P1 morgon om sommarlovet

Imorse sändes ett inslag om barns sommarlov. Tydligen måste barn kunna resa och göra saker som kostar pengar för att ha ett riktigt sommarlov. Dessutom måste man ha dessa upplevelser med sig för att kunna berätta om dem i skolan. Annars kan man känna sig utanför och mindre värd…

Men undrar jag, tänk om man som förälder inte vill, eller av andra orsaker än det ekonomiska, inte åker på resor och gör saker som kostar pengar. Tänk om man vill umgås med sina barn och respektive under de veckor man är ledig ? Skulle man vara mindre värd för det ??
Under resten av året har både föräldrar och barn så mycket aktiviteter utöver skola, fritids, dagis och arbete så att livet går på högvarv ändå.
Det känns ibland som om vi glömmer bort att bara vara ibland. (jag med ska jag erkänna) Men, det tror jag att vi måste bli bättre på ! Att faktiskt nästan ha lite tråkigt ibland för att verkligen komma ner i varv.
Och, det är väl ändå ett ypperligt tillfälle på sommaren när det också förhoppningsvis blir lite varmt och skönt ute. Tänk att ta med sig en picknickkorg och cykla iväg någonstans eller sätta sig i en park som ju finns på de flesta orter, eller vid ett bad även om det inte ligger vid en naturskön strand vid en sjö utan vid en byggd pool i ett bostadsområde t ex. Jag lovar att barnen uppskattar det och de mår inte dåligt av det, det är vi vuxna som tycker saker och påverkar våra barn till att tycka saker som de egentligen inte tänker på. Självklart blir det mer uppenbart när barnen växer upp men då kan man också resonera om saker så att de får förståelse för varför och, t ex kan leta efter ett sommarjobb för att tjäna ihop lite egna pengar att göra något kul för. 

Lyssna på inslaget via länken och säg vad Du tycker !!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4601048

Tänk vilken lycka för ett barn som kan säga på samlingen i skolan efter sommarlovet,
”I sommar har jag varit tillsammans med min familj (hur många det nu än är) och vi har haft en lugn och skön sommar tillsammans. Vi har spelat spel både inne och ute, bakat kakor och bullar, varit på utflykter, pratat om livet och om skolan och haft det jätteskönt tillsammans”.

Tankar för dagen….!

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *