”På mindre företag fungerar det inte så. En rekrytering är en väldigt stor satsning för ett litet bolag.”
och så en jättebra liknelse
”Att fotbollspelare spelat länge tillsammans, betyder inte alltid att de spelar bäst ihop.”
Att driva företag är väldigt svårt när man inte får ihop gänget på platsen ordentligt, sådant tar ibland tid att se, man tror alltid att det liksom ska ordna sig, men det gör inte alltid det. Och då kan det bli så att både den anställde och företaget mår dåligt, dvs det är inte bra för någon part.
Lena JohanssonMen tycker du Helén att det inte är tillräckligt med en provanställning på 6 månader för att kunna avgöra om en person är lämplig för jobbet eller inte? Mindre företag har ju rätt att undanta två personer (upp till 10 anställda). Vilken trygghet tycker du är skäligt för en anställd att ha?
Helén Karlsson Ibland är inte det tillräckligt nej. Man kan tycka det men så är det inte alltid. För den enskilde borde det vara lättare med tanke på a-kasseregler att kunna säga upp sig från ett arbete och gå vidare utan att förlora för mycket på det.
Jag vet att man får undanta två personer om man behöver säga upp av arbetsbristskäl.
_________
Där tog det slut, och då tillägger jag såhär själv, visst har ledaraskapet mycket med saken att göra också, men här handlar det om vilken arbetsplats som helst.
Så en debatt från Lotta Olssons logg, hon är moderat riksdagsledamot från Örebro .
Lotta Olsson har delat en länk.
den 2 mars
”Tröskel att anställa unga är lägre med sänkt arbetsgivareavgift…”
Regeringens sänkta arbetsgivareavgift för unga gör skillnad. Att den som anställer unga under 26 år, bara behöver betala halva arbetsgivareavgiften är bra. Då jag träffar småföretagare …
Helén KarlssonHåller inte med om det till fullo.
Lotta OlssonTycker du att reformen inte har någon betydelse?
Jane SahlinTyvätt blev inte utfallet de man förväntat sig. Det är inte så många som fått arbete pga den halverade arbetsgivaravgiften. Sänk den för alla då bler det ett bättre resultat!
Helén Karlsson Inte mycket.
Det är kunskap, utbildning och erfarenhet som avgör om en person får arbete. Sen kontra de personer som redan finns i företaget blir det konstigt. Jag vill inte betala näst intill samma lön till en som inte kan det som de andra redan kan.
När personen sen fyller 26 blir det samma i alla fall sen.. ska jag då byta ut den? Man skulle kunna tänka så och då blir det ju fel i alla fall. Bättre att sänka lite för alla istället.
Lotta OlssonMen om man sänker för alla så prioriterar man inte ungdomar….
Helén KarlssonNej, men jag tror inte att ni kan göra något åt just det, det är parterna som alla säger. Men då måste också de fackliga parterna förstå det. Ni gör vad ni kan för att underlätta företagande 🙂
________
Och där var den konversationen slut.
I dagarna två har moderaterna haft Sverigemöte i Örebro. Det sista jag läste nu var att Anders Borg oroas av ung arbetslöshet, samt att han inte tycker att yrkesutbildningar på gymnasiet fungerar som de borde och att utbyggnaden av lärlingsutbildningarna går betydligt långsammare än vad de förväntat sig.
Ja men det är väl självklart, en sådan sak kan inte fixas till i en handvändning, därför måste andra åtgärder till NU.
Därför menar jag som vanligt såhär, som jag skrev häromdagen:
”Innan det har blivit ordning på utbildning med tillräcklig praktik/lärlingsutbildningar så måste något göras. En lägre lön är bättre att komma in på och sen få den höjd, än att inte få något arbete eller någon lön alls.”