Säkra livsmedel

Igår såg jag ett inslag om säkra livsmedel på Tv4 nyheterna. Det handlade om Mojjen i Knivsta, Uppsala, som inte skulle få göra potatismos för att beredningsbänken var för liten. Det slutade i alla fall med att han fick tillstånd.

Se länken här, dra fram till 10.20 in i sändningen.

http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1763428

Vid vissa tillfällen kan även jag tycka att inspektörerna går till överdrift men oftast tycker jag att de gör ett bra jobb, självklart måste vi följa regler och bestämmelser för att få säker mat.

Vid ett tillfälle blev vi ombedda att testa allergenerna ägg och mjölk i våra produkter. Vi utger oss för att vara glutenfria och testar givetvis det, så jag ifrågasatte denna begäran. Till min hjälp hade jag min branschorganisation Li. Det slutade med att vi inte behöver göra dessa tester, men att vi självklart har rutiner för att undvika kontamination, dvs, att allergener, ämnen från olika livsmedel, kommer med i produkter där de inte ska finnas. Därav förekommer märkningar som ”spår av” på många produkter i butikerna idag.

Här kan man läsa mer om allergener och hur man ska ha rutiner för att undvika kontamination i sin produktion. http://www.slv.se/sv/grupp2/Livsmedelsforetag/Allergener/

Ibland undrar jag ändå om det inte är överdrivet ? Personer som är extremt känsliga tror jag kontaktar företaget om de undrar. Eller helt enkelt avstår ett livsmedel som det finns risker med. Många kanske utesluter det just p g a märkningen men kanske egentligen skulle tåla det. Själv måste jag alltid ifrågasätta maten när jag är ute på restaurang t ex, är såsen glutenfri ? är kött eller fisk panerat ? osv.

Kanske att man resonerar att det är annorlunda med fabriksproducerad mat, men konsumenten bör ju också tänka till eller ? På förpackningar där det inte står det innehåll jag inte tål bör jag således kunna äta, men jag är medveten om att andra allergener kan finnas i produktionslokalen. Står det att det är fritt från något så kan jag vara säker på att just det allergenet inte finns där.

Nog om det, nu måste jag fortsätta jobba med beställningar och diverse andra papper. Ha en bra dag !

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *