Sjukskrivningarna ökar

Dagens facebook inlägg, vi får se om det kommer fler reaktioner.

  • Sjukskrivningar p g a psykisk ohälsa ökar.
    Kan det vara så att många har så mycket på jobbet, att det alltså egentligen skulle kunna finnas fler arbetstillfällen om arbetsplatser generellt anställde fler. Skulle tro att det handlar om både statliga, kommunala och privata arbetsplatser.
    Det måste helt enkelt bli lättare o billigare att anställa fler för att kunna fördela arbetsuppgifter bättre.
    Men jag tror också att det är livet i sig här o nu som gör att många inte mår bra. Tempot är högt för alla, kraven på att hinna med så mycket i livet hela tiden är stora.
    Kanske vi behöver tänka om lite o inte ha så stora o höga krav och inte jämföra oss med andra utan vara nöjda med våra egna prestationer. Sen tror jag att mer fritid inte skulle skada för någon. Visst måste vi få det att gå runt ekonomiskt på hemmaplan men pengar, prylar o aktviteter kan inte vara allt, utan tid tid för familj o sig själv tror jag betyder så mycket det med.
    Bara tankar såhär på morgonkvisten. Ha en bra dag alla!
    Gilla · · · · Marknadsför
  • Kristina ÖsterHåller helt o hållet med.
Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande, Politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sjukskrivningarna ökar

  1. Helen skriver:

    Det blev några inlägg till idag på facebook i o med min text.
    —————–
    Linda Hagberg Jag instämmer#
    för 14 timmar sedan via mobil · Sluta gilla · 1
    Mats Gunnarsson Sanna ord, jag tycker att vi borde sänka arbetstiderna och ta in fler i arbete, heja Helen!
    för 14 timmar sedan via mobil · Sluta gilla · 1
    Jan Malmberg Jag har personal som gäspar gnyr och hasar sig fram på jobb, helt utschasade pga alla aktiviteter som ”måste” hinnas med på kvällar och helger…..
    för 14 timmar sedan via mobil · Gilla
    Helén Karlsson Ja, det är ju helt snurrigt….
    för 14 timmar sedan via mobil · Gilla
    Johan Tan Bollman Till sist är är det alltid varje persons egna val och varje persons ansvar att ta konsekvenserna av det val man sedan gör.
    för 13 timmar sedan · Sluta gilla · 2
    Rolf Gustafsson You always have a choice – Ph.D. Will Schutz (1925-2002).
    Problemet, kan det vara att de svenske fått många val gjorda åt sig av samhälle. Helt enkelt blivit dåliga på att fatta egna val?
    Jag kan se att t.ex. LAS gör valet svårt att byta från dålig arbetsgivare till bra. Varför? På det nya stället är jag ”sist in” = ”först ut”. Måste ju tänka på familjen!
    för 12 timmar sedan · Gilla
    Johan Tan Bollman Instämmer Rolf, samt att samhället blivit bortskämt. Gör man valet att inte ta de jobb som finns för att det inte ”passar” eller är ”kul” så får man ta konsekvenserna att man inte kan åka till Thailand som grannarna….
    för 12 timmar sedan · Gilla

  2. Jonas Jernberg skriver:

    Min högst personliga åsikt är att man måste brinna för att kunna bli utbränd.
    På många av dagens arbetsplatser ska så många som möjligt skapa sitt eget tempo, vara delaktiga i alla beslut, bestämma själv hur mycket och hur man ska jobba. Att ha mycket på plustimmar på flexen visar att man är duktig. Alla klarar inte att själva säga ”Nej, det här gör jag inte.” Det är en total avsaknad av tydliga ramar, vad och hur mycket man ska göra för att gjort ett fullgott arbete och därigenom förtjänat sin lön. Med andra ord är psykisk ohälsa på jobbet ett mått på svagt ledarskap och inkompetent ledning på företaget. Ledare idag gör det enkelt för sig själva genom att hela tiden delegera ut beslut till sina underställda. Detta i tron att om alla får vara med och bestämma så mår de bättre. Det paradoxala blir då att människor som inte kan eller vågar sätta gränser för sig själva jobbar på tok för mycket. Medans andra kan smyga undan och låta de duktiga dra ett större lass än vad de mäktar med.
    Detta tjänar ju företagen massor av pengar på. När sedan den som blir utbränd förpassas till Försäkringskassan så är det vi övriga som får stå för kostnaden.
    Om man jämför med t.ex. Finland som har en mer hierarkisk syn på organisationer så har de inte alls lika många utbrända eller anställda som lider av psykisk ohälsa. Trots att de en generation bakåt varit med om krig och elände.
    Så jobba på att finna tydliga former och klara direktiv och se till att människor varken jobbar för mycket eller för litet. Därmed inte sagt att vi ska gå tillbaka till någon form av militär disciplin eller gamla arbetsmodeller. Utveckla något nytt istället.

  3. Maria N skriver:

    Hej Helén!
    Troligen spelar standardisering av allt arbete numera in i de ökade sjukskrivningarna! Med stöd av Lean production, blir vi alla, utom möjligen högsta chefen, utbytbara då alla arbeten beskrivs in i minsta detalj för att underlätta för andra att göra det som arbetaren eller tjänstemannen gör. Då glömmer man att det är viktigt för oss alla att känna oss oumbärliga och duktiga och det leder också i sin tur till att arbetet utförs på ett bra sätt.

  4. Helen skriver:

    Tack Jonas och Maria för synpunkter som jag säkert får möjlighet att återkomma till. Mycket bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *