Lägsta lönerna

I veckan var det debatt på radion mellan LO:s Wanja Lundby Wedin och Ledarnas (fackförbund för chefer) Annika Elias. Det handlade om att det kanske är dags att inte ha någon avtalsrörelse alls utan att löntagare förhandlar om lönen med sin arbetsgivare på egen hand.

Du kan lyssna på inslaget här. Vilket jag absolut tycker att du ska ! Sedan kan du lyssna på min åsikt i form av en filminspelning av Svenskt Näringsliv.
Fundera över hur Du tycker att det ska vara !

Ett förtydligande jag vill föra fram är att det självklart är bra med kollektivavtal, det ska finnas regler att rätta sig efter både som arbetsgivare och arbetstagare.
Men, eftersom lönekostnaden är en så stor utgiftspost så är det mycket vikigt att man kan sätta lön efter erfarenhet, prestation, engagemang osv för att få lönsamheten att gå ihop. Det är helheten som räknas och det kan inte en central organisation avgöra från fall till fall i ett enskilt företag. Dvs ”närmaste chef” måste kunna ha samtal med de anställda för att kunna utföra lönesättningen på rätt sätt utifrån företagets möjligheter, jag ser inget konstigt i det. 

Och Wanja, välkommen på ett studiebesök så ska du få se hur det ser ut hos oss ! Ibland känns det som om ni i LO inte riktigt förstår och det går inte eftersom det är vi i företagen som bidrar till att skapa arbetstillfällen till era medlemmar. Men alla företag har inte samma utrymmen och förutsättningar för löneökningar i samma utsträckning som ni vill tro.

Det här inlägget postades i Allmänt, Företagande. Bokmärk permalänken.

1 svar på Lägsta lönerna

  1. Helen skriver:

    Lyssna också till flera företagare som tycker till på Svenskt Näringslivs Play sida ! Och kom ihåg att företagare månar om sin personal men tycker att det ska vara ett rättvist lönesystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *