Ja det här med löner och lönerörelse och mina tankar om det har jag skrivit om många gånger. Men det känns som om det tål att upprepas gång på gång.
I en artikel av LO-ledningen igår, framgår det att de vill ha än högre löneökningar än vanligt. Och då tänker jag, hur menar de att alla mindre företag som emellanåt eller i alla fall i min bransch redan lever på marginalerna, hur ska det gå för oss ? Är det bättre att vi slår igen verksamheten och gör ännu fler arbetslösa ? Så kände jag i alla fall när jag hörde om kraven.
Välkomna ut i verkligheten säger jag !
En kommentar från Svenskt Näringsliv, Christer Ågren om LO:s artikel.
Och, det här med kollektivavtal, både arbetstagare och arbetsgivare har ett ansvar för hur det fungerar på en arbetsplats.
Bara för att det finns ett kollektivavtal blir det inte per automatik en bättre arbetsplats. Det är alltid ett givande och tagande av båda parter.
Här en länk till ett nyhetsinslag på Radio Örebro i måndags. Det är jag och Bibbi Blomkvist, Kontorsrutin som medverkar. Men det blev ett så kort inslag så jag vet inte om man uppfattar hur vi menar.
Jag tänker att alla vi arbetsgivare och arbetstagare, även fackliga företrädare, måste förstå sammanhanget om någon går och mår dåligt på en arbetsplats, att det är fel både mot den enskilde personen och mot företaget. Om företaget måste säga upp en person av en anledning så är uppsägningstiden lång och dessutom förknippad med ett återanställningsskydd.
Det kan ibland innebära att personen inte arbetar längre, utan får lön ändå, dessutom kan företaget inte anställa någon ny eftersom personen har rätt att komma tillbaka inom en viss tid. Ibland kanske man måste få byta ut en person för att företaget överhuvudtaget ska överleva.
Sedan en fråga till våra politiker :
För att underlätta för företag och för att göra att fler vågar anställa vore det på sin plats att ta bort de två veckornas sjuklöneansvar vi har. Här en kommentar av Företagarförbundets Camilla Littorin.