Restaurangmomsen

Min fundering kring det här med momsen på restauranger och caféer är just att det är ett krångligt system för företagen att hantera.
När jag började mitt skrivande till politiker 2006 så var detta en sak jag opponerade mig emot.
Om jag någon gång öppnar ett café så skulle jag ha två olika momser när kunden skulle handla, 25% om de skulle sitta kvar hos oss och fika eller 12% om de bara skulle köpa med sig bröd hem.
Ett exempel till: när du är inne på en hamburgerrestaurang, så får du frågan om du ska äta på plats eller ta med den för att äta någon annanstans. Om du tar med dig maten blir den 13% billigare än om du stannar och äter den där.

Igår kom beskedet att det blir en ändring på detta från 1 januari 2012. Jag vet att pengar alltid kan satsas på andra saker, som jag själv tycker emellanåt om annat. Men att kalla detta för ”krogmoms” och inte riktigt visa att man förstår problemet tycker jag är synd.

En annan sak vi inte vet något om är om det överhuvudtaget skapar några nya arbetstillfällen. Jag är i alla fall övertygad om att det skapar förutsättningar i branschen för att öka lönsamheten. Dessutom tror jag inte att man ska förvänta sig lägre priser utan att det som sagt skapar bättre förutsättningar för att t ex en restaurang ska kunna fortsätta med sin verksamhet.

Här kommer en filmlänk om Mats Eriksson som startade Momspromenaden för att visa problematiken för politikerna.
Mats blev för övrigt årets lobbyist 2011 tillsammans med SHR.
Grattis !!!

Det här inlägget postades i Allmänt, Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *