Idag skriver Ewa Sundkvist, Kristdemokrat från Örebro ett svar på min text från nyårsafton. Tack för att du hörsammade mina tankar!
Det låter bra med de åtgärder som vidtagits, men Familjecentraler, vad är det egentligen? Föräldrastödet, hur kan man få det tro? Jag känner att jag inte vet hur detta fungerar. Undrar om alla andra vet det? Läs gärna!
—————–
Tack Helén Karlsson för din insändare på nyårsafton om att sträcka ut en hand och hjälpa och stödja varandra. Du skriver om våld och kriminalitet och behov av stöd till föräldrarna. Du har rätt till 100 procent.
Jag är kristdemokrat och i partiet finns flera jurister. Vid de allra flesta gångerna som de har talat om kriminalpolitik har de nästan alltid börjat enligt följande. ”Vi ska idag prata kriminalpolitik, men egentligen borde vi tala om familjepolitik, för det är där som allting börjar.”
Att vara förälder idag är helt annorlunda mot hur det var för några generationer sedan. Kristdemokraterna har som inget annat parti familjen som fokus och vill att det ska bli enklare att kombinera familjeliv med arbetsliv. Det finns en tid i familjens liv då det handlar mycket om att få ihop vardagspusslet. Det är inte svårt att drabbas av stress när man slits mellan arbete, familj, vänner och fritid. Kristdemokraterna har därför bestämt att försöka hitta vägar att göra livet lite rimligare. Mindre barngrupper, utbyggd och flexibel föräldrapenning och stöd till ekonomiskt utsatta barnfamiljer.
Redan 2009 tog barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) och regeringen fram en nationell strategi för föräldrastöd, den har sedan uppdaterats. Strategins mål är att se till att alla föräldrar med barn under 18 år erbjuds föräldrastöd.
Familjecentralerna har en central roll och kan få väldigt mycket större roll. Där kan många olika trådar knytas samman. Lokalt har vi kristdemokrater sett en fara att Familjecentralerna hänger på olika eldsjälar och därför velat ha en samordnare som kan just samordna insatserna bland länets familjecentraler, även vara ett stöd så att arbetet flyter.
Kristdemokraternas nya fokus på barn och unga visar sig bland annat i en nationell reform för psykiatrin och speciellt satsning på barn och unga. 870 miljoner kronor per år avsätts under perioden 2012-2016 för att förebygga psykisk ohälsa och förbättra vård och omsorg för dem som redan drabbats. Det är en fortsättning på den stora psykiatrisatsningen, där regeringen sedan den tillträdde har skjutit till 3,7 miljarder kronor. En av vår tids stora utmaningar är att allt fler bland barn och unga drabbas. Därför ska just barn och unga i riskzonen prioriteras.
Avslutningsvis kan jag berätta om en svensk studie som visar att närmare hälften av alla läkemedel som ges till barn vid sjukhus inte är godkända för användning på barn, barnsjukvården måste i hög grad förlita sig på erfarenhetsbaserad behandling och vård. Därför har Göran Hägglund och Regeringen avsatt pengar för att utveckla och förbättra det området.
Ja, det finns mycket att göra och det har gjorts mycket och alla goda krafter behövs.
Ewa Sundkvist
Kristdemokraterna, distr. ordf.