Orosmoln

Igår var en av de värsta dagarna under mitt nästintill 18-åriga företagarliv.

Jag fick gå ut med ett pressmeddelande om återkallelse av våra produkter. De produkter som inte är deklarerade mjölk på är kontaminerade av mjölkprotein. Produktionen har pågått under 5 veckors tid då mjölet vi använt är kontaminerat.

I mjölet finns alltså mjölkprotein som kan orsaka allergiska reaktioner hos konsumenter med mjölkproteinallergi.
I ett sådant här läge inser man vikten av att uppfylla kraven i egenkontrollprogrammet. (HACCP, IP Livsmedel)
– Alla batchlistor vi fyller i vid varje produktbyte och att vi fyller i bäst före datum på alla produkter på varje följesedel vi skickar med leveranserna ut, för att kunna spåra råvaror bakåt och för att kunna spåra färdiga produkter ut.

Faktum kvarstår ändå, vi har aldrig utgett oss för att vara mjölkfria, bara glutenfria. Men när jag pratar med kunderna och säljer in produkterna så säger jag alltid att de är bakade utan mjölk. Sååå, därför tror ju alla kunder nu, efter alla år, att produkten också är utan mjölkprotein. Nu har det visat sig att de i alla fall är laktosfria eftersom leverantören hävdar att det är laktosfritt skummjölkspulver som av någon anledning tillkommit av misstag.

Att kräva intyg på att en produkt inte innehåller sådant som inte står på innehållsdeklarationen tycker jag känns stort och kostsamt men självklart viktigt för personer som är allergiska.
Men är det dit vi ska, att vi ska testa alla produkter som vi får in för olika allergener, nej självklart inte. Men däremot måste varje leverantör skriva under på att de garanterar att inte några andra allergener än de som står på deklarationen finns i produkten.

Jag har varit i kontakt med Miljökontoret i Örebro kommun och de i sin tur med Livsmedelsverket så vi har kommit överens om att vi märker om berörda produkter med en etikett som det står ”INNEHÅLLER MJÖLKPROTEIN MEN INTE LAKTOS” på. Men dessa produkter kommer bara finnas till försäljning hos återförsäljare som kan tala med konsumenten vid köptillfället dvs inte i butiker där man går och plockar själv i en frysdisk.

Hur det blir med framtida leveranser vet vi inte idag. I dagsläget har vi inget mjöl utan mjölk att baka på och vet inte när vi får det.
Jag återkommer och talar om hur det går såklart.

Det här inlägget postades i Företagande, Glutenfritt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *