Ny avtalsrörelse

Idag har jag varit i kyrkan på skolavslutning 🙂 Linnea gick ut 1:a klass. Tänk vad åren går. Sonen gick ut 2:an på gymnasiet.
Kyrkan ja, vilken jättebra lokal att vara i när skolan inte har en aula eller en rejäl matsal att vara i. Alla bör allt kunna samsas och vara i en gemensam lokal vid dessa tillfällen. Kan vi inte det, då har vi verkligen ett problem.

På eftermiddagen idag var jag på ett möte med Svenskt Näringsliv. Det handlade om lönesättning. ”Lön och belöning” löd rubriken och handlade om differentiering vid lönesättning. Dvs att man utgår från olika kriterier och sätter lön efter individen. Ett mycket bra system tycker jag. Men jag har svårt att använda det eftersom lägstalönerna i vårt avtal ligger högt med tanke på mitt företags marginaler. Jag skulle vilja premiera mer för goda arbetsinsatser och engagemang.
Jag förstod idag att det i vissa avtal förekommer sifferlösa avtal och det skulle verkligen vara lösningen på mitt dilemma.

Med på mötet var också Christer Ågren, vice VD för Svenskt Näringsliv. Han gjorde en intervju med Radio Örebro på förmiddagen som du kan lyssna på här :
http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=71&date=2011-06-09
gå in ca 14 minuter i sändningen.

Jag håller med om att man skapar fler arbetstillfällen genom att hålla tillbaka löneökningar samt genom att hålla nere ingångslönerna så att de som står utan arbete lättare kan få ett arbete. När personen visat framfötterna ska lönen givetvis öka efterhand. Det vet jag också att ungdomar tycker som jag träffat och pratat med i olika sammanhang.

Så jag ser fram emot en givande avtalsrörelse och där förbunden förstår vidden av att gå ut med för höga krav. Det bästa för Sverige måste ändå vara att fler människor kommer i arbete framför att de som redan har arbete får så mycket mer i plånboken genom löneökningar.
Tänk på, som Christer påpekar, att vi som har arbete faktiskt fått en del mer i plånboken tack vare de skattelättnader vi fått under de sista åren.

Det här inlägget postades i Allmänt, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *