Möte med riksdagspolitiker

Igår 12 juni, ordnade Svenskt Näringsliv, Örebro, ett möte med fem riksdagspolitiker och tio företagare från Örebro regionen i olika branscher. Där togs det upp många bra frågor för politikerna att ta med sig att arbeta med i riksdag och regering.

Via den här länken kan man läsa hur arrangören Karl Hulterström sammanfattar mötet : http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/orebro/article79941.ece

Bland annat diskuterades LAS frågan, sjukpenning vid sjukskrivning och den höga ungdomsarbetslösheten. Jag framförde att jag tror att de höga ingångslönerna är en anledning till att många unga går utan jobb. Man är inte beredd att betala nästan samma lön till ungdomar som till personer med mer erfarenhet. Lönenivån måste helt enkelt ner så att man kan höja när man vet vad personen så att säga ”går för”. Jag fick medhåll om det.

Jag tror även att det beror på utbildning. Ungdomar idag kanske behöver mer fingervisningar om var jobben finns när man ska välja till gymnasiet. Det saknas utbildade personer idag inom flera yrken och det är ju rätt konstigt egentligen. Branschorganisationerna kanske behöver ut mer och presentera yrken på skolor t ex.

En fråga jag tog upp var den nya kassaregisterlagen. Den slår hårt mot oss småföretagare. Den innebär att man måste investera i ett helt nytt kassasystem, som det är meningen att man inte ska kunna fuska i, bara Skatteverket ska kunna kontrollera det. Men… behöver jag säga hur man gör om man skulle vilja fuska… ? Nej tänkte väl det. Alltså, den nya lagen gör nog inte att man kommer åt de som fuskar utan sätter mer käppar i hjulet för oss som försöker få företag att gå runt på ett ärligt sätt.

Om man nu ska genomföra detta borde Skatteverket stå för kostnaden. Som en vän till mig uttrycker det:

Tänk om man skulle stifta en lag om att t ex alla skulle lämna sin bil på lagning bara hos mig eller måste köpa sin mat eller så i en viss affär… De som säljer kassasystemen drar in en del pengar på detta, det vore väl en sak om Skatteverket köpte in system och apparater och vi företagare betalar det det verkligen kostar.

Det tycker jag att han har rätt i. Hur som helst blir kostnaden för oss företagare orimlig, det är ju inte vi som ska kontrollera att vi gör rätt det är väl givet att man gör i alla fall, även utan en ny kassaapparat.

Läs mer om hur du kan försöka påverka detta här : http://www.stoppakassaregisterlagen.nu/

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *