Läkarsamtal på mässa och Melodifestival

Igår deltog jag med Heléns Glutenfria på en mässa i Örebro som Celiakiföreningen i Örebro län ordnade tillsammans med ABF.
Jag bjöd på ”mässcookies”, vår vanliga cookie men i miniformat. De blir alltid lika uppskattade och vi måste allt börja ha sådana i butiken också. Det skulle bli en påse lördagsgodis, garanterat 🙂
Här en länk med några bilder och text från mässan.

Jag samtalade med en mamma till en son vars mage inte alltid mådde så bra. Hon berättade att läkaren på vårdcentralen bara slagit ifrån sig och menat att eftersom han redan hade testats för gluten när han var liten så kunde det inte vara det. Och sen dessutom sagt att prova lite ni och uteslut gluten och se om det blir bättre. 
Men gör man det och man senare kommer på att provet i magen ska tas så kan tarmen ha läkt och tecknet på glutenintolerans är borta. Så ska inte läkarna alls uppmana patienter att göra. Eftersom personen jag talade med kan det här så förklarade hon det för läkaren varpå denne bara säger att ”jaha är det så det är”?
Jag häpnar, borde inte läkare ta reda på saker och vara uppdaterade innan de ger råd till sin patient? Jag kan förstå att man även som läkare inte kan vara uppdaterad på det allra senaste hela tiden, men då måste man väl ändå kolla upp vad man säger till en patient först? Inte konstigt att det blir fel emellanåt som man hör på nyheterna t ex.

Hur som helst berättade jag om min egen dotter, där vi nu fått svar på vävnadsprovet som togs. Hon har den vävnadstyp som så att säga krävs för att glutenintolerans ska kunna uppstå, men däremot inte sagt att det behöver vara det. Nu vet vi det och om problem med magen uppstår igen så går vi vidare med provtagning då. Tack för att vi fick en engagerad läkare som tyckte att vi skulle ta detta prov nu även fastän vi testat tidigare och det ej visat något.

Glutenintolerans med allvarligare symptom kan uppstå med tiden och kan inte nonchaleras innan man tagit reda på orsak och verkan. Magproblem kan orsakas av många anledningar. Men att utesluta ämnen som t ex mjölk och gluten är inget bra förfarande med tanke på att man då inte får i sig den näring som kroppen så väl behöver.
Hoppas att mamman jag talade med får ordning på det här och att nästa läkare tar tag i  problemets orsak.

Så måste jag ju bara kommentera gårdagskvällens premiär av Melodifestivalen. Snacka om salig blandning av låtar. Tanken är ju att hela familjen ska titta och engagera sig i programmet. Men nej, i min smak var det mindre bra bidrag som gick vidare. Loreen helt ok, men när man inte kan sjunga tycker jag inte att man hör hemma i Melodifestivalen, men tiderna förändras och allt ska givetvis få plats och det är roligt att som sagt alla kan vara med och engagera sig.
Mina favoriter var Marie Serneholt, Afrodite och Abalone Dots, men de fick inte ens en andra chans vilket jag tyckte var väldigt märkligt.
Kul inslag med Helena Bergström som olika ”Mellofans”, det gick hem tyckte jag 😉
Spännande fortsättning följer!

Imorgon börjar en ny vecka med nya möjligheter! Ha det gott och kram på er!

Det här inlägget postades i Allmänt, Glutenfritt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *